Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

VIDEO Do kín prichádza dráma Hovory s TGM: Masaryka ukáže v dosiaľ nepoznanom svetle

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: ČSFD/Photo © Bontonfilm)

Do slovenských kín vo štvrtok prichádza nová dráma režiséra Jakuba Červenku Hovory s TGM. Novinka, ktorá mala na Slovensku slávnostnú premiéru začiatkom decembra minulého roka na 20. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, zachytáva rozhovor T.G. Masaryka a Karla Čapka z roku 1928.

Čapek vtedy vyhľadal Masaryka, aby mu ponúkol časť honoráru za knihu, ktorú spolu tvorili. Prezident, ktorého vo filme stvárnil Martin Huba, však nebol v dobrej nálade, pretože mu dcéra zakázala knižku vydať a Čapek v podaní českého herca Jana Budařa situáciu nenechal bez odozvy a vášnivo s Masarykom prediskutoval hodinu a pol o svete, politike, Čechoch, láske, ženách, zradách, mileneckom pomere i jeho znovuobjavenej sexualite. Masaryka tak snímka ukáže v dosiaľ nepoznanom svetle, nielen ako chladnú ikonu z učebníc dejepisu, ale najmä ako muža z mäsa a kostí.

Scenár drámy pripravil Pavel Kosatík z dosiaľ nezverejnených Masarykových listov a podľa knihy Hovory s T.G. Masarykem (1929), ktorú Masaryk a Čapek spolu písali približne deväť rokov. O kameru sa postaral Jan Malíř.

VIDEO Do kín prichádza
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Reprofoto YouTube/Totalfilm.cz)

Film nakrúcali v autentickom prostredí Topoľčianskeho zámku a v jeho okolí, kde dvaja velikáni svoje debaty kedysi reálne viedli. Samotné nakrúcanie sa uskutočnilo v máji uplynulého roka a trvalo len 10 dní. Predchádzali mu však dôkladné rešerše dobových materiálov a herecké skúšky.

„Mali sme niekoľko čítačiek, počas ktorých sme si celý ten scenár a text vysvetľovali a vypilovali. Obidvaja herci a všetci v štábe venovali prípravám veľa času. Dovolili sme si dokonca ten luxus, že sme ešte pred nakrúcaním odišli do Topoľčianok a strávili sme tam šesť dní, len herci a najužší realizačný tím. Spravili sme si také herecko-autorské sústredenie, v rámci ktorého sme si prechádzali jednotlivé lokácie, kde sa dej mal odohrávať, hovorili sme si text a diskutovali sme,“ priblížil v rozhovore Červenka.

VIDEO Do kín prichádza
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Reprofoto YouTube/Totalfilm.cz)

„Dali sme tomu taký pozitívny, kreatívny háb, navzájom sme sa ovplyvňovali a ja som napokon vždy povedal, ako to bude. Mal som od začiatku jasnú predstavu. Vedel som, že chcem dvoch hercov v jednote miesta a času, že to bude v Topoľčiankach a bude to hodina a pol z reálneho stretnutia a vedel som tiež, že tam nebude hudba. Tá by to rušila. Vytvárala by z toho miestami viac, než to je a pridávala by tomu ten pátos, ktorý sme nechceli. Bol by to len ďalší zbytočný nástroj odpútavajúci pozornosť od dialógov a myšlienok, ktoré sme chceli nechať doznieť,“ vysvetlil mladý tvorca.

Ako sa ďalej vyjadril, napriek tomu, že dialógové filmy v našich končinách nevznikajú často, nie sú ani žiadnou novinkou a keď je taká snímka dobre nakrútená, rozhodne má čo ponúknuť. „V Československu takéto filmy vznikali už v 70. rokoch, napríklad Waterloo s Hrušínským. Dnes takýto typ snímky v českej a slovenskej kinematografii nie je bežný, no na viacerých filmoch z minulosti vidieť, že to funguje,“ poznamenal Červenka.

VIDEO Do kín prichádza
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Reprofoto YouTube/Totalfilm.cz)

„Filmy nemusia byť len o nejakom bezduchom tliachaní alebo akcii-neakcii, pri ktorej ide divák do kina na snímku bez duše, len sa pozerať na nejaký dej. Film je audiovizuálne dielo a rovnako ako vizuálna stránka je v ňom dôležitý aj jeho obsah,“ uviedol režisér, ktorý verí, že jeho novinka v divákoch a diváčkach zanechá rovnako príjemné pocity, ako v ňom samom zanechala jej realizácia.

„Ja mám z toho všetkého nádherný pocit. Bolo to krásne stretnutie so všetkými, ktorí sa na tom podieľali. Ďakujem hercom a ľuďom zo štábu a teším sa, že tento projekt prijali aj v Topoľčiankach, že nám tam vytvorili zázemie. Som šťastný za všetko, čo ten film obklopilo. Vytvorila sa okolo neho taká pozitívna aura,“ uzavrel. Snímku, ktorá vznikla k 100. výročiu vzniku Československa a osemdesiatročnici od smrti Karla Čapka, finančne podporil Audiovizuálny fond.

Viac o téme: Hovory s TGM
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu