Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Príbehy ľudí, ktorých stretávame každý deň: Český film vám ukáže cenu za šťastie

Cena za šťastie Zobraziť galériu (3)
Cena za šťastie (Zdroj: Bontonfilm)

Do slovenských kín prichádza česká komediálna dráma Cena za šťastie režisérky a scenáristky Olgy Dabrowskej. V snímke o tom, že obyčajné šťastie predsa len môže mať mnoho podôb, niekedy jasných, inokedy nečakaných, účinkujú známi českí herci a herečky.

V hlavných úlohách sa v novinke predstavia napríklad Ivana Chýlková a Vanda Hybnerová, ktoré stvárnia lesbický pár vychovávajúci dve deti, až kým do ich spolužitia nevstúpi tieň z minulosti v podaní Tomáša Hanáka. Pavel Řezníček v úlohe oddaného muža zas nemá silu, aby ochránil svoju lásku a násilnícky psychopat, ktorého si zahrá Jaroslav Plesl, sa domáha dcéry z rozvedeného manželstva, zatiaľ čo Klára Pollertová-Trojanová ako jeho bývalá žena spolu s deťmi trpí jeho terorom. Jedno z Trojanovej detí pritom v snímke stvárnil jej skutočný syn, Josef Trojan.

Film Cena za šťastie ukazuje príbehy ľudí, ktorí cestu k svojmu šťastiu niekde stratili a pokúšajú sa ju znovu nájsť. Snímka, v ktorej si okrem vyššie menovaných zahrali aj Dabrowskej dcéra Olga Wdowiaková či 71-ročná Jana Šulcová, rozvíja samostatné osudy niekoľkých hrdinov, aby sa ich cesty mohli postupne krížiť, až nakoniec spolu zložili jeden veľký príbeh života.

Wdowiaková si vo filme pod režijnou taktovkou svojej mamy zahrala dokonca i milostnú scénu. „Posteľové scény k filmu o vzťahoch a láske patria, ale je trochu divné, keď je pri tom aj mama,“ uznala herečka. „Na kamerových skúškach som pri posteľovej scéne sedela na gauči a striedalo sa pri mne päť chalanov. Keď mamka spoznala, že sa mi niektorý trochu viac páči, stopla scénu skôr, ako v prípade ostatných,“ zasmiala sa Wdowiaková.

Cena za šťastie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Tomáš Hanák zas stvárnil sukničkára, ktorého príbeh s dvoma ženami mal dramatický vývoj a nečakané rozuzlenie. „Moja postava si, pokiaľ ide o ženy, život veľmi užíva a zrazu okolo päťdesiatky cíti, že mu chýba nejaký prístav a ocitá sa v absurdnej a zábavnej situácii, keď by na staré kolená mohol mať aj rodinu. Je ale celoživotný starý mládenec pripravený hádzať si loptičku s malým dieťaťom?“ nadhodil herec.

O hudbu k filmu sa postaral český hudobník a skladateľ Jan P. Muchow. Úvodnú pieseň s názvom Here Eternally naspievala Emma Drobná s priateľom Štěpánom Urbanom.

Cena za šťastie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Viac o téme: Cena za šťastie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu