Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Končí sa veľká cesta naprieč kontinentmi: Trabant nás vezme na poslednú cestu domov

Trabantem tam a zase zpátky
Trabantem tam a zase zpátky (Zdroj: ASFK.sk)

Po štvorici filmov Trabantem Hedvábnou stezkou (2007), Trabantem napříč Afrikou (2009), Trabantem Jižní Amerikou (2014) a Trabantem napříč Tichomořím (2016) prichádza 11. apríla do slovenských kín ďalšia roadmovie Trabantem tam a zase zpátky.

V novinke českého režiséra a scenáristu Dana Přibáňa sa tentoraz medzinárodná slovensko-česko-poľská posádka cestujúca v dvoch trabantoch, Egu a Babu, fiate Maluchovi a na motorke Anežke vydáva z Indie do Čiech. Siedmi kamaráti prejdú počas piatich mesiacov cez Nepál, Pakistan, Čínu, Tadžikistan, Kirgizsko, Uzbekistan, Rusko, Ukrajinu a Slovensko, pričom prekonajú Himaláje i diktatúry, zdolajú výškové rekordy i viacero nástrah. Mnohokrát ide naozaj do tuhého, sedem dobrodruhov si však vždy nejako poradí, a to dokonca aj v situáciách ako je únik pred políciou, ktorá ich prenasleduje. V nepríjemných chvíľach im pritom do veľkej miery pomáha čierny humor a sebairónia.

Partička cestovateľov je tak dôkazom, že človek nepotrebuje drahé terénne vozy, aby prešiel celý svet. "Teraz nás to už baví. Keď sme šli na trip po Hodvábnej ceste, chceli sme druhým len dokázať, že to tým autíčkom vôbec ide, s tým, že sme si vtedy ani my sami vlastne neboli tak úplne istí, či sa to podarí... A keď to vyšlo, splnili sme si ďalší sen a prešli sme Afriku. Z týchto dvoch ciest sme natočili prvé amatérske filmy, pričom v Afrike už sme zistili, ako ich asi chceme robiť. Stanovili sme si, aby to boli do menšej miery dokumenty a omnoho viac dobrodružné filmy o zážitkoch. Tak sme to chceli vlastne urobiť už predtým, ale nevedeli sme, ako na to. Prvé dva filmy sme zavesili len na internet, no keďže nás baví posúvať sa a zistili sme, že ľudí baví sa na to, čo robíme, pozerať, tak film o ceste Južnou Amerikou sme spravili už rovno pre kiná. Baví nás tie filmy robiť a sme radi, že na ne ľudia chodia. Je to žáner, ktorý nás proste teší, nič hlbšie za tým hľadať netreba,“ poznamenal Přibáň v rozhovore.

Hromadenie materiálov si podľa vlastných slov vychutnal, a to aj napriek tomu, že ich nakrúcanie na ceste miestami aj celkom zdržalo. "Celé je to o nejakom vývoji a niektoré zábery sme skrátka museli natočiť na viackrát. Film vznikal len na našej amatérskej báze, nemali sme v aute žiadneho profesionála, ja som proste len všetkých ´ukecal´, že to urobíme a dal som do toho všetky svoje peniaze. Točili sme to teda len podľa vlastného úsudku, tak, ako sa nám to zdalo najlepšie. Veľa záberov sme nakrútili aj pomocou dronu, ten strašne šetrí čas a nervy. A keď sme sa vrátili s materiálom domov, vstúpila do toho Česká televízia,“ priblížil Přibáň.

Kameru počas cesty držal v ruke Zdeněk Krátký, o strih sa postaral Michal Novák a zvuk si zobral na starosť Petr Kapeller. Producentom filmu je Jiří Konečný, ktorý sa podieľal aj na roadmovie Všechno bude (2018) Olma Omerzu.

Film prichádza do slovenských a českých kín až budúci štvrtok, 11. apríla. Asociácia slovenských filmových klubov ho však počas nadchádzajúceho víkendu uvedie vo viacerých predpremiérach. V sobotu 6. apríla o 15:00 si ho budú môcť pozrieť za osobnej účasti dvoch slovenských členov posádky Mareka Slobodníka a Mareka Duranského v Artkine za Zrkadlom, kde sa súčasne uskutoční aj zraz trabantov. V nedeľu o 14:00, 14:10 a 16:50 ho zas uvedú kinách troch bratislavských obchodných centier.

Viac o téme: Trabantem tam a zase zpátky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu