Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Debut hviezdy z Pána prsteňov: Inšpiroval ho vlastný život! Námet prišiel po matkinom pohrebe

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP/Emil Helms/Ritzau)

Režisérsky a scenáristický debut amerického herca Vigga Mortensena Ešte máme čas bude jednou z prvých premiér v českých kinách, ktoré by mali otvoriť 24. mája.

Film inšpirovaný Mortensenovým vlastným detstvom a dospievaním uvedie distribučná spoločnosť Aerofilms do slovenských kín 27. mája. Rozpráva príbeh vzťahu liberálneho Johna v podaní Mortensena a jeho starnúceho konzervatívneho otca, ktorého stvárnil Lance Henriksen preslávený rolami detektíva Vukovicha v snímke Terminátor a androida Bishopa vo filme Votrelci.

Debut hviezdy z Pána
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Emil Helms/Ritzau)

"Konečne uvidíme filmy na plátne, kam patria," uviedol pred dnešnou novinárskou projekciou riaditeľ spoločnosti Aerofilms Ivo Andrle. České kiná by mali otvoriť už 24. mája. V snímke Ešte máme čas liberálne John žije v slnečnej Kalifornii obklopený milujúcou rodinou, ďaleko od provinčných hodnôt tvrdého a homofóbneho otca.

Vo chvíli, keď sa u otca prejavia príznaky stareckej demencie, cíti John povinnosť prekonať krivdy minulosti a postarať sa o neho. Dráma o odpustení, zodpovednosti a krehkosti rodinných vzťahov, ktorá bola vo výberoch MFF Cannes, Toronta alebo Sundance, pripomína, že povedať si to najdôležitejšie je potrebné včas.

Námet prišiel po matkinom pohrebe

"Námet na film ku mne prišiel, keď som letel z matkinho pohrebu. Spomínal som na matku, na otca, na náš spoločne strávený čas. Cítil som potrebu tieto spomienky opísať a začal som si zapisovať sériu udalostí a rozhovorov z rôznych etáp nášho spoločného života. Postupne sa tieto spomienky rozvinuli vo fiktívny príbeh, skladajúci sa z rozhovorov a okamihov, ktoré sa v skutočnosti nestali, ale umožnili mi priblížiť sa k pravej podstate mojich citov voči mame a otcovi. Nakoniec vznikol príbeh otca a syna, o fiktívnej rodine s niektorými rysmi spoločnými s tou mojou," povedal Mortensen, ktorý film venoval svojim bratom.

Debut hviezdy z Pána
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Emil Helms/Ritzau)

Mortensen na plátne debutoval v roku 1985 po boku Harrisona Forda v thrilleri Svedok. Zásadný prielom v jeho kariére nastal, keď bol obsadený do úlohy Aragorna v trilógii Pán prsteňov. V roku 2005 Mortensen prvýkrát spojil sily s Davidom Cronenbergom a zahral si hlavnú úlohu v jeho oceňovanej snímke História násilia.

Za stvárnenie gangstra Nikolaja v nasledujúcom Cronenbergovom filme Prísľuby z Východu získal svoju prvú nomináciu na Oscara. Na Cenu akadémie bol potom nominovaný ešte dvakrát, a to za filmy Toto je náš svet a Zelená kniha. V prípade, že budú kiná otvorená v očakávanom termíne 24. mája, Aerofilms uvedie hneď v ten deň rovno dva festivalové hity, filmy Služobníci a Smolný Pich alebo hlúpe porno.

Viac o téme: Viggo MortensenEšte máme čas
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu