Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Najdrahší projekt českej kinematografie: Nie je to len o politike a intrigách! Uvidíte aj príbeh silnej ženy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia)

Historický film Jan Žižka, ktorý niekoľko rokov chystal režisér a producent Petr Jákl, bude podľa neho aj pre ženy. Vo filme, ktorý má byť najdrahším projektom českej kinematografie, je silný osobný príbeh slávneho vojvodcu Žižku a Kataríny, silnej ženy zo stredoveku, ktorá má jasný názor.

Uviedla to mediálna zástupkyňa filmu Jana Šafářová. Film, ktorý stál asi 450 miliónov korún (vyše 18 miliónov eur), vstúpi do kín 8. septembra a bude do 15 rokov neprístupný.

Nie je to len o šarvátkach, intrigách a politike

"Nie je to film len o šarvátkach, politike a intrigách," povedal Jákl s tým, že ide o netradičný vzťah medzi hlavnými postavami. Postava Kataríny, ktorú stvárnila austrálska herečka Sophie Loweová, je na rozdiel od Žižky urodzeného rodu, Katarína je snúbenica Henricha z Rožmberka. Jej sobáš so Žižkom bol dohodnutý, ako vtedy bývalo zvykom.

V historickom veľkofilme sa objavia ďalej herci Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger alebo Matthew Goode. Jákl ho pripravoval niekoľko rokov, natáčalo sa pred štyrmi rokmi na hradoch Orlík, Křivoklát, Zvíkov, Kolín či Točník. Zásadné scény vznikali v lome Veľká Amerika pri Beroune, pri Dolskom mlyne v Českom Švajčiarsku, na pražskom Karlovom moste a na ďalších miestach Česka.

Kľúčové boli prírodné lokácie

"Kľúčové pre nás boli prírodné lokácie, ako sú lesy a jaskyne. Tam, kde lokácie nevyzerali úplne dobovo, sme museli zasiahnuť postprodukčne. Takých zásahov je vo filme nakoniec vyše 600," povedal Jákl. Uviedol, že chcel čo najviac vo filme ukázať aj krásu českej prírody. Ako mnohí filmári ospevuje krásu Prahy, ktorá má plno zákutí, kde dodnes dýcha história. Napriek tomu ju podľa svojich slov musel kompletne digitálne prerobiť.

Najdrahší projekt českej kinematografie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Magic Box Slovakia)

Zásadná páska cez oči

Zásadným Žižkovým atribútom je jeho páska cez vypichnuté oko. Strata oka je aj jedným zo zásadných momentov filmu. Oproti tradičnej predstave skoro až pirátskej pásky však tvorcovia siahli ku kusu handry, ktorú si postava Kataríny odtrhne zo spodnice. "Chceli sme, aby páska vyzerala dobre, ale zároveň realisticky. Nakoniec vznikla táto hnusná, krvavá, špinavá handra," vysvetlila kostýmová návrhárka Kateřina Mírová.

Najdrahší projekt českej kinematografie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia)

Snímka o neznámom žoldnierovi, z ktorého sa zrodil najslávnejší husitský vojvodca, bude do kín uvedený ako v origináli s titulkami, tak v českom dabingu. V anglicky hovoriacom prostredí sa bude film premietať s názvom Medieval.

Bojovník, ktorého nikto nedokázal poraziť

Jákl opakovane uvádzal, že sa zameral na mladé roky legendárneho bojovníka, ktorého nikto nedokázal poraziť. Príbeh začína na konci 14. storočia, kedy sú Zeme Koruny českej zmietané tyraniou a násilím. Ján Žižka a skupina jeho žoldnierov sú najatí na ochranu kráľovho zástupcu. Jan preukáže skvelé strategické a bojové schopnosti. Následne je poverený službou pre samotného kráľa Václava IV.

Zem ale v skutočnosti ovláda Henrich z Rožmberka, najbohatší veľmož kráľovstva. Jan dostáva za úlohu uniesť Rožmberkovu snúbenicu Katarínu. Tým sa nevyhnutne zaplieta do vysokej politiky. Janove žoldnierske hodnoty sa otriasajú v základoch a on sa odhodláva bojovať za spravodlivosť a rovnoprávnosť obyčajného ľudu. Z nájomného žoldniera sa stáva legenda a rodí sa vojvodca.

Viac o téme: Michael CaineBen FosterJan Žižka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu