Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Miliónové DEDIČSTVO po Jiřine Jiráskovej (†81): Rodina nedostala nič... Všetko zdedila TÁTO OSOBA!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Česká televize)

PRAHA - Legendárna česká herečka Jiřina Jirásková by v piatok 17. februára oslávila svoje 91. narodeniny. Osud to však pred 10 rokmi zariadil inak - 7. januára 2013, vo veku 81 rokov zomrela. Po umelkyni zostal obrovský majetok, ktorý, prekvapivo, nezdedil nikto z jej rodiny. Všetko pripadlo opatrovateľke Jane Svítivej (67). No a tá ho celý rozpredala!

Hoci Jiřina Jirásková svojmu mužovi Zdeňkovi Podskalskému na smrteľnej posteli sľubovala, že dedičstvo - teda časť vily v Maleniciach - pripadne jeho rodine, herečka nakoniec sľub nedodržala. Dom pritom pred rokmi postavil otec Poskalského. Napriek tomu sa univerzálnym dedičom stala Jana Svítivá, ktorá sa v posledných rokoch života o manželov starala. 

No ako sa podarilo zistiť českému webu Blesk, veľmi úctivo sa k pozostalostiam po umelkyni nezachovala. Všetko čo najrýchlejšie a často aj pod cenu rozpredala. Do predaja sa dostali hodiny, ale aj strieborné príbory či porcelán, barokový konferenčný stolík či baroková komoda, za ktorú dostala približne 300 tisíc korún. 

Miliónové DEDIČSTVO po Jiřine
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Photo © TV Nova)

Spomínaný dom, ktorý Jirásková prisľúbila Podskalského rodine, si nakoniec jeho syn musel od opatrovateľky odkúpiť. Herečka vlastnila aj zbierku obrazov od uznávaných maliarov. Za obraz Dvornej dámy od Jiřího Trnku, získala dedička 77 tisíc korún, no portrét Jiřininej mamy sa v aukcii vydražil len za 4 tisícky.

A Jirásková neobišla len rodinu svojho manžela, ale nič nedostala ani tá jej. Naprázdno odišla aj jej nevlastná sestra Petra Jandová, ktorá tiež priznala, že ošetrovateľka, ktorá sa stala výhradnou dedičkou Jiráskovej dedičstva, nikdy nepáčila.

 „Nedostala som nič, pretože to bolo rozhodnuté tak, že všetko dostala pani Svítivá, ktorá jej a hlavne pánovi Podskalskému v Maleniciach poskytovala ošetrovateľskú starostlivosť. Vďaka tomu si myslím, že sa jej dosť dostala pod kožu. Aspoň ja osobne som z nej teda dobrý dojem nemala. Ale s Jiřinou to mala nejak dohodnuté. Bolo to Jiřinkine rozhodnutie a to som plne rešpektovala,“ povedala Blesku. 

Miliónové DEDIČSTVO po Jiřine
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

Viac o téme: Jiřina Jirásková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu