Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Životné TRÁPENIE legendárneho Chudíka (†91): Rozmýšľal nad SAMOVRAŽDOU!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnes uplynulo presne 8 rokov od náhleho odchodu legendárneho slovenského herca Ladislava Chudíka (†91). A hoci na večnosť sa pobral obklopený svojimi milovanými, nie vždy tomu tak bolo. V minulosti prežil obrovské trápenie, ktoré ho doviedlo až do hlbokých depresií. Bol na tom tak zle, že dokonca rozmýšľal nad samovraždou!

Ladislav Chudík bol uznávaným slovenským umelcom. Na svojom konte mal obrovské množstvo divadelných, filmových a televíznych úloh. No jednou z jeho najslávnejších je doktor Sova zo seriálu Nemocnica na okraji mesta. A práve táto postava, ako neskôr priznal, mu zachránila život. V tom období totiž upadol do ťažkých depresií. 

„Rozmer tých trápení zašiel až tak ďaleko, že som rozmýšľal nad ukončením života,“ šokoval svojimi slovami legendárny herec. V tom období však prišla ponuka na účinkovanie v dnes už kultovom seriáli. „Mňa to tak zmáhalo, že som sa chcel vzdať tejto postavy,“ priznal po rokoch Chudík. Presvedčil ho až uznávaný lekár Miroslav Plzák, ktorý ho prakticky donútil, aby ju vzal. 

Životné TRÁPENIE legendárneho Chudíka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

„Povedal mi, že keby ma neprinútil Sovu zahrať, tak by ma musel hospitalizovať. Tak zle som na tom bol,“ šokoval s odstupom rokov. V nepriaznivom psychickom rozpoložení sa však u herca začali prejajovať prvé príznaky depresie. Napriek tomu sa nevzdal a postavu doktora Sovu zvládol uhrať až do konca. 

Dôvodom jeho zlého psychického stavu boli problémy s jeho prvou ženou Helenou. V roku 1970 jej totiž lekári diagnostikovali nehubný nádor na mozgu. Ten sa však nedal vyoperovať celý a jej reakcie sa stali nevyspitateľnými. Úplne sa zmenila jej osobnosť, mávala záchvaty zúrivosti.

Životné TRÁPENIE legendárneho Chudíka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

„Nechcem povedať, ako ma nazývala, lebo všetky tie mená, ktoré používala, to bolo strašné. Bol som pre ňu normálny ľudský odpad. Ona akúkoľvek situáciu, ktorú som chcel zmierniť, pochopila proti sebe a útočila na mňa. Hovoril som si, pane Bože, čo to je? Čo je v tom človeku, ktorý hovorí tieto slová? Veď to je niekto cudzí a to cudzie v nej, to bola jej choroba,“ opísal Chudík.

Dvojica sa v roku 1979 rozviedla a dva roky potom umelec našiel lásku svojho života. Zahorel láskou k právničke Alene, ktorá sama vychovávala dcéru Bereniku. V roku 1982 sa vzali a žili spolu až do hercovej smrti. Maestro skonal 29. júna 2015 svojej manželke v náručí. Česť jeho pamiatke!

Viac o téme: Ladislav Chudík
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu