Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hviezdu Titaniku vytiahli priamo od pultu: Radšej hrať divadlo, než ostať pri snoch

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

Meno britskej herečky Kate Winslet si dnes takmer každý filmový fanúšik spojí predovšetkým s rolou vo veľkofilme Titanik. No svojho prvého Oscara získala táto sympatická herečka až na šiesty pokus, za rolu vo filme Predčítač. Winsletová, ktorá je už tretíkrát vydatá a je tiež trojnásobnou matkou, oslávi v pondelok 5. októbra štyridsiate narodeniny.

V dvadsiatich dvoch rokochstvárnila jednu z hlavných rolí v Titaniku, najväčšom kasovomtrháku všetkých čias, a túžba Hollywoodu po mladej Angličanke bola potom naozaj veľká. Winsletová vtedy dala prekvapivo pred mamutími produkciami prednosť malým nezávislým snímkam. Vyberala si však podľa stále rovnakého kritéria: zaujatie scenárom a postavou, ktorú mala hrať. To bol napokon aj prípad Titaniku a jej Rose:"Možno to odo mňa bola naivita, ale naozaj som netušila, že sa film vyvinie v niečo tak veľké."

Nasledovali rôznorodé role v Ako dym (1999) a Quills - Perom markíza de Sade (2000) či Enigma(2001)."Titanik bol tak monumentálny, že som po ňom mala strach, že zabudnem, ako je pre mňa herectvo dôležité,"vysvetľovala svoju účasť v projektoch "menších a osobitejší".

Hviezdu Titaniku vytiahli priamo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Do "továrne na sny" sa Kate vrátila až v roku 2003, keď si zahrala rolu novinárky spovedajúcej Kevina Spaceyho v Živote Davida Galea. To už mala za sebou tretiu nomináciu na Oscara za životopisný príbeh Iris (2001). Pozlátenú sošku mohla získať aj v roku 2005, ale za rolu Clementine vo Večnom svite nepoškvrnenej mysle ju akademici štvrtýkrát opomenuli. Nakoniec sa slávnej sošky dočkala až na šiesty pokus, v roku 2009 ju získala za hlavnú úlohu v romantickej dráme Predčítač. V poslednej dobe na seba upozornila napríklad filmom Kráľova záhradníčka (2014).


Mohlo by vás zaujímať:Film Na lane šokoval divákov: Závraty a nevoľnosť počas premiéry!​


Rodáčka z Readingu pochádza z hereckej rodiny a o jej osude teda vlastne bolo rozhodnuté dopredu. Navštevovala divadelnú školu Redroofs v Maidenhead a v 16 rokoch sa vrhla do praxe, keď dostala hlavnú rolu v britskom seriáli Dark Season. V roku 1994 si talentovanédievča vytiahol - podľa legendy priamo od lahôdkarseho pultu - režisér Peter Jackson a obsadil ju do svojej novozélandskej krimi Nebeské stvorenia. Kariéra Winsletovej bola raketová, ale pritom sa nespreneverila vlastnému prísloviu, že"radšej bude robiť divadlo a film v Anglicku, ako bývať v LA a snívať o malých rolách v amerických filmoch".

Hviezdu Titaniku vytiahli priamo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Vo svojich štyridsiatich rokoch je už tretíkrát vydatá. Pri utajenom obrade v New Yorku povedala pred troma rokmi svoje áno Nedovi RocknRollovi, synovcovipodnikateľa, miliardára a priekopníka komerčných vesmírnych letov Richarda Bransona. V rokoch 1998 až 2001 bola Kate manželkou režiséra Jima Threapletona a medzi rokmi 2003 až 2010 bol jej manželom režisér Sam Mendes. Z prvého manželstva má dcéru Miu, z druhého potom syna Joa Alfieho. So súčasným manželom Nedom sa im v decembri 2013 narodil syn Bear.

Hviezdu Titaniku vytiahli priamo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

​Hoci jej postava mala vždy ľahko zaoblené tvary, v očiach Britiek je v tomto ohľade favoritkou, čo potvrdil aj prieskum z roku 2010, ktorý odhalil, že jej postavu by si prialo mať 16 percent jej krajaniek. Svoje krivky Kate navyše vôbec nerieši."Nechcem tráviť čas premýšľaním o veľkosti zadku. Chcem byť zdravá a baviť sa, koľko len môžem. Chcem tu byť pre moje deti. To je ono. To sú priority. Nie mať ploché brucho,"povedala herečka v jednom rozhovore.

Za film Predčítač získala Oscara

Viac o téme: Kate Winslet
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu