Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Osemdesiatnik Woody Allen: Lenivec, ktorý má na konte viac ako 50 filmov

Woody Allen Zobraziť galériu (4)
Woody Allen (Zdroj: SITA)

Vo svojich filmoch si "strieľa" z pseudointelektuálov či nadmiery psychoanalýzy a fanúšikovia ho milujú. Woody Allen, známy newyorský patriot, sa chcel stať uznávaným dramatikom alebo jazzmanom, slávu si ale získal ako filmový režisér, scenárista a herec. A aj keď bude mať 1. decembra už 80 rokov, stále točí a strieborné plátna zásobuje svojimi často obskurnými neurotikmi, v ktorých mnoho kritikov nachádza jeho samotného.

"Keby som si mohol v živote vybrať, chcel by som mať nadanie Tennesseeho Williamsa alebo Eugena O'Neilla. Bohužiaľ, mojou silnou stránkou je komédia," povzdychol si kedysi introvertne pôsobiaci Allen, ktorého snímky dosiahli väčšieho uznania ako jeho dramatická a prozaická tvorba. Niektorí ľudia z branže tvrdia, že sa "o nich (filmoch) hovorí, ale nechodí sa na ne". V Európe mal však Allen so svojimi snímkami, ktoré rozoberajú zložitosti medziľudských vzťahov, úspech takmer vždy.


Nezameniteľný Woody Allen: Existencia nemá dôvod, je náhodná!


Hoci sa považuje za lenivca, nakrútil vyše 50 filmov. K tým najznámejším patrí oscarováAnnie Hallová a Hana a jej sestry, Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o sexe, Manhattan, Erotická komédia noci svätojánskej či Výstrely na Broadwayi. Allen si asi najviac cení Purpurové ruža z Káhiry a Manželov a manželky, lebo "sa vzácne stalo, že sa moja pôvodná myšlienka zhodla s výsledkom". Jeho prvotinou potom bola komédia Vezmi prachy a zmizni z roku 1969.

Woody Allen
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)

Rád obsadzoval svoje životné partnerky - hviezdne herečky Miu Farrowa Diane Keaton. Tá sa vo svojej biografii s názvom Na druhej strane (2011) vyjadrila, že chodiť s Allenom bolo podobné ako hrať v jeho filme: "Ja som ho mala za kríženca belocha a švába, ktorého nikdy nezabijete. Radi sme sa navzájom mučili svojimi nezdarmi. Jeho vhľad do mojich rolí bol vždy presný a smiešny. " V posledných filmoch si režisér obľúbil Penélope Cruz či Cate Blanchett.


Neurotik z New Yorku v projekte na objednávku: Oľutuje Amazon svoj výber?


Allen pred niekoľkými rokmi vôbec prvýkrát opustil kulisy rodného New Yorku, keď sa vydal pracovať do Európy - do Londýna (dráma Match Point - Hra osudu, Sólokapor a Kasandrin sen), Barcelony (komédia Vicky Cristina Barcelona), Paríža (komédia Polnoc v Paríži) alebo Ríma (komédia Do Ríma s láskou). Na americkú pôdu sa neskôr vrátil a nakrútil tragikomédiuJasmínine slzy. Zatiaľ posledným Allenovými kusom je potom Iracionálny muž z tohto roku.

Woody Allen
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Drobný mužz Brooklynu sa narodil 1. decembra 1935 ako Allan Stewart Konigsberg v ortodoxnej židovskej rodine. Už v detstve si zamiloval film a sály kín sa čoskoro stali jeho druhým domovom. V 15 rokoch začal písať humoristické príspevky do novín, neskôr pridal aj skeče do televíznych relácií. V 60. rokoch bol populárny ako komik v kluboch. S filmom sa Allen prvýkrát stretol v roku 1964, kedy sa podieľal na scenári nie príliš úspešnej komédie Čo je nové, kočičko?

Začiatkom 90. rokov zaplnila titulné stránky bulváru Allenova aféra s jeho vtedajšou družkou Farrowovou. Známa herečka totiž zistila, že Woody má milostný pomer s ich adoptívnou dcérou Sun-Ji. Allen bol Farrowovou obvinený zo sexuálneho obťažovania ich ďalšej adoptívnej dcéry, a hoci sa nič nepreukázalo, zveril súd starostlivosť o deti matke. V roku 1997 sa režisér so Sun-Ji, ktorá je o 35 rokov mladšia, oženil(vo svojom živote už tretíkrát) a neskôr adoptovali dve dievčatká.

Osemdesiatnik Woody Allen: Lenivec,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)

Allen má na svojom konte štyri ceny Americkej filmovej akadémie, zatiaľ posledného Oscara získal v roku 2012 za scenár k Polnoci v Paríži. Pre ceny si ale väčšinou nechodí, prednosť vraj dáva pravidelnému hranie na klarinet v obľúbenom klube so svojou kapelou New Orleans Jazz Band. "Falošná skromnosť stranou, som príšerný hráč," hovorí Allen.

"Som veľký pesimista a mám pocit, že nie je možné byť šťastný. Človek môže maximálne dúfať v nejaké to rozptýlenie," vysvetľuje svoju melanchóliu Allen. Vysporiadava sa s ňou aj písaním poviedok a esejí. Postrehy známeho ironika si čitatelia mohli vychutnať v zbierkach Číra anarchia, Vybaviť si účty, Vedľajšie účinky a Bez peria.

Viac o téme: Woody Allen
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu