Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Filmový Jánošík Paľo Bielik: Zakázali aj jeho oceňované snímky

Paľo Bielik, Jánošík Zobraziť galériu (2)
Paľo Bielik, Jánošík (Zdroj: TV Barrandov)

Národný umelec Paľo Bielik je zakladateľskou osobnosťou slovenskej kinematografie. Preslávil sa postavou Jánošíka, ktorú si zahral v rovnomennom filme Martina Friča (1935). Úspech tohto filmu mu otvoril dvere do Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. V piatok 11. decembra uplynie 105 rokov od jeho narodenia.

Bielikova filmová tvorba v úlohe herca, ale i scenáristu a režiséra patrí medzi klenoty česko-slovenskej kinematografie. Napriek výraznému úspechu zostal vždy skromným človekom. Pri svojej tvorbe často používal pseudonym Ján Bukva.

Paľo Bielik sa narodil 11. decembra 1910 v obci Senica, dnes miestnej časti Banskej Bystrice. V Banskej Bystrici sa vyučil za zámočníka. Vystriedal viacero zamestnaní, popri tom hral v ochotníckom divadle. V úlohe Jánošíka z rovnomennej hry Jiřího Mahena si ho všimol profesor Karol Plicka a odporučil ho režisérovi Martinovi Fričovi do jeho pripravovaného filmu Jánošík (1935). Upútala ho najmä Bielikova vysoká, takmer dvojmetrová postava, športové založenie a charizma.

Paľo Bielik, Jánošík
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Barrandov)

Spracovanie legendárneho príbehu o slovenskom ľudovom hrdinovi s výrazným hereckým výkonom Paľa Bielika v titulnej postave vynieslo režisérovi filmu Fričovi československú filmovú cenu za rok 1936 a z Bielika urobilo filmovú hviezdu. Film Jánošík priaznivo prijala i medzinárodná filmová kritika pri jeho uvedení na benátskom filmovom festivale Biennale v Taliansku a predali ho do 32 štátov sveta ako jediný československý film z celého obdobia prvej republiky. Po hereckom debute u režiséra Friča hral Bielik aj v ďalších filmoch tohto významného českého režiséra: Hordubalové (1937) a Čapkovy povídky (1947).


Jedinečný Ladislav Chudík: Zaspomínajte si na jeho najväčšie úlohy


Úspech filmu Jánošík priviedol Paľa Bielika na profesionálnu umeleckú dráhu. V rokoch 1939 až 1942 bol členom SND v Bratislave a potom v rokoch 1943 až 1945 ako režisér krátkych filmov nakrútil niekoľko populárno-náučných filmov. Počas Slovenského národného povstania (SNP) Paľo Bielik nakrútil s Karolom Krškom dokumentárne zábery z povstaleckých bojov, z ktorých v roku 1945 vznikol dokument Za slobodu. Pri nakrúcaní prvého na Slovensku vyrobeného filmu po 2. svetovej vojne Varúj...! (1947), bol Paľo Bielik spoluscenáristom a Fričovým spolurežisérom a vytvoril i jednu z hlavných postáv.

Tri roky po druhej svetovej vojne sa Bielik vyhranil už ako režisér pre svoj prvý celovečerný film Vlčie diery (1948), ktorý ocenili hlavne pre autentickosť z obdobia SNP. Najznámejšie filmy, ktoré ešte režíroval sú: Priehrada (1950), V piatok trinásteho (1953), Štyridsaťštyri (1957), Kapitán Dabač (1959), Jánošík I-II (1962-1963), Majster kat (1966) a i. Okrem réžie sa na svojich filmoch podieľal aj ako autor námetov a scenárov. Po historickej dráme Traja svedkovia (1968) sa ako režisér odmlčal. K filmovej tvorbe sa vrátil v druhej polovici 70. rokov 20. storočia, ale už len ako scenárista.


Jeden z hereckých pokladov Slovenska jubiluje: Emil Horváth ml. oslávi 70-ku


Keď sa v roku 1948 naplno rozbehla činnosť cenzúrnych orgánov bol film Varúj...! spolu s ďalšími 541 filmami vyradený z filmovej distribúcie, pretože nevyhovel ideologickým kritériám. O rok neskôr pri prehodnocovaní naďalej zostal v trezore, pretože ho komisia považovala za nevhodný z hľadiska ideovej hodnoty. Podobne dopadol aj film Vlčie diery, ktorý "niesol stopy buržoáznej filmovej tvorby i buržoázneho nacionalizmu". Pritom Bielik ešte v roku 1949 za Vlčie diery dostal Slovenskú národnú cenu.

V roku 1955 získal Paľo Bielik titul zaslúžilý umelec, národným umelcom sa stal v roku 1968. Zomrel 23. apríla 1983 po dlhej chorobe v Bratislave. V roku 2010 vyšla o zakladateľovi slovenského filmu monografia s názvom Paľo Bielik a slovenská filmová kultúra.

Viac o téme: Paľo BielikJánošík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu