Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svet filmu smúti: Zomrel obľúbený herec a predstaviteľ Severusa Snapea

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

Vo veku 69 rokov zomrel dnes anglický herec Alan Rickman. Správu o úmrtí predstaviteľa Severusa Snapea v sérii snímok o čarodejníkovi Harrym Potterovi (2001 - 2011) potvrdila jeho rodina, ktorá tiež uviedla, že mal rakovinu. Správu o úmrtí herca pre BBC News potvrdil aj jeho agent.

Prvú veľkú slávu zažil Rickman vďaka hitu osemdesiatych rokov Smrtonosná pasca. RolaHansa Grubera priniesla Rickmanovi nové možnosti, ale zároveň ho vo filmoch odkázala, cez pár výnimiek, na vedľajšej a menej významné úlohy. Úlohou, ktorá ho preslávila nepochybne najviac, bola rola Severusa Snapea v sérii filmov o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi.​

Svet filmu smúti: Zomrel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Väčšiu slávu mu priniesol opäť až ďalšíkomerčnýfilm a opäť rolahlavného záporného hrdinu. Za rolu šerifa z Nottinghamu vo filme Robin Hood: Kráľ zbojníkov bol ocenený britskou filmovou cenou Bafta.


Mohlo by vás zaujímať:Zaujali viac: Týchto filmových záporákov máme radšej než hlavných hrdinov


Rickman, ktorý miloval aj divadlo a v Británii patril k najobľúbenejším hercom posledných 30 rokov, stále menil svoj vzhľad, role aj filmové žánre. Natočil takmer tridsaťpäť celovečerných filmov a stal sa jedným z najlepších britských hercov súčasnosti.

Svet filmu smúti: Zomrel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Začínal ako divadelný herec. Medzinárodne známym sa stal vďaka filmom Smrtonosná pasca (1988) a Robin Hood: Kráľ zbojníkov (1991). Okrem toho stvárnil spomínaného Severusa Snapea vo filmovej sérii o Harrym Potterovi a objavil sa aj v tituloch ako Rozum a cit (1995), Dogma (1999), Dohola? (2001), Láska nebeská (2003), Parfum: Príbeh vraha (2006), Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street (2007), Víno roku (2008), Gambit (2012) či Komorník (2013).

Svet filmu smúti: Zomrel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Prepožičal tiež hlas Marvinovi v dobrodružnej sci-fi komédii Stopárov sprievodca po galaxii (2005) a modrej húsenici v Alici v krajine zázrakov (2010) režiséra Tima Burtona. V roku 1997 získal Zlatý glóbus za titulnú rolu v televíznom filme Rasputin (1996). Ako režisér má na konte snímky Zimný hosť (1997) a V kráľových záhradách (2014), v ktorej si tiež zahral.

Snape slovami Alana Rickmana

Viac o téme: Harry PotterSeverus SnapeAlan Rickman
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu