Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fenomenálny Peter Jackson: Od nízkorozpočtových krvákov priamo k režisérskej špičke

Peter Jackson Zobraziť galériu (2)
Peter Jackson (Zdroj: SITA, internet)

Novozélanďan Peter Jackson sa z režiséra nakrúcajúceho nízkorozpočtové horory vypracoval na hollywoodsku režisérsku špičku po úspechu s adaptáciou Pána prsteňov. Film, v ktorom drsná krajina Nového Zélandu prepožičala tvár fantazijnej krajine z diela J.R.R. Tolkiena sa zapísal do dejín svetovej kinematografie. V pondelok 31. októbra má filmový tvorca 55. narodeniny.

Peter Jackson sa narodil 31. októbra 1961 v Pukerua Bay na Novom Zélande. Už ako malý chlapec urobil svoje prvé filmové pokusy na 8 mm kameru svojich rodičov. V sedemnástich nechal školu a zamestnal sa ako pomocná sila vo foto - laboratóriu. Keď si z úspor kúpil 16 mm kameru začal natáčať sci-fi komédiu, z ktorej neskôr vznikol film VesmírTni Kanibalovia (Bad Taste, 1987). Peter Jackson sa pod film podpísal viackrát, okrem réžie, scenára, produkcie a kamery sa zaslúžil aj o triky. Nasledoval film Braindead (Živí mŕtvi, 1992), najmonumentálnejší krvák v dejinách kinematografie.

Keď jeden diel skutočne nestačí: Pozrite si najlepšie filmové trilógie!

V serióznej dráme Nebeské stvorenia (Heavenly Creatures, 1994) sa vymanil Jackson z hororových tém. Tento majstrovský kúsok vznikol na základe skutočnej udalosti, ktorá v 50. rokoch minulého storočia otriasla Novým Zélandom. Dve školáčky sa natoľko zblížili, že začali byť upodozrievané z lesbického vzťahu. Film zároveň získal nomináciu na Oscara v kategórii najlepší scenár. Hrdinky filmu unikajú pred realitou vymýšľaním si rozprávkového sveta a spoločne píšu čosi ako fantasy román.

Film Pán prsteňov (2001, 2002, 2003) bol pre tvorcu prelomový. Avšak zakomponovať tak rozsiahle dielo do dvoch celovečerných filmov bolo priam neuskutočniteľné, pristúpilo sa preto k trom častiam. Universal Studios podpísali s Jacksonom kontrakt na film a to jeho srdcovú záležitosť - remake klasického King Konga z roku 1933. Honorár za filmovú réžiu sa vyšplhal na 20 miliónov dolárov.

Pán prsteňov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: internet)

Po divácky úspešnej trilógií Pána prsteňov sa Jackson pustil do ďalšieho diela od J.R.R. Tolkiena s názvom Hobit (2012, 2013, 2014). Tentokrát dvestotridsať stranovú knižku spracoval taktiež do troch filmov, z ktorých posledný premiéroval v kinách v decembri roku 2014. Príbeh si vybojoval nominácie niekoľkých prestížnych ocenení a už teraz sa špekuluje, že Jackson pripravuje sfilmovanie ďalšieho Tolkienovho diela - Silmarillion.

Priťahujú iba úspech: 10 režisérov, ktorých filmy neskutočne zarábajú

Rytiersky titul získal režisér vroku 2010. "Cítim neskutočnú pokoru. Pravdou je, že filmárstvo nie je samostatnou tvorbou. Podieľajú sa na tom stovky, tisíce ľudí. Preto mám tento pocit a prijímam ocenenie za celý filmový priemysel," povedal Jackson na slávnostnej investitúre v novozélandskej metropole Wellington, kde mu v mene britskej kráľovnej Alžbety II. odovzdal vyznamenanie generálny guvernér sir Anand Satyanand.

Viac o téme: Peter Jackson
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu