Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kiefer Sutherland má herectvo v krvi: Postavu obľúbeného agenta však už odmieta!

Kiefer Sutherland Zobraziť galériu (3)
Kiefer Sutherland (Zdroj: SITA)

Kanadský herec Kiefer Sutherland, celým menom Kiefer William Frederick Dempsey George Rufus Sutherland, sa narodil v Londýne (Spojené kráľovstvo) 21. decembra 1966. Dnes má 50 rokov. Patrí medzi najlepšie platených seriálových hercov sveta.

Kiefer Sutherland aj so súrodencami (on sám pochádza zdvojčiat) sa narodili manželskej dvojici hercov Donald Sutherland a Shirley Douglasová, ktorí sa vroku 1971 rozviedli. Po rozvode sa Kiefer Sutherland smatkou presťahovali zLos Angeles v Spojených štátoch amerických (USA) do kanadského Toronta, kde Kiefer Sutherland navštevoval katolícku školu. Keď mal 17 rokov, účinkoval vreklame na texasky, za zarobené peniaze si kúpil auto aodsťahoval sa do americkej Kalifornie.

Po prvýkrát sa objavil na filmovom plátne so svojím otcom hercom vroku 1983 vsnímke Max Dugan Returns (Max Dugan sa vracia) a potom sa uplatnil vúlohách tínedžerov vo filmoch The Bay Boy (Chlapec zo zálivu, 1984), Stand by Me (Pri mne stoj, 1986), The Lost Boys (Stratení chlapci, 1987), ktoré mu priniesli veľa fanúšikov. Vroku 1990 pritiahol na seba medzinárodnú pozornosť za výkon vo filme Flashback.

Kiefer Sutherland
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Vroku 1988 prišla úloha vúspešnom veľkorozpočtovom westerne Young Guns (Mladé pušky, 1988), druhý diel filmu bol nakrútený vroku 1990. Veľkú popularitu mu prinieslo účinkovanie vo filme Article 99 (Článok 99, 1992) aseriálové mystérium režiséra Davida Lyncha Twin Peaks (1992).

Herec politicky sa hlásiaci k ľavici svoj režisérsky debut absolvoval vroku 1993 snímkou The Last Light (1993). V dráme zväzenského prostredia aj stvárnil hlavnú úlohu. Ďalší jeho režisérsky počin je spojený sfilmom Truth or Consequences, N.M. (Pravda alož, 1997), vktorom si zahral šialenca.

Hollywood im prúdi v žilách: Herci, ktorí sú v skutočnosti rodina

Vroku 1997 vystupoval po boku svojej matky vhre Sklenený zverinec amerického dramatika Tennessee Williams na javisku Royal Alexandra Theatre v kanadskom Toronte. Známy herec majstrovsky narába so svojím hlasom. Preukázal to vo filme Phone Booth (Telefónna búdka, 2002), kde nahovoril hlas, ktorý sa ozval ztelefónu vbúdke arogantnému mediálnemu manažérovi svýzvou, že ak hovor ukončí alebo odíde, bude zastrelený. Dôkazom je červená svetielko, ktoré sa na čele manažéra objaví s tým, že ho má na muške nebezpečný psychopat.

Kiefer Sutherland
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Vďalšom období účinkoval okrem filmov aj vtelevíznych seriáloch ako napríklad vúspešnom seriáli 24: Redemption (2001, 2008, 2009, osem sérií) ako protiteroristický agent Jack Bauer. Za túto úlohu získal cenu Zlatý glóbus vkategórii pre najlepšieho herca vseriáli aj prestížnu televíznu cenu Emmy, no seriál zožal aj kritiku za extrémne scény smučením. Kiefer Sutherland sa vroku 2015 vyjadril, že hoci agent Jack Bauer v ôsmich sériách televízneho seriálu patril medzi najobľúbenejšie postavy akčných zámorských produkcií v uplynulom viac ako desaťročí, už sa k tejto postave v žiadnom prípade nevráti.

Ako mladý ich obdivoval a dnes je medzi nimi: Oliver Stone dostal špeciálne ocenenie!

Herec sa osobne zúčastnil 10. decembra 2008 na ceremoniáli, na ktorom odhalili jeho hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy sčíslom 7024.

Kiefer Sutherland sa opakovane dostal do konfliktu so zákonom. V roku 2007 si musel odsedieť za mrežami viacero týždňov zato, že v štáte Kalifornia riadil vozidlo v podnapitom stave. Vroku 2009 prokuratúra na newyorskom Manhattane oznámila, že nevznesie žalobu voči hercovi pre trestný čin ublíženia na zdraví, ktorého sa mal dopustiť pri incidente v klube v newyorskej štvrti Soho. Herec tam mal napadnúť módneho návrhára Jacka McCollougha, pričom si sám zlomil nos. Sutherlandovi hrozilo trestné stíhanie, už skôr sa však s protistranou dohodol na ukončení sporu. Prokuratúra prípad definitívne odložila ad acta.

Viac o téme: Kiefer Sutherland
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu