Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V roku 2017 sa pobrali do hereckého neba: Na týchto hercov už budeme len spomínať

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: SITA/AP)

Filmový svet bol minulý rok plný noviniek i pozitívnych udalostí. Bohužiaľ, aj tie smutné patria k životu a do hereckého neba odišlo mnoho veľkých hereckých mien. Niektorí z nich v relatívne mladom veku.

William Peter Blatty (†89)

Na fotke zľava William Peter Blatty, Linda Blair, ktorá si zahrala dievčatko Regan, a režisér William Friedkin.
Zobraziť galériu (11)
Na fotke zľava William Peter Blatty, Linda Blair, ktorá si zahrala dievčatko Regan, a režisér William Friedkin.  (Zdroj: SITA/AP/Dave Allocca/Starpix)

Toto meno možno mnohým na prvý pohľad nič nepovie, no jeho dielo áno. Americký spisovateľ, scenárista a režisér je autorom pôvodného Exorcistu. V roku 1971 vyšla knižná adaptácia a o dva roky neskôr napísal k filmu scenár. Zomrel pár dní po svojich 89.narodeninách na mnohopočetný myelón (rakovina plazmatických buniek).

Miguel Ferrer († 61)

V roku 2017 sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Paul A. Hebert)

Miguel Ferrer sa medzi divákmi preslávil najmä ako seriálový herec. Objavil sa v mnohých známych seriáloch, kde si zahral väčšie i hlavné úlohy - Mestečko Twin Peaks, Pohotovosť, Drzá Jordan či NCIS: Los Angeles. Ferrer ako herec prerazil v roku 1987 vo filme RoboCop. Zomrel 19. januára. Ostala po ňom manželka, ktorú si vzal v roku 2005, a traja synovia.

John Hurt († 77)

V roku 2017 sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Alessandra Tarantino)

Sir John Hurt si získal priazeň vďaka sérii filmov o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi. Vo filmoch stvárnil Garricka Ollivandera, ktorý vyrábal prútiky. V júni roku 2015 verejne oznámil, že trpí rakovinou pankreasu v začiatočnom štádiu. Napriek tomu sa rozhodol aj naďalej pokračovať v herectve. On aj tím lekárov, ktorí sa o neho starali, vtedy vyhlásili, že má veľkú šancu na uzdravenie. O necelé dva roky 25. januára zomrel vo svojom dome v Norfolku.

Roger Moore († 89)

Meno Rogera Moorea sa bude navždy spájať s Jamesom Bondom. Štafetu prevzal po Seanovi Connerym. Prvýkrát sa ako Bond objavil v roku 1973 v bondovke Žiť a nechať zomrieť, celkovo sa objavil v šiestich filmoch o agentovi 007. Moore trpel od detstva množstvom chorôb. Ako dieťa mal ovčie kiahne, osýpky, mumps, prekonal bilaterálnu pneumóniu (ochorenie pľúc) a v ôsmich rokoch mal zápal predkožky.

Roger Moore s manželkou Cristinou Tholstrup
Zobraziť galériu (11)
Roger Moore s manželkou Cristinou Tholstrup  (Zdroj: SITA/AP/Christian Alminana)

Okrem toho dlhodobo trpel obličkovými kameňmi, kvôli čomu ho museli hospitalizovať počas natáčania jeho prvej bondovky. V roku 1993 mu diagnostikovali rakovinu prostaty, z ktorej sa vyliečil. O desať rokov skolaboval na javisku kvôli problémom so srdcom. V roku 2013 sa liečil z cukrovky 2. typu. Pár rokov pred smrťou mu našli na pečeni rakovinovú škvrnu. Zomrel 23. mája za prítomnosti svojej rodiny vo Švajčiarku po boji s rakovinou, ktorá sa rozšírila aj dopľúc.


Mohlo by vás zaujímať:Slovensko opustila ďalšia legenda: Pozrite, čo všetko dokázal Marián Labuda


Sam Shepard (†73)

Sam Shepard
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Charles Sykes)

Sam Shepard patril medzi multifunkčných umelcov. Bol herec, režisér, scenárista, spisovateľ a hudobník. Napísal niekoľko desiatok divadelných hier. V roku 1979 sa stal držiteľom Pulitzerovej ceny za drámu Pochované dieťa. Ako herec sa objavil napríklad vo filmoch Prípad Pelikán (1993), Swordfish: Operácia Haker (2001), Nechoď klopať na dvere (2005),Vykúpenie z väzenia (2008), Bratia (2009) či Blízko od seba (2013). Shepard trpel sklerózou a zomrel 27. júla po zdravotných komplikáciáchvo svojom dome v Kentucky.

John Heard (†71)

John Heard
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Sayles)

Zrejme známejší filmový otecko ako John Heard neexistuje. Zahral si otca nezbedníka Kevina McCallistera z kultovej vianočnej komédie Sám doma. Pôsobil aj v niekoľkých televíznych seriáloch i iných filmoch, no ani jedno z diel mu nevyslúžilo väčšiu slávu. Zomrel v hotelovej izbe v Palo Alto v Kalifornii na infarkt. Našlo ho služobníctvo. V izbe sa zotavoval z ťažkej operácie chrbta, ktorá však na infarkt nemala vplyv. Herca pochovali v rodnom Ipswichi v štáte Massachusetts. Bol trikrát ženatý, mal tri deti a pred smrťou žil niekoľko rokov s herečkou Melissou Leo.

Nelsan Ellis (†39)

Nelsan Ellis
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Sayles)

Herec a scenárista sa preslávil najmä úlohou Lafayetta Reynoldsa v seriáli spoločnosti HBO Pravá krv a ako Bobby Byrd v životopisnej snímke o Jamesovi Brownovi z roku 2014. Bohužiaľ, Nelsan Ellis sa nedožil ani štyridsiatky. Zomrel 8.júla na zlyhanie srdca v liečebnom centre Woodhull Medical Center v New Yorku. Dva dni po jeho smrti vydala rodina vyhlásenie. Niekoľko dní pred smrťou sa pokúšal skoncovať s alkoholom, ale jeho srdce nevydržalo abstinenčný syndróm.

Michael Nyqvist († 56)

Michael Nyqvist
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Henny Ray Abrams)

Švédsky herecRolf Åke Mikael Nyqvist je americkým divákom známy ako Michael Nyqvist. Preslávil sa úlohou Mikaela Blomkvista vo švédskej verzii série Milénium natočenej podľa knižnej predlohy. Objavil sa aj ako záporná postava vo filme Mission Impossible - Ghost protocol (2011) čiv snímke John Wick (2014). Zomrel 27. júna v Štokholme na rakovinu pľúc.

Bill Paxton († 61)

Bill Paxton
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Lionel Cironneau)

Bill Paxton debutoval ako herec v roku 1981 vo filme Stripes. Diváci ho mohli vidieť vo filmoch Terminátor (1984), Komando (1985), Pravdivé lži (1994), Apollo 13 (1995) či Titanic (1997), kde si zahral veliteľa výskumného tímu. Paxton je jediným hercom, ktorý zažil tzv. filmový hetrik - postupne ho vo filme zabilTerminátor, Votrelec a v roku 1990 aj Predátor. Zomrel počas operácie srdca, utrpel mŕtvicu, ktorá bola práve výsledkom komplikácií so srdcom.

Viac o téme: Roger MooreJohn HeardMichael NyqvistMiguel FerrerJohn HurtWilliam Peter BlattySam ShepardNelsan EllisBill Paxton
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu