Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prehliadaný Doug Jones: Kráľ make-upu, filmový chameleón a dvorný herec del Tora

Doug Jones a jeho filmové úlohy Zobraziť galériu (2)
Doug Jones a jeho filmové úlohy (Zdroj: Telkáč koláž)

Keď sa povie meno Doug Jones, pravdepodobne len málo z vás si predstaví jeho skutočnú tvár. Je to pochopiteľné, keďže vo filmoch ho skôr môžete vidieť pod nánosom make-upu a kostýmov. Poďte sa s nami pozrieť na cestu tohto prehliadaného herca. Rozhodne si totiž zaslúži viac pozornosti.

Talentovaný už od malička

Doug Jones sa narodil24. mája 1960vamerickom meste Indianapolis.KeďvyštudovalBishop Chatard High School, rozhodol sa pre Ball State University. Už tu sa prejavili jeho schopnosti, keďže sa podujal nosiťkostýmškolského maskota menomCharlie Cardinal. Vroku 1982 úspešne promoval v odbore telekomunikácií a divadla. Po získaní titulu sa rozhodol venovať tomu, čo ho skutočne napĺňa, takžejedno leto pracoval ako mím v zábavnom parku King Island vCincinnati. Okrem toho si ho ľudia mohli v tomto období pamätať aj ako hadieho muža. Tento svoj talent využil mnohokrát vo svoj propech v rôznych reklamách či predstaveniach.

VIDEO Toto sú víťazi Oscarov: Napriek ťaživej atmosfére odzneli desiatky vtipov!

Po viacerýchskúsenostiach v divadláchsa rozhodol, že je najvyšší čas vyskúšať šťastie vLos Angeles.Do mesta snov sa tak presťahoval v roku 1985. Na začiatok sa začal objavovaťvo videoklipoch takých hviezd, akými sú napríklad Madonna, Red Hot Chili Peppers či dokonca Marilyn Manson. Práve to mu zaručilo malé úlohy vo filmoch a seriáloch. Aj napriek tomu, že je veľmi dobrým hercom, si ho však diváci nezapamätali v úlohách, kde je vidieť jeho tvár, ale práve kvôli nánosom make-upu.

Veľká kariéra

Už v roku 1992 sa objavil v Burtonovom filmeBatman Returns, kde steho mohli vidieť ako vedľajšiu postavu klauna. Orok neskôr vystupoval ako nemŕtvyBillyButchersonv halloweenskej klasike s názvomHocus Pocus. Prišiel rok 1995 a spolu s ním ajTank Girl, akčná sci-fi komédia, v ktorej sa nám Jones predstavil ako jeden z púštnych zabijakov,klokaních mutantovskrížených s ľuďmi. Neskôr prichádza veľký zlom v jeho kariére i živote.Spoznal sa totiž s režisérom Guillermom del Torom. Ich prvá spolupráca bolav sci-fi horore Mimic. V roku 2002 si ešte stihol strihnúť malú úlohu Joeyho v známom filme Men in Black 2.

O dva roky neskôr však prišla úloha, ktorou sa Doug zapísal do pamäte fanúšikov azda najviac. Stvárnil totiž Abe Sapiena, Hellboyovo priateľa z rovnomenného filmu. Nanášanie tohto make-upu zabralo až šesť dlhých hodín a podľa hercových slov odpozoroval jej pohyby od akváriovej rybičky, ktorú mal položenú vo svojej kancelárii. V roku 2005 sa na strieborných plátnach objavil akčný Doom, inšpirovaný populárnou počítačovou hrou. Tu sa objavil ako Sewer Imp, ale dokonca stihol zároveň stvárniť aj Carmacka Impa.

Milovník príšer i komiksoviek

Rok2006 sa však okrem iného niesol aj ďalším spojeníms populárnym Guillermom del Torom, konkrétne išlo o snímkuPan's Labyrinth. V ňom herec opäť stvárnil dve rôzne postavy. Strihol sisamotnéhoFaunaa okrem neho ajPale Mana, tvora, ktorého záľubou je pojedanie detí. Fanúšikovia komiksoviek si ho môžu pamätať z pokračovaniaFantastic Four, kde stvárnil postavu Silver Surfera.

Filmári ju milujú: Tieto hollywoodske trháky sa nakrúcali v stovežatej Prahe

Neskôr prichádza práca na pokračovaní Hellboya s podtitulom Zlatá armáda. Tu stihol prekonať samého seba, keďže si na svoje plecia zobral rovnotri úlohy. Okrem toho, že si zopakovalúlohu Sapiena, postaral sa aj o Angel of Death,a do tretice stvárnil ešteChamberlaina,vrátnika kráľaBalora. Minulý rok sa vryl divákom do pamäte snímkou Podoba vody (Shape of Water). Tu si zahralčudesnú vodnú bytosť uväznenú v utajenom výskumnom centre. Film bol nominovaný na 13 Oscarov, pričom sa mu nakoniec podarilo premeniť rovno štyri. Konkrétne za výpravu, hudbu, réžiu a najlepší film.

Na Oscara si tak ľahko nesiahne

Doug nominovaný byť nemohol (a v týchto úlohách ani nemôže), pretože v pravidláchstojí, že herec sa musí vo filme objaviť na istý čas bez make-upu, respektíve musíme ho vidieť v jeho "ľudskej podobe". Na toto dopláca aj Andy Serkis (predstaviteľ Gluma z Pána Prsteňov), ktorého chcel na nomináciu pretlačiť režisér tým, že v tretej časti nakrútili krátku scénu, kde vyzeral ako človek.

Doug Jones
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/ Richard Shotwell/Invision/AP)

Doug žije momentálne v Kalifornii so svojou ženouLauriea vždy, keď má aspoň chvíľku voľného času, chodí sa korčuľovať k plážiVenice Beach. Taktiežmiluje spievanie, disponuje vraj veľmi univerzálnym barytónom, je aktívnym členom kostolného zborua sníva o tom, že sa mu jedného dňapodarí nahrať vlastný album.Za svoju neuveriteľne náročnú prácu bolovenčený už množstvom ocenení.

Viac o téme: Doug Jones
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu