Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vlastní reštauráciu, rozbíja hotely a hrá v kapele: Z búrliváka Deppa je dnes kultový herec

Johnny Depp Zobraziť galériu (7)
Johnny Depp (Zdroj: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision, YouTube)

Niet pochýb o tom, že Johnny Depp dnes patrí k jedným z najlepších a najcharizmatickejších hercov v Hollywoode. Mnohí ho poznajú z filmov Tima Burtona či ako kapitána Jacka Sparowa. Okrem toho hrá v kapele a pokojné roky po boku Vanessy Paradise vystriedalo búrlivé obdobie.

Johnny Depp je americký herec, scenárista, režisér i hudobník. Pre fanúšikov je známy najmä stvárnením nezvyčajných a excentrických postáv ako je Jack Sparrow, Willy Wonka, Šialený klobúčnik, Sweeney Todd a podobne. Za roky svojho herectva si ho diváci obľúbili a vďaka svojim postavám vytvoril v kinematografii nezmazateľnú stopu.

Osem jaziev na ruke

Narodil sa v štáte Kentucky do rodiny čašníčky Sue a inžiniera Johna Christophera ako najmladšie zo štyroch detí. Má jedného brata a dve sestry. Christie, jedna zo sestier, mu robí osobnú manažérku. S rodinou sa neustále sťahovali a po niekoľkých rokoch manželstva sa Deppovi rodičia rozviedli. V tom čase mal Johnny 15 rokov azanechalo to na ňom následky. Už v tom čase kradol a bral drogy.

Vlastní reštauráciu, rozbíja hotely
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube/Notable Movie Scenes)

V dôsledku stresu, riešenia rodinných problémov a vlastnej neistoty trpel sebapoškodzovaním, z ktorého mu na ľavej ruke ostalo osem jaziev. V jednom z interview v roku 1993 svoje zranenia vysvetlil. „Moje telo je svojim spôsobom denník.Je to niečo, čo robia námorníci, určité chvíle v živote, keď sám seba označíte, či už nožom, alebo u profesionálneho tetovača,“ povedal Depp. Po rozvode rodičov rád experimentoval s drogami. Prestal, keď sa jeho dlhoročný priateľ predávkoval.

Závislý na gitare

Skôr, než sa dostal k herectvu, venoval sa muzike. Keď mal dvanásť rokov, mama mu kúpila gitaru. Stal sa na nej doslova závislým a začal hrať v rôznych garážových kapelách. So svojou detskou kapelou The Kids sa stali predkapelou Iggymu Popovi. Kapela sa však pred nahrávaním rozpadla. V roku 1983 sa ako dvadsaťročný oženil s Lori Allisonovou, ktorá pracovala ako filmová maskérka. Neskôr Deppa zoznámila s Nicolasom Cageom. Práve on mu poradil, aby sa stal hercom. Dokonca mu Cage neskôr dohodil svojho agenta.

Hudba však bola stále jeho vášňou a venuje sa jej dodnes. Po rozpade jeho prvej kapely natočil pár piesní s britskou legendou Oasis. Na gitare si zahral aj vo filme Čokoláda. V roku 2015 vznikla superkapela s názvom Hollywood Vampires, v ktorej Depp pôsobís legendami hudobnej scény ako je Alice Cooper agitarista skupiny Aerosmith Joe Perry. Práve oni kapelu sformovali a vystupujú za účastí iných muzikantov. Depp vystupoval aj ako gitarista v kapele kontroverzného muzikanta Marilyna Mansona.


VIDEO Scenár vs. realita: Pozrite si velikánov Al Pacina a De Nira v akcii!


Johnny Depp
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Hollywoodska kariéra

Jeho hereckým debutom bol kultový horor Wesa Cravena Nočná mora v Elm Street z roku 1984. Jeho agent mu o tri roky po tomto filme odporučil, aby prijal úlohu v televíznom seriáli 21 Jump Street. Toto rozhodnutie sa mu naozaj oplatilo. Úloha mu zaistila úspech hlavne v radoch dospievajúcej mládeže. V seriáli účinkoval tri roky. Po konci seriáluvroku 1990 sa objavil v dvoch filmoch. Jedným z nich bol komediálny muzikál Cry-Babya druhým bol Nožnicovoruký Edward režiséra Tima Burtona.

Práve kontroverzná úloha mu otvorila brány do Hollywoodu. Odvtedy sa objail v mnohých úloha nielen v spolupráci s Timom Burtonom, u ktorého roky pôsobí ako dvorný herec, ale aj v mnohých ďalších. K jeho najvýraznejším snímkam patrí Čo trápi Gilberta Grapea (1993), kde si zahral spolu s Leonardom DiCapriom, Ed Wood (1994), Krycie meno Donnie Brasco (1997), Strach a hnus v Las Vegas (1998), Deviata brána (1999), Čokoláda (2000), Z pekla a Kokaín (oba 2001), Tajomné okno (2004), Charlie a továreň na čokoládu (2005) či séria o svojskom pirátovi z Karibiku Jackovi Sparowovi a mnohé ďalšie.

Čo žerie Gilberta Grapea,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Paramount Pictures)

Búrlivák Johnny

Jeho manželstvo s Lori vydržalo len dva roky. Po nej chodil rok s Winonou Ryder. V roku 1994 polícia Deppa zatkla a vypočúvala. Údajne spôsobil vážne škody v hotelovom apartmáne v New Yorku. V tom čase chodil s modelkou Kate Moss, s ktorou sa rozišiel o štyri roky. V roku 1999 ho opäť zatkli za bitku s papparazim, ktorá sa odohrala s jeho dlhoročnou láskou Paradise. Po rozchode s Kate Mosssa totiž zamiloval do Vanessy Paradise, s ktorou sa v roku 2012 rozviedol.

Lily-Rose Depp s mamou
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Archív L.R.D.)

Spoznali sa počas natáčania jeho filmu Deviata brána. Majú spolu dve deti - Lily Rose a John "Jack" Christopher Depp III. Lily Rose prekonala ako osemročná ťažkú chorobu, začali jej zlyhávať obličky. Po rozvode s Paradise ho počas natáčania Rumových denníkov uchvátila Amber Heard, ktorú si po dvoch rokoch chodenia v roku 2014 vzal. Obrovskú iskru však ukončil búrlivý rozchod. Heard totiž tvrdila, že ju Depp napadol a hodil po nej mobil. Na Deppovu obranu však vystúpila jeho bývalá manželka Paradis. Podľa nej by si za 14 rokov všimla, keby bol násilný. Depp sa s Heard rozviedol v roku 2017.

Johnny Depp s Amber Heard
Zobraziť galériu (7)
Johnny Depp s Amber Heard  (Zdroj: SITA)

V súčasnosti vlastní Depp domy v Los Angeles a vo Francúzsku. Svoj hlavný dom má na juhu Francúzska, okrem toho vlastní aj apartmán v Paríži, kde zvykol prebývať s rodinou, keď natáčal film. Vlastní klubovňu Viper Room v Los Angeles a bojí sa kluanov. S exmanželkou Paradis vlastnili aj vinice v Saint Tropez. Spolu s hercami Seanom Pennom a Johnom Malkovichom a s lídrom kapely Simply Red Mickom Hucknallom vlastní francúzsku reštauráciu Man Ray blízko Champs-Élysées v Paríži.

Viac o téme: Johnny DeppVanesa ParadisJohn MalkovichFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu