Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Legenda Hollywoodu oslavuje: De Niro sa ocitol v koži psychopatov, mafiánov i diabla

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP/Michael Zorn/Invision)

Svoju výraznú tvár často požičiaval rolám rozličných psychopatov, mafiánov, dobrodruhov či samotného diabla. Robert De Niro, jeden z najnadanejších hercov svojej generácie, bol spoluzakladateľom newyorského filmového festivalu Tribeca. Získal dva Oscary, štyri nominácie na túto cenu a ďalšie pocty. Americký herec, producent i režisér, ktorému teraz asi najviac v žalúdku leží prezident Donald Trump, oslávil sedemdesiatpäť rokov.

De Niro je preslávený tým, že jeho príprava na rolu hraničí až s posadnutosťou. Pred Kmotrom II putoval Sicíliou s mikrofónom v ruke a nútil dedinčanov, aby mu hovorili jeho repliky. Pred muzikálom New York, New York mučil svoju usilovnosťou slávneho saxofonistu Georgieho Auld. Kvôli Zúriacemu býkovi sa naučil boxovať a pribral 20 kíl. Pred Misiou začal šermovať a pred Taxikárom niekoľko týždňov križoval s taxíkom newyorskéulice. Zakaždým za ním zostal dokonalý výkon.

Foto: SITA/AP/Alastair Grant
Zobraziť galériu (5)
Foto: SITA/AP/Alastair Grant  (Zdroj: SITA/AP/Alastair Grant)

Ten pravý a výborný

Zúriaci býk režiséra Martina Scorseseho (1980) priniesol De Nirovi oscarovú príležitosť, zmeniť sa zo štíhleho ambiciózneho mladíka v neforemnú kreatúru s lenivýmipohybmia pichľavýmpohľadom. V Kmotrovi II (1974) zase vytvoril pozoruhodnú variáciu na výkon Marlona Branda z úvodného dielu. Úloha Vita Corleoneho bola pre De Nira obrovská výzva. Stokrát sa pozeral na prvého Kmotra a študoval Brandove pohyby. Jeho snaha sa mu vyplatila- bol z toho tiež Oscar.

De Niro s Al Pacinom (Foto: SITA/AP/Michel Euler)
Zobraziť galériu (5)
De Niro s Al Pacinom (Foto: SITA/AP/Michel Euler)  (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

Obraz človeka zahnaného do kúta De Niro zobrazil v Taxikárovi(1976). Travis Bickle je stratený smutný mladík, ktorý prešiel peklom vietnamskej vojny a drví ho odľudštenie veľkomesta. Tento film bol druhým z niekoľkých, ktoré De Niro soScorsesem natočil. „Poznal som ho z videnia. Z číreho vnuknutia som mu ponúkol rolu vŠpinavých uliciach (1973). Prišiel v malej smiešne čiapkea ja som vedel, že to bude ten pravý a že bude výborný,“spomínal neskôr Scorsese.

Psychologické drámy i komédie

De Niro zaujal aj v ďalších snímkach: Mafiáni (1990), Mys hrôzy (1991) a Casino (1995). Náročnú hereckú kreáciu (a podľa svojich slov jednu z psychicky najnáročnejších) potom predviedol v slávnejvojnovej dráme Lovec jeleňov režiséra Michaela Cimina. De Niro v ňom stvárnil pensylvánskeho oceliarskeho robotníka, ktorému sa ako jedinému z troch priateľov podarí utiecť z pekla vietnamskej džungle. Na úlohu sa De Niro opäť starostlivo pripravoval - robotníckou prácou.

Herec si zahral aj v bizarnejdráme Terryho Gilliama Brazil (1985), v krimithrilleriBriana De Palmy Nepodplatiteľní (1987) alebo v mysterióznom thrilleri Alana Parkera s názvom Angel Heart (1987). Začiatkom 90. rokov sa De Niro blysol v dráme Čas prebudenia, v ktorejstelesnil pacienta, ktorý v dôsledku postihnutia žije svojím vnútorným životom. Herec sa nevyhýba ani komédiám, do tohto súdka patria filmy Vrtieť psom, Protivný svokor, Frajeri vo Vegas alebo Stážista.

Proti Trumpovi

De Niro je priaznivcom demokratickej strany. V roku 2016 dostal od bývalého prezidenta Baracka Obamu najvyššie americké civilné vyznamenanie - Medailu slobody. Jeho nástupcovi Trumpovi však nemôže prísť na chuť. Tento rok v júni pri udeľovaní cien Tony si De Niro servítky nebral. „Chcem povedať jediné. Fuck Trump,“povedal. Americký prezident na hercovu adresu poznamenal, že pri natáčaní dostal príliš veľa rán od skutočných boxerov, čo sa podpísalo na jeho intelekte.

Robert De Niro a jeho súčasná Grace Hightower. Foto: SITA/AP/Evan Agostini/Invision
Zobraziť galériu (5)
Robert De Niro a jeho súčasná Grace Hightower. Foto: SITA/AP/Evan Agostini/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Evan Agostini/Invision)

Američan s talianskymi koreňmi sa narodil v roku 1943 v New Yorku Robertovi De Nirovi Sr. a Virginii Admirali. Rodičia sa rozišli, keď mal dva roky. Otec ho často brával do kina, doma potom syn prehrával matke všetky role. De Niro študoval na strednej škole hudby a umenia, ktorú ale v 16-ichrokoch opustil. Na začiatku 60. rokov študoval herectvo v súkromných kurzoch. V období 1973 až 1976 absolvoval prípravu u Lee Strasberga v študiu Actors.

Foto: SITA/AP/Alastair Grant
Zobraziť galériu (5)
Foto: SITA/AP/Alastair Grant  (Zdroj: SITA/AP/Alastair Grant)

Čo sa týka žien, má De Niro slabosť pre Afroameričanky. S prvou manželkou a herečkou tmavej pleti Diahnne Abbottovousa rozviedol v roku 1988 po dvanástich rokoch manželstva. Majú syna Raphaelaa De Niro si adoptoval jej dcéru s predchádzajúceho manželstva Drenu De Niro. Zo vzťahu s bývalou černošskou modelkou Toukie Smithmá De Niro synov-dvojičky. V roku 1997 sa oženil s ďalšou exotickou kráskou, herečkou Grace Hightowerovou, s ktorou sa mu narodili ďalšie dve deti. Po dvoch rokoch sa pár rozhodol rozviesť, no k rozvodu nikdy nedošlo, v roku 2004 obnovili svoje sľuby.

Viac o téme: Robert De Niro
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu