Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smutná správa pre celý filmový svet: Zomrel slávny britský režisér a kameraman

Nicolas Roeg
Nicolas Roeg (Zdroj: SITA/AP Photo/Jonathan Short)

Vo veku 90 rokov zomrel v sobotu britský režisér a kameraman Nicolas Roeg, ktorý sa stal v 70.a 80. rokoch známym na tú dobu provokatívnymi filmami a filmárskou spoluprácou so slávnymi hudobníkmi ako Mick Jagger či David Bowie.

O jeho úmrtí informoval v sobotu britské médiá jeho syn Nicolas Roeg mladší, neuviedol však, z akého dôvodu a kde jeho otec skonal. Roeg vstúpil do sveta filmu v 60. rokoch minulého storočia najskôr ako kameraman a podieľal sa na viacerých slávnych filmoch ako Lawrence z Arábie (1962) či 451 stupňov Fahrenheita (1966).

Jeho režisérska filmografia obsahuje okrem iných tituly ako Performance (1970), v ktorej si zahral titulnú rolu Mick Jagger, Teraz sa nepozeraj (1973) s Julie Christie a Donaldom Sutherlandom, či Muž, ktorý spadol na Zem (1976), v ktorom titulnú úlohu stvárnil David Bowie. Jeho posledným medzinárodne úspešným filmom bola snímka Čarodejnice (1990) na motívy knihy Roalda Dahla.

Britský filmový inštitút zaradil v roku 1999 dva Roegom režírované filmy medzi stovku najlepších britských celovečerných filmov všetkých čias. Snímka Teraz sa nepozeraj skončila na ôsmom a film Performance na 48. mieste. Nicolas Roeg bol trikrát ženatý a mal šesť detí.

Viac o téme: Nicolas Roeg
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu