Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Krokodíl Dundee z neho urobil hviezdu: Má IQ 140... TOTO ste o ňom nevedeli

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © Paramount Pictures)

Austrálskeho filmového herca Paula Hogana preslávila rola v kultovom filme Krokodíl Dundee, ktorý si z pokladní kín odniesol takmer tretinu z miliardy dolárov. V utorok 8. októbra oslávil herec s IQ 140, ktorého ironický humor kritika prirovnáva k Američanovi Clintovi Eastwoodovi, 80 rokov.

Austrália jehercovdomov, ktorý miluje."Som chodiaca encyklopédia Austrálie. Viem všetko o tejto krajine. Je mi prisúdený jej osud. Som skutočná kengura," povedalherecna jednej z tlačových konferencií vSydney. Paul Hogan sa narodil 8. októbra 1939 vaustrálskom meste Lightning Ridge. Syn dôstojníka zpovolania vyrastal vSydney atesne pred maturitou zanechal školu. Zo začiatku vystriedal niekoľko povolaní. Pracoval ako plavčík či odborový predák.

Predtým, než sa v 70. rokoch 20. storočia stal slávnym austrálskym komikom, pracoval ako slabo platený robotník na moste Harbor Bridge v Sydney. Zo začiatku svojej kariéry sa producentom javil ako kuriózna postavička.

Stalo sa tak vtedy keď sa pred rokmi prihlásil do televíznej šou ako stepujúci vrhač nožov. Pomocou satiry šou zosmiešnil a vydobyl si neobyčajné sympatie upublika. Čoskoro sa etabloval na úspešného komika. Vroku 1973 už mal vlastný zábavný televízny program The Paul Hogan Show. Nakrútil aj jeho britskú verziu Hogan in London (1975).

Paul Hogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Rycroft, File)
Zobraziť galériu (4)
Paul Hogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Rycroft, File)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Rycroft, File)

Na filmové plátno sa dostal vepizódnych rolách ako napríklad v rodinnej komédii Fatty Finn (1980), či vpäťdielnej minisérii ANZAC (1985) o obyčajných Austrálčanoch, ktorí bojovali vprvej svetovej vojne vo vojenských jednotkách ANZAC (Australia and New Zealand Army Corps). Vtom istom roku Hogana krajania zvolili za Austrálčana roka. Okrem iného mu to vynieslo účasť vúspešnej reklamnej kampani, v ktorej oblečený iba v tielku lákal do Austrálie amerických turistov.

Celosvetové uznanie prišlo s filmom Krokodíl Dundee

Celosvetové uznanie Paul Hogan dosiahol v snímkeCrocodile Dundee (Krokodíl Dundee, 1986) vréžii Petra Faimana. Predlohou príbehu o Krokodílovi Dundeem bol život austrálskeho zálesáka Rodneyho Ansella, ktorý zahynul vroku 1999 pri prestrelke s políciou neďaleko Darwinu.

Prvá časť filmu o ctižiadostivej newyorskej reportérke Sue Charlton asvojráznom lovcovi krokodílov Mickovi, priniesla obom hlavným predstaviteľom obrovskú popularitu. Diváci si doteraz pamätajú Mickove hlášky ako: Cestovná kancelária s názvom "Nikdy nikdy" - "Nikdy s nami nechoďte lebo sa nikdy nevrátite", "Choď po správnej strane cesty, ty pelikán!" alebo "To nie je nôž – toto je nôž".

Paul Hogan a Linda Kozlowski v prvom filme Krokodíl Dundee (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)
Zobraziť galériu (4)
Paul Hogan a Linda Kozlowski v prvom filme Krokodíl Dundee (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)  (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)

Po rokoch Paul Hogan uviedol, že ani netušil, aký bude mať film Krokodíl Dundee úspech. "Myslel som si, že to bude len taká malá komédia pre austrálskych divákov," konštatoval filmový drsniak. Americkú herečku Lindu Kozlowskú, ktorú do filmu odporučil Dustin Hoffman, pritom austrálski tvorcovia ju nechceli do hlavnej postavy obsadiť. Plánovali uprednostniť Austrálčanku. Američanka si ich získala tým, že odmietla konzumovať napodobeniny jedál v buši aodvážne sa pustila do pravých "lahôdok".

Film olovcovi krokodílov sa dočkal aj ďalšieho pokračovania.O dva roky neskôr bola nakrútená druhá časť Crocodile Dundee 2 (Krokodíl Dundee 2) s pôvodnýmihercamiLindou Kozlowskou aPaulom Hoganom. Ten tentokrát v New Yorku bojuje proti juhoamerickým drogovým dílerom. Film režíroval John Cornell apod scenár sa podpísal samotný Hogan. Tretie pokračovanie vréžii Simona Wincera pochádza zroku 2001 - Crocodile Dundee in Los Angeles (Krokodíl Dundee vLos Angeles).

Linda Kozlowski a Paul Hogan v druhom pokračovaní filmu Krokodíl Dundee (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)
Zobraziť galériu (4)
Linda Kozlowski a Paul Hogan v druhom pokračovaní filmu Krokodíl Dundee (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)  (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)

Ďalšie filmy si už nezopakovali úspech prvého "krokodíla". Hogan sa objavil napríklad vsnímkach Almost an Angel (Ako anjel, 1990), Flipper (1996) a Floating Away (Dolu vodou, 1998).Paul Hogan sa vrátil na plátna kín vroku 2009 vaustrálskej road moviesnázvom Charlie & Boots vréžii Deana Murphyho.

Musel čeliť rôznym obvineniam

Vroku 2010hercazadržali vAustrálii. Austrálsky daňový úrad (ATO) ho vinil z využívania súkromných fondov a daňových rajov na to, aby sa vyhol zaplateniu dane 37 miliónov austrálskych dolárov (25,8 milióna eur) z nepriznaných príjmov. Po stretnutí s Hoganom však predstavitelia ATO svoje rozhodnutie stiahli aherecsa mohol vrátiť k rodine do Los Angeles (USA).

Hogan pre svoju filmovú partnerku, krehkú blondínku Lindu Kozlowskú, opustil aj manželku, sktorou mal päť detí. S herečkou sa rozviedol v roku 2014.V januári 2018 sa na internete objavil falošný trailer, ktorý lákal na štvrté pokračovanie filmu oKrokodílovi Dundeem. Potvrdilo sa však, že šlo len o reklamu austrálskej vládnej agentúry Tourism Australia.

Viac o téme: Krokodíl DundeePaul Hogan
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu