Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Oscarová hviezda amerických trhákov bola k herectvu predurčená: Krása, 45 rokov je verný jedinej

Jeff Bridges Zobraziť galériu (4)
Jeff Bridges (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Šesť nominácií na Oscara a jednu zlatú sošku má na svojom konte americký herec Jeff Bridges, ktorý 4. decembra oslávil sedemdesiatiny. Hviezda takých filmov, ako je Starman, Big Lebowski a Skutočná guráž, získal Oscara v roku 2009 za rolu starnúceho country pesničkára Otis "Bada" Blakea v snímke Crazy Heart, v ktorom tak mohol uplatniť svoju hudobnú vášeň.

Bridges sa narodil 4. decembra 1949 v Los Angeles v umeleckej rodine.Jeho otec Lloyd Bridges (1913-1998) bol takisto slávnymherec,matka Dorothy Bridgesová (1915-2009 sa tiež venovala herectvu a písala básne. Úspešnýmhercomje aj jeho brat Beau Bridges.

Jeff Bridges drží Oscara za rolu country pesničkára Bada Blakea vo filme Crazy Heart (Ždroj: SITA/AP Photo/Matt Sayles)
Zobraziť galériu (4)
Jeff Bridges drží Oscara za rolu country pesničkára Bada Blakea vo filme Crazy Heart (Ždroj: SITA/AP Photo/Matt Sayles)  (Zdroj: SITA/Jeff Bridges, John Goodman)

Hrať začal na prelome 60. a 70. rokov a hneď za svoj výkon v jednom zo svojich prvých filmov Poslednépredstavenie (1971) bol prvýkrát nominovaný na Oscara za hlavnú rolu.Ďalšie nominácie na Oscara si vyslúžil za filmy Thunderbolt a Lightfoot (1974), Starman (1984), Kandidáti (2000), Skutočná guráž (2010) a Za každú cenu (2016).

Kultovým sa ale stali jeho role vo filmoch Kráľ rybár (1991) Terryho Gilliama, v ktorom si zahral spoločne s Robinom Williamsa, a postava Jeffa "Dudea" Lebowského v snímke Big Lebowski bratov Joela a Ethana Coenovcov.

Jeff Bridges a John Goodman vo filme Big Lebowski (Zdroj: Photo © 1998 Gramercy Pictures)
Zobraziť galériu (4)
Jeff Bridges a John Goodman vo filme Big Lebowski (Zdroj: Photo © 1998 Gramercy Pictures)  (Zdroj: Photo © 1998 Gramercy Pictures)

Vášnivý muzikant Bridges vydal už tri štúdiové albumy.Je otcom troch dcér a má jednu vnučku.S manželkou Susan Gestonovou sa vzali v roku 1977, pričom sa stretli a zaľúbili do seba v Montane v roku 1974.

Jeff Bridges s manželkou Susan Gestonovou sa aj po dlhých rokoch manželstva stále veľmi milujú (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)
Zobraziť galériu (4)
Jeff Bridges s manželkou Susan Gestonovou sa aj po dlhých rokoch manželstva stále veľmi milujú (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)  (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Viac o téme: Jeff Bridges
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu