Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Chladnokrvný lotor aj svojrázny dobrák: Viete, ktorý bývalý mariňák urobil veľkú kariéru v Hollywoode?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP)

Predstaviteľ svojráznych kladných hrdinov aj chladnokrvných darebákov Gene Hackman patrí do slávnej generácie amerických hercov, ktorá desaťročia udávala tón v Hollywoode. Spočiatku pritom nič nenasvedčovalo, že tento bývalý mariňák, ktorý vystriedal rad zamestnaní, urobí veľkú kariéru. Hackman má dnes na svojom konte desiatky rolí, dva Oscary a štyri Zlaté glóbusy. 90 rokov oslávil 30. januára.

"Hackman nedokáže odviesť zlú prácu. Každý režisér má akýsi krátky zoznam hercov, s ktorými by rád nakrúcal. Som si istý, že Gene je na všetkých týchto zoznamoch," povedal o ňom napríklad režisér Alan Parker.

Hackman pochádza z Kalifornie. Jeho rodina sa ale niekoľkokrát sťahovala, než zakotvila v Danville v Illinois. "Svoju morálne slabosť skrýval za fyzickú silu," spomínal Hackman na otcovej výkyvy nálad. Keď mal 13 rokov, rodičia sa rozviedli. Neskôr priznal, že tiene neradostného detstva ho prenasledovali aj v dospelosti: "Trpel som komplexom chudobného dieťaťa a chcel som za každú cenu zbohatnúť. Bral som čokoľvek, len keď mi poriadne zaplatili."

Gene Hackman (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark J. Terrill, file)
Zobraziť galériu (5)
Gene Hackman (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark J. Terrill, file)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark J. Terrill, file)

Stredná škola Hackmana príliš nezaujímala, dal sa teda k námorníctvu, kde slúžil päť rokov. Bol prepustený, pretože si pri motocyklovej nehode zlomil obe nohy. Potom krátko študoval žurnalistiku, presťahoval sa do New Yorku a živil sa ako vodič kamiónu, sťahovák či predavač. Prihlásil sa do hereckého kurzu v kalifornskej Pasadene Playhouse, kde stretol aj jedného z najväčších priateľov - Dustina Hoffmana. Patril ale skôr medzi outsiderov, ktorým sa veľké šance na hviezdnu kariéru nedávali.

Herectvom sa živil už od roku 1958

Ako herec sa Hackman živil od roku 1958. Filmový debut si odbil v snímke Šialený pes Coll (1961), výrazne na seba ale upozornil ešte len ako bývalý väzeň a fotograf Buck Barrow, brat gangstra Clydea Barrow, v legendárnom filme Bonnie a Clyde (1967). Za túto rolu bol nominovaný na Oscara, sošku však nedostal. Podobná situácia sa opakovala aj v prípade snímke Nikdy som nespieval svojmu otcovi (1970). V tom istom roku Hackman tiež založil produkčnú spoločnosť Chello Ltd.

Gene Hackman vo filme Francúzska spojka (Zdroj: Photo © 20th Century Fox)
Zobraziť galériu (5)
Gene Hackman vo filme Francúzska spojka (Zdroj: Photo © 20th Century Fox)  (Zdroj: Photo © 20th Century Fox)

Oscara získal až za rolu policajta Jimmyho "Pepka" Doyla v legendárnom krimifilmu Williama Friedkin Francúzska spojka: Štvanica (1971). V ďalších rokoch si Hackman vysoko položenú latku udržal v snímkach Strašiak (1973) alebo v pokračovaní Francúzskej spojky (1975). Jeden zo svojich najlepších výkonov potom podal v úlohe samotárskeho odborníka na odpočúvanie Harryho Caule v psychologickej dráme Francisa Forda Coppolu Rozhovor (1974).

Hackman pritom neodmietal ani role v komerčných filmoch - preslávil napríklad ako zloduch Lex Luthor z filmov o Supermanovi. Na jeseň 1977 sa Hackman rozhodol, že uvoľní hektické pracovné tempo: "Pripadal som si ako na kolotoči, kde na sedačke predo mnou čupí balík peňazí. Chcel som z toho kolotoča zosadnúť, ale nevedel som ako."

Gene Hackman a  Christopher Reeve vo filme o Supermanovi (Zdroj: SITA/AP Photo, Warner Bros)
Zobraziť galériu (5)
Gene Hackman a Christopher Reeve vo filme o Supermanovi (Zdroj: SITA/AP Photo, Warner Bros)  (Zdroj: SITA/AP Photo, Warner Bros)

Ďalšie nomináciu na zlatú sošku Oscara získal za rolu agenta FBI v príbehu podľa skutočnej udalosti Horiace Mississippi (1988). Druhého Oscara potom Hackman priniesol krutý šerif Bill Daggett z westernu Clinta Eastwooda Nezmieriteľní (1992). Hral aj v komerčne úspešných thrilleroch Krvavý príliv (1995) a Nepriateľ štátu (1998), v justičnom dráme Porota (2003) a nevyhýbal sa ani komédiám - za rolu v bizarnom snímke Taká zvláštna rodinka (2001) získal Zlatý Glóbus.

Gene Hackman vo filme Taká zvláštna rodinka (Zdroj: Photo © 2001 Touchstone Pictures)
Zobraziť galériu (5)
Gene Hackman vo filme Taká zvláštna rodinka (Zdroj: Photo © 2001 Touchstone Pictures)  (Zdroj: Photo © 2001 Touchstone Pictures)

Eugene Allen Hackman, ktorý napísal tiež niekoľko kníh, patrí k hercom, ktorí si svoje súkromie strážia. Jeho prvá žena Faye Malteseová bola Talianka a pracovala v banke. Mali spolu tri deti - Christophera, Elizabeth a Leslie. Rozviedli sa v roku 1986 a Hackman to ťažko niesol. V 61 rokoch ale spoznal havajskú klaviristku Betsy Arakawa, s ktorou sa oženil v roku 1991. Žijú v Santa Fé v Novom Mexiku.

Viac o téme: Gene Hackman
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu