Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Jeden z najstabilnejších párov Hollywoodu: Prežili spolu 50 rokov... Viete, o koho ide?

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Photo © Twentieth Century Fox Film Corporatio)

Americká herečka Joanne Woodwardová, ktorá sa narodila 27. februára 1930, si vyslúžila rešpekt najmä ako charakterná herečka. Za postavu schizofrenickej pacientky Evy Whiteovej, ktorú stvárnila v psychologickej dráme Tri tváre Evy, získala v roku 1957 Oscara. Jej popularitu tiež umocnilo manželstvo s hereckým idolom Paulom Newmanom, s ktorým prežila 50 rokov aj napriek tomu, že kvôli nej opustil prvú manželku.

Divadlom Woodwardová žila už ako veľmi mladá dievčina. Výdatne podporovaná svojou matkou sa mu začala venovať na strednej škole a ako dvadsaťdvaročná dostala prvú rolu na Broadwayi. Za svoju divadelnú, filmovú a televíznu kariéru potom obdržala či bola nominovaná na viac ako 40 rôznych cien. V roku 1960 dostala ako prvá herečka hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

Joanne Woodward a David Wayne vo filme Tri tváre Evy (Zdroj: Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation)
Zobraziť galériu (8)
Joanne Woodward a David Wayne vo filme Tri tváre Evy (Zdroj: Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation)  (Zdroj: Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation)

Newman a Woodwardová sa stretli pri natáčaní snímky Dlhé, horúceleto v roku 1953, teda v čase, keď bol modrooký sympaťák ženatý s herečkou Jackie Wittovou, s ktoroumal dve dcéry a syna.

Joanne Woodward a Paul Newman (Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation)
Zobraziť galériu (8)
Joanne Woodward a Paul Newman (Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation)  (Zdroj: Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation)

Newman si Woodwardovou vzal o päť rokova ich harmonické manželstvo, vktorom sa im narodili tri dcéry, a ktoré bolo často dávané ostatným za príklad, vydržalo až do hercovejsmrti v septembri 2008. Aj na starých čiernobielych fotografiách je láska Paula Newmana a Joanne Woodwardovej taká viditeľná a žiarivá, akoby stála priamo pred vami. 50-ročné manželstvo nie je Hollywoode vôbec bežné a v dnešnej dobe ani medzi "obyčajnými" ľuďmi.

Svadobná fotografia (Zdroj: SITA/AP Photo)
Zobraziť galériu (8)
Svadobná fotografia (Zdroj: SITA/AP Photo)  (Zdroj: SITA/AP Photo)

„Ľudia zostávajú zobratí, pretože chcú, nie preto, že sú zamknuté dvere,“povedal raz Newman.Okrem toho Newman často vtipkoval pri otázkach ohľadom ich šťastného manželstva.„Mám doma steak. Prečo by som mal ísť na hamburger?“uviedol.

Paul Newman a Joanne Woodward v roku 1958 (Zdroj: SITA/AP)
Zobraziť galériu (8)
Paul Newman a Joanne Woodward v roku 1958 (Zdroj: SITA/AP)  (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

Vyzeral "ako reklama na zmrzlinu," povedala pre Today Woodwardová na otázku, ako prebiehalo prvé stretnutie s Paulom Newmanom, ktorý bol pre ňu spočiatku„iba peknou tvárou“. Na druhej strane Newmana očarila krásna blondína z gruzínskeho mesta Thomasville.„Bola moderná a nezávislá, zatiaľ čo jasom bol hanblivýa trochu konzervatívny. Trvalo mi dlho, kým som ju presvedčil, že nie som taký nudný, ako som vyzeral,“ cituje ho Shawn Levy v knihe Paul Newman: A Life.

Na archívnej snímke z roku 1960 herci Paul Newman (vľavo) a Joanne Woodwardová počas scény z filmu From the Terrace (Zdroj: TASR/AP)
Zobraziť galériu (8)
Na archívnej snímke z roku 1960 herci Paul Newman (vľavo) a Joanne Woodwardová počas scény z filmu From the Terrace (Zdroj: TASR/AP)  (Zdroj: TASR/AP)

Problémom však bol aj načasovanie, keďžekoniec koncov bol Newmanuž ženatý a Woodwardovánechcela rozbiťrodinu.Napriek tomu sa stali priateľmi a boli v kontakte.

Šťastní manželia v roku 1983 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bob Child, File)
Zobraziť galériu (8)
Šťastní manželia v roku 1983 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bob Child, File)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Bob Child, File)

V roku 1957, keď sa znovu pripojili k filmu Dlhé, horúce leto, bola chémia medzi nimi nepopierateľná, na obrazovke aj mimo obrazovky.Nakoniec sa sa však konal rozvod, čo si Newman dlho vyčítal, že opustil svoju prvú manželku. SWoodwardovou však prežil krásnych a šťastných 50 rokov manželstva.

Paul Newman a Joanne Woodward v roku 2005 (Zdroj: SITA/AP Photo/Stephen Chernin)
Zobraziť galériu (8)
Paul Newman a Joanne Woodward v roku 2005 (Zdroj: SITA/AP Photo/Stephen Chernin)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Stephen Chernin)

Viac o téme: Joanne Woodwardová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu