Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Majster filmovej hrôzy: Viete, aké bolo poznávacie znamenie autora legendárneho filmu Psycho?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Photo © Columbia Broadcasting System (CBS))

Klasik filmového hororu alebo majster filmovej hrôzy - to sú niektoré z mnohých prezývok slávneho britsko-amerického režiséra Alfreda Hitchcocka. Hitchcockovi, od ktorého úmrtia uplynulo 29. apríla 40 rokov, sa podarilo prelomiť tradičný múr medzi vysokým a pokleslým umením. Jeho filmy predstavujú majstrovsky natočenú zábavu s presne odmeranými dávkami napätia.

Rodák z londýnskeho predmestia Leytonstone (narodený 13. augusta 1899) vyštudoval elektrotechnickúškolu a nastúpil dotelegrafickejspoločnosti.Pri zamestnaní absolvoval ešte na univerzite umenie.V roku 1925 nakrútil svoj prvý samostatný film Záhrada rozkoše.

V Hollywoode, kam presídlil po roku 1940, začala filmom Cudzinci vo vlaku režisérovazlatá éra.Na začiatku šesťdesiatych rokov tu nakrútil dnes legendárne filmy Psycho a Vtáci. K ďalším slávnym kusom patrí Mŕtva a živá, Rozdvojená duša a Vertigo.

Hitchcock spolupracoval s najslávnejšímihercamisvojej doby: Anny Ondrákovou, Ingrid Bergmanovou, s neskoršou monackou kňažnou Grace Kellyovou i sCary Grant.

Francois Truffaut a Alfred Hitchcock (Zdroj: SITA/Philippe Halsman/Cohen Media Group via AP)
Zobraziť galériu (2)
Francois Truffaut a Alfred Hitchcock (Zdroj: SITA/Philippe Halsman/Cohen Media Group via AP)  (Zdroj: SITA/Philippe Halsman/Cohen Media Group via AP)

Dnes už klasickou "výrobnou značkou" Hitchcockových filmov je režisérova "gulatá" postava, ktorá sa vždy na niekoľko sekúnd objaví na plátne v epizódnej úlohe. Toto poznávacie znamenie vzniklo pri natáčaní filmu Príšerný hosť (1927): Hitchcock vtedy nemal dostatok komparzistov. Neskôr z toho vznikol svojrázny žart a diváci jeho figúru začali sami vyhľadávať.

Hoci jeho filmy boli väčšinou divácky úspešné, americká kritika ich nemilovala, tiež Oscary ho napriek niekoľkýchnomináciách míňali.V roku 1980 bol Hitchcock povýšený do šľachtického stavu a o niekoľko mesiacov neskôr, 29. apríla, zomrel.Jeho detektívky, horory a špionážne filmy vstúpili do kinematografickejsiene slávy a sú obľúbené dodnes.

Viac o téme: Alfred Hitchcock
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu