Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zomrel obľúbený český herec, známy zo seriálu 30 prípadov majora Zemana: Dožil sa krásneho veku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov / Jiří Kuděla)

Vo veku 90 rokov zomrel v piatok český herec Svatopluk Matyáš. Uviedol to server Blesk.cz. Známy je z filmov Nebeskí jazdci, Stretnutie v júli či Akcia Bororo a seriálov Kamenný řád, Přátelé Zeleného údolí alebo 30 prípadov majora Zemana. Pôsobil tiež v divadlách v Hořovicích, Hradci Králové, Ostrave a Olomouci. Naposledy stál pred kamerou v roku 2014 v televíznom seriáli Stopy života.

Svatopluk Matyáš sa narodil 18. októbra 1929 v Radslaviciachna Přerovsku, po maturite na obchodnej akadémii v Prahe vyštudoval odbor herectvo na DAMU.Vytvoril rad milovnických aj charakterových divadelných rolí, bohatá je jeho filmografiaaj účinkovanie v televíznych inscenáciách.

Vo filme sa Matyáš objavil hneď ako čerstvý absolvent DAMU v troch snímkach z roku 1956, ktoré sú však dnes už skôr zabudnuté.Väčšiu úlohu potom hral vo vojnovej dráme Ročník 21 (1957), ale rovnako ako u množstvainýchhercov, tak aj u Matyášabolo jeho mimopražskýdivadelný angažmán príčinou jeho relatívne malejfilmografie až do konca 60. rokov.Väčšiu úlohu dostal znovu vo vojnovej dráme Nebeskí jazdci (1968).

Svatopluk Matyáš a Josef Bláha v seriáli 30 prípadov majora Zemana (Zdroj: Photo © Česká televize / Jaromír Komárek)
Zobraziť galériu (3)
Svatopluk Matyáš a Josef Bláha v seriáli 30 prípadov majora Zemana (Zdroj: Photo © Česká televize / Jaromír Komárek)  (Zdroj: Photo © Česká televize / Jaromír Komárek)

S rozvojom regionálnych televíznych štúdií Matyáš ako člen moravských divadelných scén dostal viac príležitostí v projektoch ostravskej a brnenskej televízie.Diváci si ho tak môžu pamätať zo seriálov Kamenný řád(1975) alebo Přátelé Zeleného údolí(1979).

Okrem spomínaných filmov účinkoval tiež napríklad vo filmoch Pozor, vizita!, Schůzka se stíny, Skalpel, prosím, Anděl svádí ďábla, Všichni moji blízcí, Nejasná zpráva o konci světa, Putá alebo 3 sezóny v pekle.

Svatopluk Matyáš (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (3)
Svatopluk Matyáš (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

Viac o téme: Svatopluk Matyáš
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu