Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sadistický nacista či zamilovaný profesor: Hollywoodska hviezda oslavuje! TOTO je jeho životná cesta

Donald Sutherland Zobraziť galériu (6)
Donald Sutherland (Zdroj: TASR/AP Photo/ Louis Lanzano)

Kanadský herec Donald Sutherland, ktorý 17. júla oslávil 85 rokov, hral za viac ako 55 rokov vo vyše 170 filmoch a seriáloch. Hral sadistického nacistu či chladnokrvného zabijaka, ale bol tiež citlivým otcom, vtipným chirurgom alebo zamilovaným profesorom. Za svoju prácu bol ocenený napríklad dvoma Zlatými glóbusmi, v roku 2018 dostal čestného Oscara.

Narodil sa v kanadskom meste Saint Johnv New Brunswicku v konzervatívnej rodine farmára.Od detstva mal umelecké sklony, keď malštrnásť rokov, angažoval ho miestny rozhlas ako didžeja.Sutherland začal študovať stavebné inžinierstvo v Toronte, účinkovanie v študentskej inscenácii Shakespearovej Búrkevšak jeho život zmenilo.Zistil, že herectvo ho priťahuje najviac, a napriek želaniurodičov odišiel v roku 1959 študovať kumšt do Británie.

Donald Sutherland (Zdroj: SITA/Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)
Zobraziť galériu (6)
Donald Sutherland (Zdroj: SITA/Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)  (Zdroj: SITA/Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)

Na filmovom plátne sa spočiatku objavoval najčastejšie v epizódnych rolách hororových snímok nevalnej úrovne, svoj hereckých potenciál už ale naznačil v slávnom vojnovom thrilleri Tucet špinavcov (1967).A medzinárodný ohlas priniesla Sutherlandov satirická čierna groteska MASH (1970) režiséra Roberta Altmana, v ktorej si zahral úlohu chirurga Hawkeyho Piercea. Po presvedčivých výkonoch v týchto filmoch záujem o nádejnéhohercaprudko vzrástol.

V 70. rokoch sa zaradil medzi hollywoodsku hereckú elitu

Nasledovala hlavná úloha v kriminálke Klute (1971), kde Sutherlandovi sekundovala krásna Jane Fondová. V 70. rokoch 20. storočia sa kanadský umelec definitívne zaradil medzi hollywoodsku hereckú elitu. Zažiaril v temnom trileri Don't Look Now (Teraz sa nepozeraj, 1973), v dráme The Day of the Locust (Deň kobyliek, 1975) alebo v sci-fi Invasion of the Body Snatchers (Invázia zlodejov tiel, 1978). V tej dobe stvárnil tiež hlavnú postavu v kritikmi chválenej životopisnej snímke Il Casanova di Federico Fellini (Casanova Federica Felliniho, 1976).

Donald Sutherland vo filme Teraz sa nepozeraj! (Zdroj: Photo © British Lion Film Corporation)
Zobraziť galériu (6)
Donald Sutherland vo filme Teraz sa nepozeraj! (Zdroj: Photo © British Lion Film Corporation)  (Zdroj: Photo © British Lion Film Corporation)

Zlatý glóbus (1996) i cenu Emmy (1995) Donaldovi Sutherlandovi vyniesol televízny film Citizen X (Občan X, 1995). Druhý Zlatý glóbus (2003) získal za výborný výkon v politickej dráme Path to War (Cesta do vojny, 2002).

Na konte má aj komerčne úspešné snímky

Bohatú filmografiu obsadzovanéhohercatvoria aj komerčne úspešné snímky The Italian Job (Lúpež po taliansky, 2003), Cold Mountain (Návrat do Cold Mountain, 2003), Pride & Prejudice (Pýcha a predsudok, 2005), Lord of War (Obchodník so smrťou, 2005), Horrible Bosses (Šéfovia na zabitie, 2011), La Migliore offerta (Najvyššia ponuka, 2013) či Measure of man (Dôkaz muža, 2018).

Mladším filmovým fanúšikom je Sutherland známy najmä z filmových spracovaní knižnej trilógie The Hunger Games (Hry o život). V štyroch pokračovaniach (2012, 2013, 2014, 2015) o odvekom zápase dobra proti zlu stvárnil diktátorského prezidenta Snowa.

Donald Sutherland vo filme Hry o život (Zdroj: Photo © Lionsgate)
Zobraziť galériu (6)
Donald Sutherland vo filme Hry o život (Zdroj: Photo © Lionsgate)  (Zdroj: Photo © Lionsgate)

Na hollywoodskom Chodníku slávy má vlastnú hviezdu, naďalej hrá aj vo vysokom veku

Od roku 2011 sa Donald Sutherland môže chváliť vlastnou hviezdou na hollywoodskom Chodníku slávy. V roku 2017 dostal čestnú Cenu Akadémie filmových umení a vied (čestného Oscara) za celoživotnú prácu pred filmovými a televíznymi kamerami. Ďalšia cena za celoživotné dielo mu pribudla v roku 2019 na Filmovom festivale v San Sebastiane.

Ešte v tom istom roku mohli diváci vidieť vtedy 84-ročného Donalda Sutherlanda v úlohe sudcu v kanadskej dráme American Hangman, stihol si tiež zahrať v sci-fi filme Ad Astra a v snímkach The Burnt Orange Heresy a Backdraft 2, dokopy teda v štyroch filmoch.

Donald Sutherland, Brad Pitt a Sean Blakemore vo filme Ad astra (Zdroj: SITA/Francois Duhamel/20th Century Fox via AP)
Zobraziť galériu (6)
Donald Sutherland, Brad Pitt a Sean Blakemore vo filme Ad astra (Zdroj: SITA/Francois Duhamel/20th Century Fox via AP)  (Zdroj: SITA/Francois Duhamel/20th Century Fox via AP)

Sutherland je tretíkrát ženatý;so súčasnou manželkou Francine má troch synov.Matkou dvojčiat - Rachel a Kiefera - je potom hercova druhá žena Shirley.Syn Kiefer sa vydal v otcových stopách a stal sa filmovou hviezdou prinajmenšom rovnakej veľkosti ako jeho otec.

Donald Sutherland so synom Kieferom (Zdroj: SITA/Photo by Matt Sayles/Invision/AP)
Zobraziť galériu (6)
Donald Sutherland so synom Kieferom (Zdroj: SITA/Photo by Matt Sayles/Invision/AP)  (Zdroj: SITA/Photo by Matt Sayles/Invision/AP)

Viac o téme: Donald Sutherland
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu