Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Legendárny šéf Siedmich statočných: Cirkus, hranie v baroch a štyri ženy... Život mu ukončil nádor

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Photo © 1990 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.)

Oholená hlava spolu so zvláštne exotickou charizmou sa stala poznávacím znamením herca, ktorý sa preslávil dvoma rolami. Yul Brynner, narodený 11. júla 1920, zostáva dodnes jednou z najviac fascinujúcich hereckých hviezd svojej doby. Svet ho poznal ako siamského panovníka vo filmovej verzii muzikálu Kráľ a ja, a ďalej ako elegantného a neústupne spravodlivého pištoľníka Chrisa vo westerne Sedem statočných.

Keď lenivým krokom hladného pantera prídete na vaše plátno mlčanlivý muž v čiernom s ostro nabitými koltmi pri páse, spoločne s ďalšími šiestimi kolegami nanovo vymedzil pojem "jeden z najlepších westernov všetkých čias" a navždy sa vpísal do sŕdc divákov ako "ten Chris, šéf Siedmich statočných".

Steve McQueen, Horst Buchholz, Yul Brynner a Vladimir Sokoloff v Sedem statoční (Zdroj: Photo © 1990 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.)
Zobraziť galériu (6)
Steve McQueen, Horst Buchholz, Yul Brynner a Vladimir Sokoloff v Sedem statoční (Zdroj: Photo © 1990 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.)  (Zdroj: Photo © 1990 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.)

Tento príbeh siedmich pištoľníkov, ktorí chránia mexickú dedinu pred nájazdmi banditov, je legendárnou westernovou verziou Siedmich samurajov japonského režiséra Akira Kurosawu. Nakrútil ho v roku 1960 režisér John Sturges.

Rolou, ktorá Brynnera navždy preslávila, bol siamský kráľ Mongkut, ktorý sa zblíži s britskou vychovávateľkou svojich 58detí v muzikálovej adaptácii knihy Margaret Landonovej.Brynner sa v tejto úlohe stal senzáciou a zopakoval ju aj pre rovnomenný film z roku 1956, ktorý mu vyniesol Oscara pre najlepšiehoherca.

Deborah Kerr a Yul Brynner vo filme Kráľ a ja (Zdroj: Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation)
Zobraziť galériu (6)
Deborah Kerr a Yul Brynner vo filme Kráľ a ja (Zdroj: Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation)  (Zdroj: Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation)

Korene,dospievanie a účinkovanie v cirkuse

Narodil sa ako Jules Bryner zo zväzku dcéry ruského židovského lekára MarusjiBlagovidoveja banského inžiniera Borisa Brynera.Dedko Jules, po ktorom zdedil krstné meno, bol Švajčiar, ktorý prijal národnosť svojej ruskej manželky.Pôvodného Julesa si budúcahviezda pretvorila na Yula.

Detstvo strávil vo Vladivostoku, kde dnes možno vidieť jeho rodný domček premenený na múzeum.Keď otec rodinu opustil, matka sa s Yuloma jeho sestrou Vierou v roku 1927 presunula najskôr do čínskeho Harbinu a neskôr do Paríža.

Tam mladý Jules, respektíve Youl, neskôr Yul, čoskoro nechal štúdiumna luxusnom lýceu Moncelle a začal hrať na gitaru po nočných kluboch.Našiel si priateľov medzi ruskými imigrantmi aj parížskymi básnikmi.Z tej doby pochádzajú aj Yuloveakty, ktoré vydal George Platt Lynes, americký a francúzsky módny fotograf.

Yul Brynner vo filme Králi slnka (Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer)
Zobraziť galériu (6)
Yul Brynner vo filme Králi slnka (Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer)  (Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer)

Od začiatku v hereckej kariére k desiatkam rolí

Intelektuálnipriatelia a úraz, ktorý utrpelako artista na visutej hrazde v cirkuse, ho priblížili k herectvu.V roku 1941 odišiel do USA, kde začal študovať herectvo u svojho krajana a Stanislavského žiaka Michaela Chekhova.Ako člen jeho divadelnej spoločnosti urobil prvé krôčiky na scéne.Medzi jeho prvérolepatril komický Fabián v inscenácii Shakespearovho Večera trojkráľového - vtedy pod menom Youl Bryner.

Druhá svetová vojna v Európe sa Brynnera dotkla len tak, že sa zamestnal ako rozhlasový komentátor pre Úrad vojnových informácií.V roku 1943 sa oženil s Virginiou Gilmoreovou, ktorá ho uviedla do hereckého biznisu. Objavil sa v jenom z prvých televíznych seriálov, Pán Jones a jeho susedia, hral na Broadwayi.Jeho filmovým debutom bol Newyorský prístav z roku 1949. A potom ho odporučili do osudovej roly kráľa Mongkuta.

Yul Brynner a Deborah Kerr v snímke Kráľ a ja (Zdroj: Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation)
Zobraziť galériu (6)
Yul Brynner a Deborah Kerr v snímke Kráľ a ja (Zdroj: Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation)  (Zdroj: Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation)

V nasledujúcich dvoch desiatkach rokov stvárnil široký register rolí od egyptských faraónov a poľských kozákov až po pištoľníka z Divokého západu, takmer vo všetkých mal oholenú hlavu a veľmi osobitý herecký prejav.Celkom ich bolo cez štyridsať.

Zhubný nádor na pľúcach ukončil jeho životnú cestu

Keď mu v roku 1983 našli zhubný nádor na pľúcach, nevzdal sa a bojoval.So svojou životnou inscenáciou Kráľ a ja sa rozbehol na turné, aby varoval pred zhubným vplyvom fajčenia.Všetko sa skončilo 10. októbra 1985. Po smrti jeho popol pochovali v odľahlej časti Francúzska, na malom cintoríne bývalého opátstva vo francúzskej oblasti Touraine.

Brynner sacelý život vyžíval v mystifikáciia zavádzajúcich informáciách o svojom živote, ktoré uviedli na pravú miestu až pamäti, ktoré spísal jeho syn Rock vo knihe Yul: Muž, ktorý chcel byť kráľom.Bol celkom štyrikrát ženatý, mal tri vlastné deti a dve adoptoval.Okrem iného ovládal plynule sedemjazykov,vrátane maďarčiny, čínštiny a mongolčiny.Miloval ruskú literatúru, rád fotografoval, spieval rómske piesne a hral na gitaru.

Viac o téme: Yul Brynner
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu