Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Úloha rojka i drsňáka ho katapultovala k elite: Kontroverzný a milovaný! Dafoe bude večný zlosyn

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Michael Sohn)

Úloha romantického rojka a súčasne drsného seržanta Eliasa Grodina v slávnej snímke Čata katapultovala amerického herca Willema Dafoea medzi hereckú elitu. Podľa mnohých kritikov vytvoril Dafoe, ktorý sa narodil 22. júla 1955, jednu z najlepších postáv filmového plátna 80. rokov.

V roku 1988 si striholtiež úlohu Ježiša vškandalóznom filme Posledné pokušenie Krista - a potom začala pre herca s nevyspytateľnou tvárou éra zloduchov všetkého druhu. Rodák z Appletonu v štáte Wisconsin začal s herectvom už na strednej škole, dlho sa venoval avantgardnému divadlu a vo filme debutoval v dvadsiatich piatich rokoch.

Najslávnejší film

Jeho najslávnejším akčným filmom zostáva Horiace Mississippi (1988), kde sa skvele zhostil úlohy agenta FBI, ktorý spolu so svojim starším kolegom (Gene Hackman) vyšetruje vraždu troch mierových aktivistov na rasistickom juhu. Film bol natočený podľa skutočnej udalosti z roku 1964.

VIDEO Trailer k filmu Čata

Dafoeovu éru "zlodušstva" začala Divokosť v srdci (1990) Davida Lyncha. Tou pre Dafoea tiež skončilo nekomerčné obdobie a v 90. rokoch si zahral v niekoľkých akčných snímkach akoBiele piesky (1992), Jasné nebezpečenstvo (1994) alebo Nebezpečná rýchlosť 2: Zásah (1997).

Druhá nominácia na Oscara

Snímka V tieni upíra (2000) mu priniesla druhú nomináciu na Oscara a neprehliadnuteľnýbol tiež v Spider-Manovi (2002), kde si - ako inak - zahral hlavného zlosyna. Objavil sa aj v oscarovom hite Anglický pacient z roku 1996. Na konte má aj medzinárodný divácky hit Prázdniny pána Beana. Na 51. ročníku karlovarského filmového festivalu v roku 2016 dostal Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii.

S Robertom Pattinsonom vo filme Maják. (Foto: SITA/AP/Eric Chakeen/A24 Pictures)
Zobraziť galériu (2)
S Robertom Pattinsonom vo filme Maják. (Foto: SITA/AP/Eric Chakeen/A24 Pictures)  (Zdroj: SITA/AP/Eric Chakeen/A24 Pictures)

Za rolu maliara Vincenta van Gogha v životopisnej dráme Pri bráne večnosti (2018) získal Zlatého leva na medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. V roku 2018 dostal cenu za celoživotné dielo na filmovom festivale Berlinale. Dafoe má s režisérkou Elizabeth LeCompteovou syna Jacka. V roku 2005 sa oženil s talianskou herečkou a režisérkou GiadouColagrandeovou.

Viac o téme: Willem DafoeČata
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu