Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Kráľ vedľajších rolí! Český herec Skopeček zomrel vo veku 94 rokov: Prežil dva koncentračné tábory

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Photo © Bioscop)

Vo filme a v televízii vytvoril Jan Skopeček viac než stovku skôr menších rolí, bol trefným predstaviteľom rôznych komorníkov či "hundroša". Diváci ho poznajú z filmov Kameňák, Parta hic alebo zo seriálu Tři chlapi v chalupě. Skopeček bol tiež činný v divadle, stál pri zrode niekdajšieho pražského Divadla SK Neumanna, teraz Divadla pod Palmovkou, a v roku 2018 bol hlavný tvárou osláv 70. rokov tejto scény. Herec s pestrými životnými osudmi zomrel vo veku 94 rokov.

Skopečkasi pamätníci asi najviac pamätajúz populárneho seriálu Jaroslava Dietla a Jiřího Hubača z 60. rokov Třichlapi v chalupě, v ktorom s Ľubomírom Lipským a Ladislavom Trojanom stelesnili svojráznu rodinu Potůčkových, ktorá hospodárila bez žien."Ten seriál bol zo života a bol pravdivý. Inak by ho ľudia tak neprijali," spomínal pred rokmiSkopeček. "Vtedy ho dávali tuším v pondelok a v stredu a ulice boli prázdne, každý sa pozeral," dodal "otec" Potůček.

Jan Skopečer a v okne Jan Skopeček, Jiřina Steimarová, Míla Myslíková a Marcela Martínková vo filme Tři chlapi v chalupě (Zdroj: Photo © Národní filmový archiv)
Zobraziť galériu (5)
Jan Skopečer a v okne Jan Skopeček, Jiřina Steimarová, Míla Myslíková a Marcela Martínková vo filme Tři chlapi v chalupě (Zdroj: Photo © Národní filmový archiv)  (Zdroj: Photo © Národní filmový archiv)

Z množstvafilmov, v ktorýchSkopečekhral, možno pripomenúť snímky ako Dobrý vojak Švejk, Vyšší princip, Kto chce zabiť Jessii?,Traja chlapi na cestách (voľné pokračovanie seriálu), Marečku, podejte mi pero, Dobří holubi se vracejí, Bobule alebo Vrásky z lásky.Účinkoval v rozprávkach S čertynejsoužerty, Cisár a tambor alebo Peklo s princeznou. Objavil sa aj v televíznych seriáloch Pan Tau, Bol raz jeden dom, Návštevníci, Vlak detstva a nádeje, Život na zámku alebo Hospoda.

Prešiel dvomi koncentračnými tábormi, herec Oldřich Nový mu zachránil život

Skopečeksa narodil 19. septembra 1925 v severočeských Litoměřiciach, pochádzal zo živnostníckej rodiny.Na otcovo želanie najskôr vyštudoval obchodnú školu, od detstva ho ale veľmi lákalo divadlo, obdivoval prostredie cirkusu.Keď v roku 1942 neuspel na prijímacom konaní na pražské konzervatórium, začal pracovať v továrni.

Jan Skopeček vo filme Bobule (Zdroj: Photo © Bioscop)
Zobraziť galériu (5)
Jan Skopeček vo filme Bobule (Zdroj: Photo © Bioscop)  (Zdroj: Photo © Bioscop)

Koncom druhej svetovej vojnySkopečekkvôli svojmu čiastočne židovskému pôvodu prešiel dvoma koncentračnými tábormi v Nemecku.Pri prevoze z tábora Kleinstein do Osterode, pri ktorom ťažko ochorel, prvýkrát stretol Oldřicha Nového, ktorý mu vraj zachránil život."Dostal som strašnú horúčku. On ma nepoznal, ale prišiel ku mne, dal mi nejaké prášky, zabalil do deky a staral sa o mňa, aby som sa vypotil. Som presvedčený, že mi zachránil život," povedal pred rokmi médiám.

Po vojne pôsobil v divadlách, napísal aj niekoľko hier

Po oslobodení vystriedal angažmán v niekoľkých moravských divadlách, pôsobenie v Horáckémdivadle v Jihlave bolo pre neho pamätné aj osobne - zoznámil sa tu s budúcou manželkou Věrou Tichánkovou.Po návrate do Prahy začal kariéru v Mestskom oblastnom divadle Žižkov, z ktorého v roku 1949 vzniklo Divadlo S.K. Neumanna (teraz Divadlo pod Palmovkou).Skopečekstál pri zrode libenskej scény a "periférii" zostal verný až do dôchodku.

Václav Lohniský, Jiří Sovák, Marie Motlová a Jan Skopeček vo filme Marečku, podejte mi pero!(Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)
Zobraziť galériu (5)
Václav Lohniský, Jiří Sovák, Marie Motlová a Jan Skopeček vo filme Marečku, podejte mi pero!(Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)  (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

Stvárnil tu rad zaujímavých rolí, za skvelé obdobie považoval najmä 60. a neskoršie roky, kedy na Palmovke našli útočisko významní režiséri, vyhodeníza normalizácie zo scén v centre Prahy, ako boli Otomar Krejča alebo Jan Grossman.V roku 2000 vydalSkopečekk polstoročnému jubileu divadla v Libni knihu spomienok s názvom Bolo nebolo.Čo sa o hercovi vie trochu menej je fakt, že sám bol autorom šiestich divadelných hier a niekoľkých rozhlasových dramatizácií.

S manželkou Tichánkovou bol 66 rokov, spájal ich humor aj trpká vojnová skúsenosť

S o päť rokov staršouTichánkovoutvorilSkopečekvýnimočne stabilné herecké manželstvo, ktoré pretrvalo 66 rokov.Spájal ichokreminého humor aj trpká vojnová skúsenosť.Tichánková, držiteľka ceny Thálie za celoživotné majstrovstvo v činohre, zomrela v roku 2014 vo veku 93 rokov.

Jan Skopeček a Věra Tichánková (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (5)
Jan Skopeček a Věra Tichánková (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

OvdovenéhoSkopečkav neľahkej situácii podržala dcéra Mária, ktorá trvalo žije vo Francúzsku.Bolestnouranou pre neho pred rokmi bolo aj úmrtie vnučky, radosť do života mu naopak vnášali pravnúčatá.

Jeho meno sa neoprávnene objavilo vo zväzkoch ŠtB, prešiel si vtedy zložitým obdobím

Zložitým obdobím siSkopečekprešiel aj potom, čo sa jeho meno objavilo vo zväzkoch niekdajšej komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) medzi jej údajnými spolupracovníkmi.Herec sa potom domáhal očisteniasvojho mena."Kto ma tých štyridsať rokov poznal, vie si predstaviť, aký som asi bol fízel. A kto ma nepoznal, nech mi pobozká," povedal k tomuSkopečekkedysi pre Lidové noviny.V roku 2005 rozhodol pražský mestský súd, že herec bol v evidencii ŠtB vedený neoprávnene.

V roku 2011 získalSkopečekv Přelouč cenu za celoživotné majstrovstvo v dabingu.O dva roky neskôr bol ocenený na Novomestskom hrnci smiechu za nezabudnuteľné role v komédiách.V roku 2017 dostal od prezidenta Miloša Zemana medailu Za zásluhy I. stupňa o stáť v oblasti umenia.

Viac o téme: Jan Skopeček
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu