Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Legendárna kráska plná vášne, no zásad: Mala troch manželov, osobný život nebola prechádzka sadom

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation)

Americká herečka írskeho pôvodu Maureen O'Haraová, ktorá sa narodila 17. augusta 1920, bola hviezdou filmov povojnovej éry. Ryšavá herečka sa preslávila napríklad úlohami vo filmoch Bolo raz zelené údolie, Náš človek v Havane či niekoľkých westernoch po boku Johna Wayna, pri ktorom mnohí predpokladali, že sú zosobášení alebo vo vzťahu. Boli však len dobrými a dlhoročnými priateľmi.

Írska imigrantka s pôvodným menom Maureen FitzSimonsová sa vydala za slávou do Hollywoodu v 19 rokoch a zostala tam nasledujúce viac ako polstoročie. Jej debutom bol v roku 1939 film Zvonár od Matky Božej. Herečka bola známa predovšetkým hraním vášnivých, ale rozumných hrdiniek.

Maureen O´Hara vo filme Zvonár u matky Božej (Zdroj: Photo © RKO Radio Pictures)
Zobraziť galériu (7)
Maureen O´Hara vo filme Zvonár u matky Božej (Zdroj: Photo © RKO Radio Pictures)  (Zdroj: Photo © RKO Radio Pictures)

Jej výrazný zjav a emotívne herectvo potom dominovali rade filmov v 40. rokoch. Romantická dráma Bolo raz zelené údolie z roku 1941, kde stvárnila ústredný pár s Walterom Pidgeon, získalo päť Oscarov vrátane sošky za najlepší film, O'Haraovej však cena unikla.

Maureen O'Hara a Walter Pidgeon vo filme Bolo raz jedno údolie (Zdroj: Photo © Twentieth Century-Fox Film Corporation)
Zobraziť galériu (7)
Maureen O'Hara a Walter Pidgeon vo filme Bolo raz jedno údolie (Zdroj: Photo © Twentieth Century-Fox Film Corporation)  (Zdroj: Photo © Twentieth Century-Fox Film Corporation)

Popularita tohto filmu jej ale pomohla k množstvu kontraktov. Výrazné postavy stvárnila vo filmoch Čierna labuť či Zázrak v New Yorku. Po Waynovom boku účinkovala napríklad vo filmoch Tichý muž či Rio Grande.

Maureen O'Hara a Tyrone Power vo filme Čierna labuť (Zdroj: Photo © Twentieth Century-Fox Film Corporation)
Zobraziť galériu (7)
Maureen O'Hara a Tyrone Power vo filme Čierna labuť (Zdroj: Photo © Twentieth Century-Fox Film Corporation)  (Zdroj: Photo © Twentieth Century-Fox Film Corporation)

Veľmi obsadzovanou herečkou zostala až do začiatku 70. rokov, kedy si s Waynom zahrala v ním režírovanom filme Veľký Jake, tentoraz však už menšiu úlohu. Na prelome storočí stvárnila niekoľko postáv v televíznych filmoch a potom z filmovej branže odišla.

Vynikala prirodzenosťou a slušnosťou

O'Hara bola jednou z najdlhšie žijúcich hviezd z „zlatého veku“ Hollywoodu a bola milovaná pre svoju prirodzenosť. Počas kariéry bola jednou z mála herečiek v Hollywoode, ktorá nepodľahla kozmetickej chirurgii, hoci mala jeden pokrivený zub, s ktorým sa odmietla rozlúčiť. Írsky spisovateľ Aubrey Malone napísal o Maureen knihu, v ktorej prezradil, že „jej postoj k sexu občas hraničil s puritániou, čo nebolo to, čo človek od sexuálneho symbolu očakával“. 

Maureen O´Hara v roku 1960 (Zdroj: SITA/AP Photo/Harold Filan,File)
Zobraziť galériu (7)
Maureen O´Hara v roku 1960 (Zdroj: SITA/AP Photo/Harold Filan,File)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Harold Filan,File)

Na otázku, prečo by nefotila sporo odeté fotografie, O'Hara poznamenala: „Pochádzam z veľmi prísnej rodiny a nemôžem robiť niektoré z vecí, ktoré môžu iné herečky robiť, pretože moji ľudia v Dubline by si mysleli, že som sa ukázala zle." O'Hara sa po Myrne Loyovej v roku 1991 stala druhou herečkou, ktorá získala čestného Oscara bez toho, aby bola predtým nominovaná na Oscara v súťažnej kategórii.

Osobný život nebol prechádzka ružovým sadom, osudový rok 1978

Herečka bola trikrát vydatá. V roku 1939, vo veku 19 rokov, sa O'Hara tajne vydala za filmového producenta, Angličana Georgea H. Browna, krátko predtým, ako odišla do Hollywoodu. Ich manželstvo bolo zrušené v roku 1941. Ešte ten istý rok si vzala amerického filmového režiséra Williama Houstona Cena, s ktorým mala dcéru. Počas manželstva trpela kvôli tomu, že Cena holdoval alkoholu. Rozviedli sa o desať rokov neskôr.

O'Hara si v roku 1968 vydala za svojho tretieho manžela, Charlesa F. Blaira, Jr. nesmierne populárnu osobnosť, ktorá bola priekopníkom transatlantického letectva. V roku 1978 jej manžel Blair zomrel a zároveň bola O'Haraovej diagnostikovaná rakovina maternice, ktorú bolo potrebné odstrániť operáciou. Počas tohto obdobia ju zároveň veľmi zasiahla rakovina Johna Wayna. 

Maureen O´Hara a John Wayne vo filme Tichý muž (Zdroj: Photo © Republic Pictures)
Zobraziť galériu (7)
Maureen O´Hara a John Wayne vo filme Tichý muž (Zdroj: Photo © Republic Pictures)  (Zdroj: Photo © Republic Pictures)

Po Waynovej smrti v júni 1979 upadla do hlbokej depresie a trvalo niekoľko rokov, kým sa z nej zotavila. V jej posledných rokoch trpela cukrovkou 2. typu a krátkodobou stratou pamäti. Zomrela 24. októbra 2015 v Idahu vo veku 95 rokov. 

Maureen O´Hara v roku 2014 (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP, File)
Zobraziť galériu (7)
Maureen O´Hara v roku 2014 (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP, File)  (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP, File)

Viac o téme: Maureen O'Hara
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu