Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obrovský úspech slovenského režiséra: VIDEO Jeho kriminálka ohúrila aj Afflecka!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Za poslednú dekádu sa zaradil Peter Bebjak medzi najúspešnejších slovenských televíznych a filmových režisérov - väčšina jeho projektov žala úspech nielen doma, ale aj na medzinárodných filmových festivaloch. Jeho zatiaľ najúspešnejšími filmami sú Čiara (2017) a Trhlina (2019). V utorok 1. septembra sa herec, režisér a producent Peter Bebjak dožíva 50 rokov.

Peter Bebjak sa narodil 1. septembra 1970 v Partizánskom. Vyrastal v Chynoranoch, bol najmladším z piatich súrodencov. Jeho otec pracoval v obuvníckej fabrike ZDA Partizánske, mama bola v domácnosti, zomrela keď mal 12 rokov. Už počas štúdií na Strednej priemyselnej škole strojníckej v Partizánskom hrával v školskom divadelnom krúžku, spieval v spevokole, neskôr založil s kamarátmi folklórny súbor, v ktorom tancoval.

Problémy na škole

Po skončení strednej školy sa hlásil na réžiu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Odbor však neotvorili, tak svoju prihlášku poslal na herectvo. Neprijali ho, avšak neúspešných uchádzačov o štúdium herectva na VŠMU pozvali na konkurz do Krajského bábkového divadla v Banskej Bystrici. Na konkurze uspel, v divadle pôsobil jeden rok. Od roku 1989 bol študentom bábkoherectva. V druhom ročníku dostal ponuku prestúpiť na herectvo. Po skončení herectva si dal prihlášku opäť na réžiu. Prijali ho a v roku 1999 ukončil štúdium VŠMU v odbore filmová a televízna réžia.

Foto: TASR/Pavel Neubauer
Zobraziť galériu (4)
Foto: TASR/Pavel Neubauer  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Peter Bebjak vstúpil ako režisér do filmového sveta krátkymi filmami Expetacio, Miraculus a absolventským filmom Štefan, za ktorý získal Cenu študentskej poroty, Igric - študentskú prémiu za hraný film a v rámci festivalu Áčko cenu za najlepší hraný film a najlepšiu kameru. V roku 2007 natočil krátky tanečný film Darkroom, v roku 2010 film s rovnakou tematikou Voices.

Ben Affleck kúpil práva na jeho film

V roku 2001 založil s producentom Rastislavom Šestákom producentskú spoločnosť DNA Production, v ktorej vznikli všetky jeho celovečerné filmy a mnohé televízne projekty. Jeho prvou významnou réžiou bol dokumentárny seriál Najväčšie kriminálne prípady Slovenska (2005-2006). Medzi úspešné televízne projekty patrili aj seriály Mesto tieňov I., II. (2007-2008), Odsúdené (2009-2010), Ako som prežil (2009), Nevinní (2010), Doktor Ludsky (2011-2012), Zlodeji detí (2013), Rex (2017), Za sklom (2016-2019) či Herec (2020). 

Pre českú televíziu režíroval seriál Kriminálka Anděl (2008) a trojdielnu kriminálnu minisériu Spravedlnost (2017), za ktorú získal ocenenie Český lev i prémiu Únie slovenských televíznych tvorcov. Práva na sfilmovanie tejto psychologickej drámy zakúpila americká spoločnosť Pearl Street Films hollywoodskych hercov a producentov Bena Afflecka a Matta Damona. Režijne sa podpísal aj pod televízny seriál historických detektívok nazvaný Četníci z Luhačovic (2017).

Mnoho úspešných filmov

Vo filmovej tvorbe Bebjak debutoval snímkou Marhuľový ostrov (2011), ktorá si odniesla cenu Grand Prix na filmovom festivale vo francúzskom Rouven. Nasledovali celovečerné filmy Zlo (2012) a Čistič (2015). Ten mal o rok neskôr premiéru na festivale Panorama Europe v New Yorku. Ocenili ho tiež na festivale v talianskom Lecce za najlepšiu kameru, za strih získal strihač Marek Kráľovský filmovú cenu Slnko v sieti.

Foto: TASR/Dano Veselský
Zobraziť galériu (4)
Foto: TASR/Dano Veselský  (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Peter Bebjak je aj režisérom filmu Čiara (2017), ktorý zaznamenal v slovenských kinách nevídaný úspech. Snímka si rovnako úspešne počínala tiež v zahraničí. Na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch získala cenu za najlepšiu réžiu, hlavnú cenu si odniesla z festivalu Arras vo Francúzsku a v roku 2018 nasledovali tri hlavné ceny na festivale International du Film Policier de Liége v Belgicku.

Režijný rukopis nesú aj Bebjakove filmy Trhlina (2019) a Správa (2020). Premiéra tohto filmu, ktorý rozpráva príbeh dvoch slovenských Židov Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu, ktorým sa podarilo utiecť z koncentračného tábora Osvienčim bola plánovaná na tento rok, ale koronakríza ju odsunula na 21. január 2021. Peter Bebjak pôsobí popri réžii tiež ako divadelný a filmový herec. Zahral si napríklad vo filmoch Hana a jej bratia (2002), Quartétto (2002), Neverné hry (2003) či Učiteľka (2016).

Viac o téme: Ben Affleck UčiteľkaPeter BebjakČiaraTrhlina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu