Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vie byť aristokrat aj poriadny hulvát: Lámač ženských sŕdc Hugh Grant oslavuje šesťdesiatku

Hugh Grant vo filme Denník Bridget Jonesovej Zobraziť galériu (4)
Hugh Grant vo filme Denník Bridget Jonesovej (Zdroj: Miramax Films)

Hugha Granta má mnoho žien na zozname najkrajších britských hercov súčasnosti. Vo filmoch vystupuje ako sebavedomý a zvedavý muž, ktorý verí v lásku na prvý pohľad. Skutočnosť je ale úplne iná a pokiaľ by s ním niektorá žena mala dočinenia v skutočnosti, asi by viac nadávala, ako sa tešila. Veď sa presvedčte sami - pri príležitosti jeho okrúhlych narodenín sme si pre vás pripravili článok o jeho hereckom aj súkromnom živote.

Hugh Grant sa narodil 9. septembra 1960 v Londýne. Vyrastal v obyčajných pomeroch. Jeho mama bola učiteľka a otec predával koberce na predmestí Londýna. Bol však dobrým a svedomitým študentom, vďaka čomu získal štipendium na prestížnej univerzite Oxford. Práve tu s červeným diplomom vyštudoval anglickú literatúru.

Z krásky z Baywatchu grófka s hradom: Ako zvláda život šľachty a večne pokazené dvere?

Počas štúdií hral v školských inscenáciách a hoci chcel byť spisovateľom, musel si na svoj študentský život, rovnako ako mnoho iných, nejako privyrobiť. Najskôr to skúšal ako autor fotorománov, ale honorár ho zďaleka neuspokojoval. Práve vtedy sa rozhodol vyskúšať prvý casting.

Hugh Grant
Zobraziť galériu (4)

Od pera ku kamere

V dvadsiatich dvoch rokoch sa prvýkrát objavil vo filme (Privilegovaní) a po škole v tomto jednoduchom zarábaní si peňazí pokračoval. Do konca osemdesiatych rokov hral v najrôznejších televíznych filmoch a seriáloch, medzi nimi napríklad aj Najvzdialenejšie miesto na zemi, Pokiaľ sa nestretneme či Maurice. 

Filmový prielom nastal v roku 1993, kedy získal hlavnú rolu vo filme Súmrak dňa. Výrazne na seba upozornil o rok neskôr v komédii Štyri svadby a jeden pohreb, kde stvárnil plachého starého mládenca Charlesa. Táto rola mu vyniesla Zlatý glóbus, čo ho zaradilo medzi filmové hviezdy.

Zamilovaný fešák

Charakterovo podobnú rolu si zahral aj vo filmoch Rozum a cit (1995), Dvaja v tom (1995), Notting Hill (1999) a Láska nebeská (2003). Zápornejší úlohu mal v Denníku Bridget Jonesovej (2001) a v jeho pokračovaní Bridget Jonesová: S rozumom v koncoch (2004). Následne stvárnil moderátora Martina Tweeda v paródii na americkú reality show Hľadá sa superstar (2006).

Charlie Sheen vtedy a dnes: Naozaj má toľko rokov? VIDEO Dobehla ho jeho búrlivá minulosť!

V roku 2007 sa objavil po boku Drew Barrymore v romantickom hudobnom projekte Music and Lyrics (aj u nás však film poznáme skôr pod českým názvom Hudbu složil, slova napsal). V roku 2012 stvárnil šesť rolí v britskom filme Atlas mrakov. V roku 2015 sa objavil vo vedľajšej úlohe v akčnom filme Krycie meno U.N.C.L.E a o rok neskôr stvárnil mladšieho manžela Meryl Streepovej v komédii Božská Florence.

Hugh Grant
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Sophie Mutevelian/Amazon via AP)

Komplikované vzťahy

V roku 1987 sa pri nakrúcaní španielskeho filmu Remando Al Viento stretol s herečkou Elizabeth Hurley, ktorá vo filme stvárnila jeho bývalú milenku. Grant začal s Hurleyovou chodiť už počas natáčania a ich vzťah sa tešil nebývalému záujmu médií. Po trinástich rokoch sa pár v roku 2000 rozišiel v priateľskom duchu. Grant sa dokonca o dva roky neskôr stal krstným otcom jej syna Damiana

Grantove bývalé priateľky však na neho až tak v dobrom nespomínajú. A že ich bolo toľko, že ich už asi ani sám nevie spočítať. Ženy sa zhodujú v názore, že Hugh v skutočnosti nie je gentleman, ale hajzlík, ktorý nie je skutočnej lásky vôbec schopný a ani o ňu nestojí.

Britská herečka Elisabeth Hurleyová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Medzi dvoma ženami

Ani to ale nič nemení na tom, že Grant má päť detí s dvoma ženami. V septembri roku 2011 sa jemu a jeho vtedajšej partnerke Tinglan Hongovej narodila dcéra Tabitha. V septembri 2012 sa Grantovi narodil syn, zo zväzku so švédskou televíznou producentkou Annou Ebersteinovou.

Obrovský úspech slovenského režiséra: VIDEO Jeho kriminálka ohúrila aj Afflecka!

Grant sa medzičasom dal na krátku dobu opäť dokopy s Tinglan Hongovou a v decembri 2012 sa Hongovej narodil syn, Grantove tretie dieťa. V decembri 2015 sa Grantovi a Ebersteinovej narodila dcéra a v roku 2018 sa im narodilo ďalšie dieťa (ich spoločné tretie, Grantove piate). Ebersteinovej nakoniec 25. mája 2018 povedal áno aj pred oltárom.

Viac o téme: HerecHugh GrantNarodeniny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu