Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Havelka (†62) prehral boj s vážnou chorobu: Bol to Pán herec! Vždy sršal nesmiernou energiou

(Zdroj: Facebook/Městské divadlo Brno)

Vo veku 62 rokov zomrel po vážnej chorobe filmový a divadelný herec Martin Havelka. V tlačovej správe to uviedla Kateřina Vižďová, hovorkyňa Mestského divadla Brno, kde Havelka dlhé roky pôsobil. Havelka zomrel v piatok.

Informáciu o úmrtí herca najprv zverejnil na twitteri režisér Jan Hřebejk, ktorý napísal, že s Havelkom točil filmy Učiteľka a Redl. Pripomenul aj to, že mal Havelka v minulosti vážnu nehodu.

Herec s nesmiernou energiou

Havelka pôsobil v brnianskom Divadle Husa na provázku, Národnom divadle Brno a v Mestskom divadle Brno. Objavil sa tiež vo filmoch, prvýkrát v Balade pre banditu. "Herec nesmierne širokého srdca a nekonečného talentu pôsobil v našom divadle od roku 1999 a svojou nákazlivou explozívnou energiou potešil divákov vo viac ako piatich desiatkach úloh na činohernej i hudobnej scéne," uviedla Vižďová. 

Pripomenula niektoré jeho úlohy, ako bol Truffaldino v komédii Sluha dvoch pánov alebo šialený zubár Orin v bláznivom muzikáli Kvietok z horrroru. Bol tiež Hendrikom Höfgenom v dramatizácii slávneho románu Klausa Manna Mefisto, ďalej McMurphym v slávnom Prelete nad kukučím hniezdom či Lujkom Zobarem v muzikáli Cigáni idú do neba.

Bol to Pán herec

Pripomenula aj jeho úlohu otecka v Mary Poppins, Carlsonej dráme O myšiach a ľuďoch či Vincenta Larcheta v divácky úspešnej komédii Meno. "Nikdy nezabudneme na jeho stvárnenie diabolsky rozkošného Darryla v Čarodejniciach z Eastwicku a expresívneho Petrucciho v Shakespearovom Skrotení zlej ženy. Dojemným vnútorným výkonom v úlohe Daniela Warshowského vo výnimočnom muzikáli Predstav si ..., ktorý rozpráva o sile ľudskosti v čase druhej svetovej vojny, potvrdil, že bol skutočným Pánom hercom," uviedla Vižďová.

"Je iróniou osudu, že sa s Martinom Havelkom lúčime v dňoch, kedy na hudobnej scéne hráme úspešný muzikál Mamma Mia!, v ktorom mu patrila rola Sama, férového muža, ktorý sa dokáže vysporiadať so všetkým, čo ho v živote stretne. Presne taký bol aj on," dodala.

Viac o téme: Martin Havelka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu