Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Legendárny Otík z Vesničko má středisková: Zahral si aj po boku Schwarzeneggera!

János Bán Zobraziť galériu (2)
János Bán (Zdroj: Česká televize)

Stvárnil desiatky filmových rolí, ale pre českého a slovenského diváka zostane navždy zaostalým Otíkom Rákosníkom z komédie Vesničko má středisková, ktorého závozník Pávek chráni pred nástrahami okolia. Maďarský herec János Bán, v Maďarsku známy ako predstaviteľ početných charakterových úloh, sa narodil 4. októbra 1955.

Snímka Vesničko má středisková z roku 1985, ktorú režíroval nedávno zosnulý Jiří Menzel, sa stala jednou z najpopulárnejších českých komédií v histórii. Mnoho "hlášok," ktoré do úst jej hrdinov vložil scenárista Zdeněk Svěrák, doslova zľudoveli.

Film získal aj oscarovú nomináciu. Jánosovi Bánovi otvoril okrem iného dvere do českého filmu. Zahral si napríklad v kriminálke Víkend za milión a v 90. rokoch v tragikomédii Modré z neba.

János Bán
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia)

Väčšinu svojho profesionálneho života strávil Bán v angažmáne v budapeštianskom Divadle Józsefa Katona, kde pôsobí od roku 1983. Vyskúšal si tu opakovane aj divadelnú réžiu. Počas bohatej kariéry si zahral aj v Hollywoode po boku Arnolda Schwarzeneggera. Natáčanie akčnej snímky Rudé horko na neho ale vraj veľký dojem neurobilo.

V mladosti býval János Bán skvelým futbalistom. Dnes sa popri hereckej profesii venuje aj pestovaniu vlastného vína.

Viac o téme: János BánOtík Rákosník
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu