Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Netypická hollywoodska hviezda: Ethan Hawke odmietol veľkolepé snímky! Nezaujímajú ma

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello)

Americký herec Ethan Hawke, ktorý sa narodil 6. novembra 1970, má za sebou niekoľko veľmi úspešných filmov aj manželstvo s krásnou a slávnu kolegyňou. Napriek tomu sa vymyká predstave typickej hollwyoodskej hviezdy.

Cez nesporné úspechy pred kamerou stále venuje veľkú pozornosť divadlu a ako kedysi prezradil Hawkeov agent, herec navyše odmietol mnoho potenciálne veľkolepých filmov, pretože ho jednoducho nezaujímali.

Veľká rola už v devätnástich

S hraním začal už ako školák. Prvú rolu na javisku dostal ako trinásťročný a keď mal 19, prišiel do kín Spoločnosť mŕtvych básnikov, dodnes jeden z vrcholov Hawkeovej kariéry. Ďalšie podobné role zraniteľných mladíkov ho však veľmi neuspokojovali. Výnimkou bola snáď len úloha seržanta v Hliadke v Ardenách (1991) a ragbistu, ktorý túžil vyviaznúť živý z leteckej katastrofy v Andách v snímke Prežiť (1992). Začiatkom 90. rokov sa Hawke začal venovať vlastnej divadelnej spoločnosti, a to aj ako režisér.

Bol som taký zamilovaný, že mi to bolo jedno

O pár rokov neskôr stretol pri nakrúcaní sci-fi Gattaca slávnu Umu Thurman, s ktorou sa prvého mája 1998 oženil. Bol to azda vplyv vtedajšej manželky (majú spolu dcéru a syna, rozviedli sa v roku 2005), ktorý ho priviedol k natáčaniu drahých štúdiových filmov. Filmy ako Veľké nádeje alebo Sneh padá na cédre ho však po umeleckej stránke neuspokojili. "Nevedel som, prečo pracujem, a aby som bol úprimný, bol som tak zamilovaný, že mi to bolo jedno," spomínal neskôr.

Uma Thurman a ich spoločný syn Levon Thurman-Hawke. (Foto: SITA/AP/Christophe Ena)
Zobraziť galériu (2)
Uma Thurman a ich spoločný syn Levon Thurman-Hawke. (Foto: SITA/AP/Christophe Ena)  (Zdroj: SITA/AP/Christophe Ena)

V polovici 90. rokov nakrútil pod vedením režiséra Richarda Linklatera romancu Pred úsvitom. Príbeh o láske dvoch mladých ľudí, kde sa po jeho boku objavila Julie Delpy, sa v rokoch 2004 a 2013 dočkal dvoch úspešných pokračovaní, pri ktorých sa obaja hlavní predstavitelia podieľali aj na scenári. Je trochu paradoxné, že hoci Linklaterove filmy naplnili jeho predstavu o pravdivom a osobnom filme, nominácie na Oscara sa Hawke dočkal za rolu v drsnej kriminálke Training Day (2001).

Viac o téme: Uma ThurmanEthan Hawke
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu