Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sexi Ryan Gosling oslavuje 40 rokov: V škole ho šikanovali, v mladosti býval s Justinom Timberlakom

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Už ako mladík bol talentovaným spevákom a tanečníkom, nakoniec sa najviac uplatnil ako herec. Ryan Gosling, ktorý sa narodil 12. novembra 1980 v kanadskom Londonu, začínal ako množstvo hercov z jeho generácie v televíznych seriáloch a prvú rolu získal v kontroverznej snímke Svätý boj (2001), kde stvárnil Žida, z ktorého sa stal neonacista.

Gosling vyrastal v malom papierenskom meste v Kanade. Jeho rodina boli mormóni, no ako raz herec povedal, nikdy sa s tým duchovným smerom nevedel stotožniť. „Boli sme vychovaní dosť nábožensky,“ prezradil raz podľa britského postálu The Guardian. Jeho rodičia sa rozviedli, keď mal 13 rokov. V škole bol šikanovaný a ako sám povedal, „nenávidel“, že bol dieťaťom, tak ho mama istý čas učila doma. 

Ryan Gosling (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Sayles)
Zobraziť galériu (6)
Ryan Gosling (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Sayles)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Sayles)

Už ako mladý dostal rolu v Mickey Mouse Club, kde účinkovala okrem iného aj Britney Spears. V čase účinkovanie býval v izbe s Justinom Timberlakom a Justinovou mamou, ktorá bola jeho oficiálna opatrovateľka. Strednú školu ukončil v 17 rokoch, aby sa mohol venovať svojej hereckej kariére. 

Rozbeh v kariére a nominácie

Veľkú pozornosť získal v romantickom filme Zápisník jednej lásky (2004), ktorý opisoval príbeh lásky medzi chudobným chlapcom Noahom a bohatou dievčaťom Allie dostal Ryana. Snímka bola veľmi dobre prijatá kritikmi aj divákmi. S jeho hereckou kolegyňou Rachel McAdams, ktorá stvárnila Allie, istý čas v skutočnosti aj chodil.

Vľavo Ryan Gosling a Rachel McAdams vo filme, vľavo v roku 2007 počas odovzdávania hereckých cien (Zdroj: Photo © Warner Bros., SITA/AP Photo/Reed Saxon)
Zobraziť galériu (6)
Vľavo Ryan Gosling a Rachel McAdams vo filme, vľavo v roku 2007 počas odovzdávania hereckých cien (Zdroj: Photo © Warner Bros., SITA/AP Photo/Reed Saxon)  (Zdroj: Photo © Warner Bros., SITA/AP Photo/Reed Saxon)

Gosling má na svojom konte dve nominácie na Oscara a za rolu v muzikáli La La Land dostal Zlatý Glóbus. Naposledy na seba upozornil rolou prvého človeka na Mesiaci Neila Armstronga vo filme Prvý človek z roku 2018. Po Svätom boji, ktorý získal hlavnú cenu amerického filmového festivalu nezávislých snímok Sundance, si zahral napríklad vedľa Sandry Bullockovej v kriminálnej dráme Vzorec pre vraždu (2002). 

Ryan Gosling v snímke Prvý vo vesmíre (Zdroj: SITA/Daniel McFadden/Universal Pictures via AP)
Zobraziť galériu (6)
Ryan Gosling v snímke Prvý vo vesmíre (Zdroj: SITA/Daniel McFadden/Universal Pictures via AP)  (Zdroj: SITA/Daniel McFadden/Universal Pictures via AP)

Prvú nomináciu na Oscara pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe mu priniesla rola problémového učiteľa vo filme Half Nelson (2006). Druhýkrát bol nominovaný na Oscara v rovnakej kategórii za úlohu v muzikáli La La Land. Zahral si tiež vo filme Blade Runner 2049 (2017), ktorý nadviazal po 35 rokoch na slávne sci-fi režiséra Ridleyho Scotta.

Emma Stone a Ryan Gosling vo filme La La Land (Zdroj: SITA/Dale Robinette/Lionsgate via AP, File)
Zobraziť galériu (6)
Emma Stone a Ryan Gosling vo filme La La Land (Zdroj: SITA/Dale Robinette/Lionsgate via AP, File)  (Zdroj: SITA/Dale Robinette/Lionsgate via AP, File)

Gosling od roku 2011 žije v New Yorku. Podieľa sa na úsilí o podporu mieru v Afrike už viac ako desať rokov. S americkou herečkou Evou Mendesovou je vo vzťahu od roku 2011, majú spolu dve dcéry.

Viac o téme: Ryan Gosling
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu