Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sebestredný profesor z Harryho Pottera aj slávny režisér: Vyrástol v chudobe, za ženu mal TÚTO hviezdu

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Photo © 2002 Warner Bros)

Britský režisér a herec Kenneth Branagh, ktorý 10. decembra slávi šesťdesiatku, úspešne zvládol majstrovstvo a brilantný jazyk Williama Shakespeara predložiť širokým masám návštevníkov kín. Z hviezdy britského divadla sa stal úspešným režisérom shakespearovských filmov. Branagh, ktorý si zahral okrem iného v populárnej sérii filmov o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi, bol päťkrát nominovaný na Oscara i na Zlaté glóbusy a získal trikrát ocenenie BAFTA a dve ceny Emmy.

Nikto nedostal toľko diel Shakespeara na filmové plátno, a s takou osobitosťou a vášňou, ako tento muž mnohých talentov. Mal 15, keď videl prvýkrát Hamleta, dvadsaťpäť, keď ho hral, ​​a tridsaťšesť, keď napísal a režíroval jeho filmovú adaptáciu. Pri manipulácii s časom a miestom sa vždy snažil vytvoriť rámec, v ktorom by čo najviac vynikla sila pôvodného textu. A jeho duša divadelníka s teatrálnou okázalosťou a patetickými gestami vytvorila jedinečnú kombináciu "filmovej divadelnosti".

Kenneth Branagh vo filme Othelo (Zdroj: Photo © Sony Pictures Entertainment)
Zobraziť galériu (6)
Kenneth Branagh vo filme Othelo (Zdroj: Photo © Sony Pictures Entertainment)  (Zdroj: Photo © Sony Pictures Entertainment (SPE))

Syn tesára Williama Branagha vyrástol v chudobe v tieni tabakovej továrne v Belfaste, v deviatich rokoch sa rodina odsťahovala do Readingu neďaleko od Londýna. V osemnástich ho prijali na Kráľovskú akadémiu divadelných umení a už počas štúdií oslňoval talentom. Už v dvadsiatich troch sa stal členom Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti (RSC). Exceloval v Henrichovi V., Rómeovi a Júlii. V dvadsiatich deviatich vydal biografiu s názvom Begining. Potom založil vlastnú spoločnosť Renaissance Theatre Company, ktorej patrónom sa stal sám britský následník trónu, princ Charles.

Kenneth Branagh v snímke Henrich V. (Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) / Sophie Baker)
Zobraziť galériu (6)
Kenneth Branagh v snímke Henrich V. (Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) / Sophie Baker)  (Zdroj: SITA/Photo © Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) / Sophie Baker)

Zaujal divákov aj kritiku

Divákov i kritiku oslnila aj šibalská shakespearovská veselohra Veľa kriku pre nič (1993), potom sa pustil do vysoko rozpočtovej adaptácie románu Mary Shelleyovej Frankenstein (1994), kde monštrum stelesnil Robert De Niro. 

Hral aj s Woodym Allenom v komédii Celebrity, s Robertom Altmanom v thrilleri podľa Johna Grishama Perníkový dedko a nakoniec bláznivú úlohu šialeného vedca doktora Bezlásky vo westernovej komédii Wild Wild West. Neskôr ešte vytvoril v Harry Potterovi a tajomnej komnate postavu sebestredného učiteľa obrany proti čiernej mágii Gilderoya Lockharta.

Kenneth Branagh ako doktor Bezláska vo Wild Wild West (Zdroj: Photo © 1999 Warner Bros.)
Zobraziť galériu (6)
Kenneth Branagh ako doktor Bezláska vo Wild Wild West (Zdroj: Photo © 1999 Warner Bros.)  (Zdroj: Photo © 1999 Warner Bros.)

Po okázalej, takmer štvorhodinovej adaptácii Hamleta (1996) nasledovala po ďalších štyroch rokoch jeho štylizácia Márne lásky snahy do muzikálu z tridsiatych rokov. Diváci ho poznajú aj ako melancholického švédskeho detektíva Wallandera, režiséra komiksového Thora, zahral si aj detektíva Hercule Poirota.

Kenneth Branagh ako detektív Wallander (Zdroj: Photo © ARD Degeto)
Zobraziť galériu (6)
Kenneth Branagh ako detektív Wallander (Zdroj: Photo © ARD Degeto)  (Zdroj: Photo © ARD Degeto)

Branagh bol šesť rokov ženatý s jednou z najuznávanejších britských herečiek súčasnosti Emmou Thompsonovou, ktorá je divákom známa ako Kúzelná opatrovateľka či veštica Trelawneyová z Harryho Pottera. Spoločne si zahrali vo filmoch Look Back in Anger (1989), Henrich V. (1989), Znovu po smrti (1991), Petrovi priatelia (1992) či Veľa kriku pre nič (1993). V roku 2003 sa oženil s výtvarníčkou Lindsay Brunnockovou.

Kenneth Branagh a Emma Thompson, ktorí boli manželia šesť rokov, si spolu zahrali vo filme Veľa kriku pre nič (Zdroj: Photo © Samuel Goldwyn Company)
Zobraziť galériu (6)
Kenneth Branagh a Emma Thompson, ktorí boli manželia šesť rokov, si spolu zahrali vo filme Veľa kriku pre nič (Zdroj: Photo © Samuel Goldwyn Company)  (Zdroj: Photo © Samuel Goldwyn Company)

Viac o téme: Kenneth Branagh
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu