Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Oscarová herečka stále žiari: Najskôr modelka, dnes bojovníčka za ľudské práva

Jennifer Connelly
Jennifer Connelly (Zdroj: SITA)

Americká herečka Jennifer Connelly, ktorá 12. decembra oslavuje päťdesiatku, je známa z filmov ako napríklad Pollock, Requiem za sen, Hulk, Temné vody, Krvavý diamant alebo Deň, keď sa zastavila Zem.

Zatiaľ najväčšie ocenenie zožala za výkon v snímke Čistá duša (2001); vedľajšia rola manželky matematického génia Johna Nasha (v podaní Russella Crowea) jej priniesla Oscara, Zlatý glóbus či cenu BAFTA.

Connelly, rodáčka z amerického mesta Cairo, začala kariéru ako detská modelka v reklamách v 80. rokoch. Vo filme debutovala v roku 1984 v snímke Vtedy v Amerike. Krátko študovala na univerzite angličtinu a potom dramatické umenia. Herečka je úspešná aj vo svete módy, bola tvárou kampaní značky Balenciaga či kozmetickej firmy Revlon. Pracovala aj pre japonskú značku Shiseido.


Mohlo by vás zaujímať: Rozprávkové zimné natáčanie: Toto prinesie vianočná komédia od tvorcov domácich hitov


Od roku 2003 je vydatá za herca Paula Bettanyho, majú spolu dve deti. Ďalšieho potomka má Connelly z predchádzajúceho vzťahu. Okrem herectva sa venuje aj ďalším aktivitám, v roku 2005 bola organizáciou Amnesty International vymenovaná veľvyslankyňou pre ľudské práva.

Viac o téme: Jennifer Connelly
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu