Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Herecká hviezda Mel Gibson nie je žiadne neviniatko: Psychóza, alkohol a až deväť detí!

Mel Gibson Zobraziť galériu (4)
Mel Gibson (Zdroj: SITA)

Americko-austrálsky herec a režisér Mel Gibson, ktorý 3. januára oslávi šesťdesiatpäťku, má na svojom konte početné vavríny za pozoruhodné herecké aj režisérske počiny. Nechýbajú ale aj obvinenia z rasizmu či z napadnutia priateľky. Veriaci katolík a otec deviatich detí, ktorý sa denne modlí vo vlastnej kaplnke, sa presadil ako herec už v 70. rokoch, režíroval a hral napríklad v Oscarmi ovenčenom filme Statočné srdce a pozornosť vzbudil aj ako režisér snímok Umučenie Krista a Apocalypto.

Modrooký Gibson vyrástol v Austrálii, ale pochádza z USA, kam sa vrátil v prvej polovici 80. rokov 20. storočia. To už bol celosvetovo populárny vďaka hlavnej úlohe v akčnom filme Šialený Max režiséra George Millera (1979). Popri úspešnej sérii Smrtonosná zbraň 1-4 sa objavil napríklad v historickej dráme Bounty (1984) či vo filmovej adaptácii Hamleta (1990) v réžii Franka Zeffirelliho.

Filmový syn Jennifer Lopez po 18 rokoch: Zlatý chlapec je preč! FOTO Potetované telo a zelené vlasy

Hamlet je tiež prvým titulom Gibsonovej producentskej spoločnosti Icon Productions, pod ktorej krídlami vznikla romanca Navždy mladý, komédia Maverick a tiež režijný debut Muž bez tváre, ktorý nemal väčší ohlas. Objavil sa aj v historickom veľkofilme Patriot, animovanom veľkofilme Slepačí úlet, kde nahovoril nafúkaného kohúta Rockyho, či v komédii Po čom ženy túžia.

Záber z filmu Smrtonosná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Warner Bros. Pictures)

Uspel aj ako režisér

Ako režisér začal mimoriadne úspešne - po Mužovi bez tváre v roku 1995 produkoval, režíroval a hral hlavnú úlohu v snímke Statočné srdce o škótskej vzbure proti Angličanom, ktorý zožal päť Oscarov vrátane ceny za réžiu a pre najlepší film. Jeho veľkolepý projekt Apocalypto (scenár, réžia) z roku 2006 zase rozpráva o starobylej ríši Mayov a jej náhlom zániku, opradenom tajomstvom. Vo vôbec prvom filmovom spracovaní tejto neobjasnenej záhady sa hovorí pôvodným mayským jazykom Yucatec. Umučenie Krista (2004) je filmom o posledných 12 hodinách života Ježiša z Nazaretu, kde Gibson takisto spolupracoval aj na scenári.

V roku 2016 prišiel s akčným filmom V mene krvi, kde chránil svoju dcéru pred kartelom, a toho istého roku zrežíroval vojnový film Hacksaw ridge: Zrodenie hrdinu, ktorý slávil veľký úspech a zožal ovácie aj od kritikov.

Herecká hviezda Mel Gibson
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision)

Psychóza aj násilie na ženách

Gibson bojoval v mladosti s maniodepresívnou psychózou, v roku 2006 ho zatkli za riadenie v opitosti v kalifornskom Malibu. Dostal trojročnú podmienku, pretože pri zatýkaní spustil spŕšku nepekných slov proti Židom a ženám. Neskôr sa ospravedlnil.

Sviatky strávila za mrežami: Herečku z Plného domu už pustili! Jej manžel stále sedí

V roku 2011 dostal ďalšiu trojročnú podmienku za ublíženie na zdraví bývalej priateľke Oksane Grigorievovej. V tom istom roku sa Gibson po dvadsaťosemročnom manželstve rozviedol s manželkou Robyn. Teraz žije s Rossalindou Rossovou, ktorá mu v januári 2017 porodila jeho deviateho potomka.

Herecká hviezda Mel Gibson
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)

Viac o téme: Mel GibsonHerecNarodeniny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu