Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Elijah Wood je hobitom aj v skutočnosti: Som malý, mám rád jedlo a leňošenie

Elijah Wood
Elijah Wood (Zdroj: SITA/Brent N. Clarke/Invision/AP)

Americký herec Elijah Wood, ktorý 28. januára oslávi štyridsiatku, sa celosvetovo preslávil ako Frodo z filmovej trilógie Pán prsteňov režiséra Petra Jacksona.

Postavu Froda si zopakoval aj vo filme Hobit: Neočakávaná cesta. Raz k tomu povedal: "Nielen, že Froda hrám. Ja som Frodo. Milujem dobré jedlo, rád leňoším, som malý a rovnako ako hobit žasnem nad týmto svetom," povedal 168 centimetrov vysoký herec, ktorý v posledných rokoch hral prevažne v nízkorozpočtových nezávislých snímkach.

Wood sa vo filme uplatnil už v detskom veku. Prvýkrát sa vo filme objavil ako osemročný, keď získal malú rolu v snímke Návrat do budúcnosti II. Neskôr sa vypracoval v uznávanou detskú hviezdu, ktorá žiarila v rade filmov napríklad po boku Richarda Gera, Melanie Griffith, Mela Gibsona, Macaulaya Culkina aj Brucea Willisa. Hral aj vo filmoch Avalon (1990) či Strom snov (1994).


Mohlo by vás zaujímať: Ešte nikdy ste sa necítili takí starí: Tieto filmy oslavujú 20 rokov od svojej premiéry


Po úspechu tolkienovskej trilógie Pán prsteňov získal Wood nielen celosvetovú popularitu, ale aj rad filmových úloh, často však skôr priemernej kvality. Neskôr si viac vyberal a objavil sa v niekoľkých nízkorozpočtových či nezávislých snímkach. Jeden z nich, režijnú prvotinu amerického herca Lieva Schreibera Všetko je osvetlené, nakrúcal v Česku. Pri tej príležitosti sa v roku 2004 stal aj hosťom karlovarského filmového festivalu.

Natočil aj snímky ako Večný svit nepoškvrnenej mysle, Sin City - mesto hriechu, Hooligans alebo Paríž, milujem ťa. V roku 2013 si po boku Vina Diesela a Rose Leslie zahral vo filme Posledný lovec čarodejníc. Príležitostne hosťuje v televízii, s partnerkou, dánskou filmovou producentkou Mette-Máriou Kongsveda má jedno dieťa.

Viac o téme: Elijah Wood
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu