Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Miroslav Donutil má covidový pokoj: Premiéry sa dočká na svoje jubileum

Miroslav Donutil
Miroslav Donutil (Zdroj: ceskatelevize.cz)

Zatiaľ poslednou filmovou rolou herca Miroslava Donutila je nedávno dokončený film režiséra a scenáristu Olma Omerzua s pracovným názvom Atlas vtákov. V doteraz neuvedenej dráme o problémoch virtuálneho sveta a jedného podnikateľského života stvárnil jednu z hlavných rolí.

"Pevne verím, že ten príbeh mnoho divákov hlboko zasiahne," povedal v rozhovore s ČTK Donutil. "Po konci projekcie sme s pánom režisérom dlho mlčali, a potom sme si vzájomne poďakovali, pretože tá práca bola náročná a z oboch strán veľmi obohacujúca."

Dramatická rola v treťom celovečernom filme držiteľa Českého leva Omerzua je ukážkou mnohých hereckých polôh Donutila, ktoré uplatnil vo filmových komédiách Pelíšky alebo Tankový prapor, drámach Želary či Fany, mnohých divadelných inscenáciách a rozhlasových reláciách aj ako moderátor. "Určite je ľahšie ako herec dojať, rozosmiať divákov je ťažká práca. Potvrdia to všetci, ktorí sa preslávili ako komici. Je taká okrídlená veta, že rozplakať dokáže aj vrátnik na DAMU, ale rozosmiať ťažko. Než dospejete k tomu, aby sa divák smial, to je celý rad úkonov a alchýmia," podotkol Donutil, ktorý komediálny talent predviedol napríklad ako Truffaldino v Goldoniho sluha dvoch pánov v Národnom divadle.


Mohlo by vás zaujímať: Náplasť za odloženú premiéru: Tvorcovia nám posielajú novú ukážku pre ambiciózny film Správa


Uplatnil sa aj v dabingu, kde hlas prepožičal filmovým hviezdam, ako sú Kevin Costner, Gérard Depardieu, Philippe Noiret alebo podľa jeho názoru trochu opomínaný poľský herec Jerzy Stuhr. "Doba sa mení, dnes už Costnera hovorí niekoľko rôznych hercov, čo nie je šťastné. Svojho času bol u nás dabing cenenou disciplínou. Nielen z pohľadu kšeftu, ako to majú teraz mnohí nastavené, pretože sú dabingoví herci, ktorých počujete vo všetkom," konštatoval Donutil.

Česká televízia Donútila predstaví 6. februára v dokumente režiséra Georga Agathonikiadise Pán herec Miroslav Donutil, ktorý uvedie deň pred jeho sedemdesiatymi narodeninami. "Prehliadnutie dokumentu asi bude súčasťou osláv môjho jubilea, pretože vzhľadom k pandemickej situácii budeme sláviť sami doma. Kamaráti ľutujú, ale doba je taká a treba to rešpektovať. Dokument bude pre mňa prekvapením, mám od režiséra prikázané, aby som sa na neho do jeho odvysielania v televízii nepozeral. Tak som to dodržal," povedal.

V dokumente, ktorého sprievodcom je Donutilov mladší syn Martin, hovorí rad jeho priateľov a kolegov z hereckej brandže. Slovami uznania nešetrí okrem iného režisér Jan Kačer, na druhú stranu však očakáva, že od Donutila "uvidí ešte niečo väčšie". "Tak to pochopiteľne nesmiem zostať za očakávaním. Budem sa snažiť, aby som mu v tomto vyšiel v ústrety," poznamenal Donutil, ktorý dotočil dvojdielny film režiséra Jiřího Svobodu Vysoká hra a v súčasnej dobe má podľa svojich slov 'covidový pokoj'.

"Pravdepodobne ma čaká práca s Honzom Prušinovským na filme Grand prix, kde to bude veľmi úsmevné, a s Jirkom Chlumským na komédii, ktorá je veľmi vtipne napísaná. Ak to klapne, budem hrať bývalého bedňáka a zvukára kapely Katapult Oldy Říhu," povedal Donutil ku svojim plánom.

Viac o téme: Miroslav Donutil
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu