Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Kedysi príťažlivý búrlivák má 80: FOTO Život plný alkoholu a drog... Priznanie, čo ho k tomu viedlo

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Photo © Columbia Pictures, TASR/AP Photo/The California Highway Patrol)

Bulvár ho nazval mužom dvoch tvárí. Charizmatický herec s mužným vzhľadom, z ktorého bolo cítiť sebavedomie, silu a ľahkú aroganciu sa totiž po strete s alkoholom a drogami menil na ufúľaného zúfalca. Filmoví kritici sa však zhodli na tom, že jeho herectvo tým nijako netrpelo. Vždy bolo na neho spoľahnutie a bez problémov zahral bezdomovca, policajta, gangstra, sudcu, nežného milenca či emočne zraneného človeka. V Hollywode ho považovali za výborného herca. V pondelok 8. februára sa Nick Nolte dožil 80. rokov.

Nicholas King Nolte sa narodil 8. februára 1941 v Omahe, v štáte Nebraska v Spojených štátoch amerických. Jeho otec mal nemeckých predkov, bol obchodníkom a výborným futbalistom, v roku 1934 ho vyhlásili za najlepšieho hráča amerického futbalu v štáte Iowa. Nolteova matka mala írske a švédske korene.

Nick Nolte začal študovať na Omaha Benson High School, kde aktívne hrával futbal a basketbal. Pre problémy s alkoholom bol viackrát vylúčený a počas stredoškolských rokov vystriedal viacero škôl. Bol študentom Westside High School, Pasadena City College, Arizona State University. Po zisku futbalového štipendia získal diplom na Eastern Arizona College.

Nick Nolte v snímke Psi vojaci (Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer)
Zobraziť galériu (7)
Nick Nolte v snímke Psi vojaci (Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer)  (Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer)

Za jeho prvý stret so zákonom mohol alkohol

Po škole začal pracovať pre miestny pivovar v Omahe. Alkohol bol príčinou aj jeho prvého stretu so zákonom. V niektorých štátoch Stredozápadu bola povolená jeho konzumácia až od 25 rokov. Výnimku mali iba muži, ktorí dostali povolávací rozkaz do armády. A tak sa dal Nolte na falšovanie povolávacích rozkazov, ktoré začal predávať.

Po prevalení aféry bol najskôr odsúdený na 45 rokov väzenia a pokutu 75-tisíc dolárov. Nakoniec vyviazol s trojročnou podmienkou a zaujímavým trestom. Nemohol slúžiť v armáde, a tak sa nemohol zúčastniť ani vojny vo Vietname, čo ho, ako neskôr priznal, dosť mrzelo.

K filmu sa Nolte dostal náhodou

V 60. a začiatkom 70. rokov 20. storočia si privyrábal ako model v reklame. Keďže bol bez poriadnej roboty, tak sa spolu s kamarátom vybral na konkurz do televízneho seriálu Peyton Place. To bol moment, keď sa rozhodol, že bude hercom. Vyštudoval divadelnú školu v Pasadene a začal sa pretĺkať ako kočovný herec po celej Amerike. Hral v malých divadlách, získaval malé úlohy v béčkových filmoch a televíznych seriáloch. Jeho domovským divadlom sa stal Old Log Theater v Mineapolise.

Gene Hackman a Nick Nolte vo filme Pod paľbou (Zdroj: Photo © Lions Gate Films Inc.)
Zobraziť galériu (7)
Gene Hackman a Nick Nolte vo filme Pod paľbou (Zdroj: Photo © Lions Gate Films Inc.)  (Zdroj: Photo © Lions Gate Films Inc.)

Zlom v jeho kariére prišiel až v roku 1976, keď získal hlavnú úlohu v televíznom seriáli Rich Man, Poor Man. Táto rola mu vyniesla nomináciu na cenu Emmy. Nasledoval úspešný film Hlbočina (1977), kde si zahral po boku Jacquueline Bissetovej. Ďalšími filmami, v ktorých hral, bol thriller 48 hodín (1982), vojnová dráma Pod paľbou (1983).

Cesta na vrchol k ženskému idolu

Svoju prvú nomináciu na Oscara a jediný Zlatý Glóbus získal za úlohu Toma Winga v romantickej dráme Pán prílivu (1991). S odstupom času sa považuje práve tento film za jeho herecký vrchol. Po boku Barbri Streisandovej sa z neho z noci do rána stal ženský idol. Na základe tohto filmu ho v roku 1992 vyhlásil časopis People za najatraktívnejšieho muža planéty.

Julia Roberts a Nick Nolte v snímke Milujem problémy (Zdroj: Photo © Touchstone Pictures)
Zobraziť galériu (7)
Julia Roberts a Nick Nolte v snímke Milujem problémy (Zdroj: Photo © Touchstone Pictures)  (Zdroj: Photo © Touchstone Pictures)

Diváci ho mali možnosť vidieť aj v snímkach Mys hrôzy (1991), Hráč (1992), Milujem problémy (1994), Affliction (Utrpenie, 1997), U-Turn (1997), Strážca mŕtvych (1997),Tenká červená línia (1998), či Raňajky šampiónov nakrútené podľa literárnej predlohy legendárneho Kurta Vonneguta. Z posledných rokov možno spomenúť snímky Hulk (2003), Hotel Rwanda (2004), Pokojný bojovník (2006), Warrior (Bojovník, 2011), či film Pád anjela z roku 2019.

Eric Bana a Nick Nolte v snímke Hulk (zdroj: Photo © 2003 Universal Pictures)
Zobraziť galériu (7)
Eric Bana a Nick Nolte v snímke Hulk (zdroj: Photo © 2003 Universal Pictures)  (Zdroj: Photo © 2003 Universal Pictures)

Hovoril o sebe, že je "fungujúci" opilec

Počas kariéry bol dvakrát nominovaný na cenu Akadémie, avšak sošku Oscara nikdy nezískal. Práve druhé sklamanie z tohto neúspechu ho v roku 2012 opäť vrhlo do náručia alkoholu, napriek tomu, že sa snažil celú predchádzajúcu dekádu abstinovať. Trikrát bol na protialkoholickom liečení, zvykol o sebe hovoriť, že je "fungujúci" opilec.

Nick Nolte v roku 2002 krátko po predvedení na policajnú stanicu po tom, čo chaoticky šoféroval pod vplyvom alkoholu alebo drog (Zdroj: TASR/AP Photo/The California Highway Patrol)
Zobraziť galériu (7)
Nick Nolte v roku 2002 krátko po predvedení na policajnú stanicu po tom, čo chaoticky šoféroval pod vplyvom alkoholu alebo drog (Zdroj: TASR/AP Photo/The California Highway Patrol)  (Zdroj: SITA/AP Photo/The California Highway Patrol)

Napriek tomu, že sa toto jeho duševné rozpoloženie nikdy neprejavilo na jeho hereckom výkone, o zopár dobrých úloh vo filme predsa len prišiel. Alkohol a drogy sa v súkromí podpísali aj pod rozpad jeho vzťahov. Je trikrát rozvedený a má dve deti.

V roku 2002 bol odsúdený za jazdu pod vplyvom omamných látok na tri roky odňatia slobody podmienečne a dostal pokutu 500 dolárov. "Snívaš o miliónoch dolárov a zrazu ich máš. Prvý rok si kúpiš všetky hračky, ktoré môžeš. Všetka tá autá, lode... Druhý rok ťa hračky prestanú baviť a začneš byť perverzná. Začneš sa ťahať so ženskými, ideš do Mexika a bohvie čo ešte. A keď ťa prestane baviť aj to, si zrazu odkázaný sám na seba," vysvetlil a priznalpred rokmi Nolte príčiny svojej závislosti.

Výzor Nicka Nolteho v roku 2020 v snímke Last Words (Zdroj: Photo © Stemal Entertainment)
Zobraziť galériu (7)
Výzor Nicka Nolteho v roku 2020 v snímke Last Words (Zdroj: Photo © Stemal Entertainment)  (Zdroj: Photo © Stemal Entertainment)

Viac o téme: Nick Nolte
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu