Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poprední britskí herci sa búria: List premiérovi Johnsonovi! BREXIT spôsobí nenávratné škody

(Zdroj: TASR/AP/Alastair Grant, Frank Augstein, YouTube)

Poprední britskí herci vrátane Iana McKellena, Patricka Stewarta či Julie Waltersovej dnes varovali kabinet premiéra Borisa Johnsona pred nenávratnými škodami, ktoré budú mať pobrexitové imigračné pravidlá na britský kultúrny sektor. Problematická je hlavne nemožnosť vyraziť na turné po Európe bez víz, píšu herci v otvorenom liste.

Od začiatku tohto roka platí medzi EÚ a Britániou provizórna dohoda o nových vzťahoch. Briti už ako občania krajiny mimo únie nebudú môcť využívať výhody voľného pohybu po EÚ, rovnako ako občania štátov EÚ voľného pohybu po Británii.

Herci budú potrebovať víza

Pri cestách do EÚ dlhších ako 30 dní tak umelci rovnako ako každý iný britský občan budú potrebovať vízum. Podľa hercov však s tým spojená byrokracia a náklady prakticky znemožní konkurencieschopnosť britských umelcov v kontinentálnej Európe.

"Predtým sme mohli cestovať do Európy bez víz. Teraz musíme platiť stovky libier, vypĺňať dokument za dokumentom a čakať týždne na schválenie - len aby sme mohli vykonávať naše zamestnanie," píše sa v liste hereckých odborov, pod ktorý sa podpísalo viac ako sto britských umelcov. Pravidlá podľa nich odrádzajú aj potenciálnych zamestnávateľov z únijného bloku.

Johnsona herci vyzývajú, aby s predstaviteľmi Únie vyjednal nové pravidlá. "Nečinnosť ďalej nenávratne poškodí britskú umeleckú pracovnú silu, náš priemysel a naše postavenie na medzinárodnom kultúrnom trhu," píše sa v liste. Podobnú sťažnosť minulý mesiac britskému kabinetu zaslali aj prední hudobníci vrátane popových a rockových hviezd Eda Sheeran, Stinga, frontmana Pink Floyd Rogera Watersa či skladateľa vážnej hudby Simona Rattleho.

Viac o téme: Patrick StewartIan McKellenJulia Walters
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu