Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hviezda seriálu Prázdniny jubiluje: Začínal ako upratovač, lásku našiel s hereckou kolegyňou

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Český herec a moderátor Tomáš Matonoha, ktorý sa narodil 13. marca 1971, sa v Česku preslávil najmä rolou pozabudnutého popového speváka Tomiho Paciho v úspešnom sitcome Comeback. Okrem toho sa Matonoha objavil v množstve filmov a má za sebou aj zaujímavú divadelnú dráhu, spojenú hlavne s brnenským HaDivadlom. Na Slovensku ho však milujeme vďaka seriálu Prázdniny.

Rodák z Brna po maturite pôvodne uvažoval o štúdiu práv, na tie sa ale nedostal, a tak pracoval ako sanitár a upratovač. Nakoniec vyštudoval Janáčkovu akadémiu múzických umení, po ktorej dostal angažmán v brnenskom HaDivadle. S kolegom Pavlom Liškom na seba upozornili napríklad v kabarete Komediograf, ktorý sa dočkal aj televíznej podoby. Pred kamerou sa objavil vo filmoch Divoké včely, Majstri, Gympl, Bestiář alebo Inštalatér z Tuchlovice, venuje sa tiež stand-upu v relácii Na stojáka. 

Tomáš Matonoha a Tomáš Hanák v rozprávke Láska na vlásku (Zdroj: Photo © Continental Film)
Zobraziť galériu (4)
Tomáš Matonoha a Tomáš Hanák v rozprávke Láska na vlásku (Zdroj: Photo © Continental Film)  (Zdroj: Photo © Continental Film)

Objavil sa tiež v rozprávke Láska na vlásku, kde stvárnil Hvezdára a zradcu kráľa. Na Slovensku sa preslávil a získal fanúšikov najmä kvôli jeho role Laca v seriáli Prázdniny. Dnes ho aj vzhľadom ku koronavírusovej kríze diváci môžu vídať hlavne v televízii, kde päťkrát týždňa moderuje súťažnú reláciu Co na to Česi.

Kristína Palonder Greppelová, Marko Igonda, Lucia Siposová a Tomáš Matonoha v seriáli Prázdniny (Zdroj: Photo © Archiv TV JOJ)
Zobraziť galériu (4)
Kristína Palonder Greppelová, Marko Igonda, Lucia Siposová a Tomáš Matonoha v seriáli Prázdniny (Zdroj: Photo © Archiv TV JOJ)  (Zdroj: Photo © Archiv TV JOJ)

Roky žil sám v Brne, po svadbe s hereckou kolegyňou Luciou Benešovou sa ale presťahoval do Prahy. "Aby sa dobre jazdilo, chce to permanentne a donekonečna rekonštruovať. Niektoré úseky občas trasú, ale keď sa to opraví, tak sa zase ďalšieho pol roka ide skvele," pripodobnil vlani pre iDnes.cz svoj prístup k manželstvu k rekonštrukcii českej diaľnice D1. A vzťah evidentne funguje, vychovávajú dve vlastné a jedno osvojené dieťa, syn Benešovej z predchádzajúceho vzťahu sa vlani oženil.

Tomáš Matonoha v seriáli Comeback (Zdroj: Photo © TV Nova)
Zobraziť galériu (4)
Tomáš Matonoha v seriáli Comeback (Zdroj: Photo © TV Nova)  (Zdroj: Photo © TV Nova)

Viac o téme: Tomáš Matonoha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu