Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dvojnásobný Bond a elegán: Dalton oslavuje! Bol aj milovníkom rybárčenia a shakespearovským hercom

Timothy Dalton, James Bond Zobraziť galériu (2)
Timothy Dalton, James Bond (Zdroj: SITA)

Pôvodne shakespearovského herca Timothyho Daltona, narodeného 21. marca 1946, asi najviac preslávila úloha Jamesa Bonda, ktorého si zahral hneď dvakrát. Znalci diela Iana Fleminga tvrdí, že Daltonov agent 007 najlepšie vystihol Jamesa Bonda z knižnej predlohy.

Inak je tento herec známy z adaptácií literárnej klasiky, zahral si napríklad hlavnú mužskú rolu vo filmovej a televíznej verzii najslávnejších románov sestier Brontëových - Búrlivé výšiny (1970) a Jana Eyreová (1983).

Dvojitý Bond

Divákom z bývalého Československa Dalton zostáva v pamäti ako Bond, ktorý v Dychu života (1987) naháňal vo svojom Aston Martine okolo Bratislavy príslušníkov Verejnej bezpečnosti v žiguli. Druhýkrát si Bonda zahral o dva roky neskôr v Povolení zabíjať, z tretej bondovky s pracovným názvom The Property of a Lady (Majetok dámy), plánovanej na rok 1991, ale zišlo.

Dalton v roku 1994 vystriedal Clarka Gablea v seriálovom pokračovaní slávneho Juhu proti Severu. O päť rokov neskôr bol Césarom v dvojdielnom spracovaní Kleopatry; už v roku 1983 napokon hral Marka Antonia v televíznej verzii Shakespearovho Antonia a Kleopatry. K výraznejším filmovým rolám patrí jeho zakladateľ slávnej detektívnej kancelárie Alan Pinkerton z filmu o Jesse Jamesovi s názvom Psanci Ameriky (2001).

Najstarší z piatich detí a milovník rybárčenia

Dalton sa narodil ako najstarší z piatich detí vo Walese, v jeho žilách ale koluje anglická, írska a talianska krv a vyrastal neďaleko severoanglického Manchesteru. Zo školy odišiel ešte pred absolutóriom a dal sa k divadlu. Najprv hral v Birminghame, začiatkom 70. rokov sa potom dostal do Royal Shakespeare Company, kde vraj bol jedným z najúspešnejších Romeov.

Traja Bondovia (zľava) Timothy Dalton, Roger Moore a Pierce Brosnan.
Zobraziť galériu (2)
Traja Bondovia (zľava) Timothy Dalton, Roger Moore a Pierce Brosnan.  (Zdroj: SITA/AP/Alastair Grant)

Od konca 60. rokov sa objavoval v najrôznejších televíznych inscenáciách a seriáloch, hlavne v produkcii BBC. Mihol sa aj v americkom seriáli Charlieho anjeli (predloha u nás známejších filmov s Drew Barrymore). Zelenooký vysoký krásavec a milovník rybárčenia v Pacifiku žil niekoľko rokov s herečkou Vanessou Redgraveovou, v roku 1997 sa oženil s ukrajinskou hudobníčkou a modelkou Oksanou Grigorieva, s ktorou má syna Alexandra. Rozišli sa v roku 2003.

Viac o téme: Timothy DaltonJames Bond
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu