Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Legendárna komédia Tankový prapor slávi 30. výročie: Zaujímavosti a rarity, ktoré sa s ním spájajú

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Bonton Home Video)

Pred 30 rokmi, 1. mája 1991, mal premiéru film Tankový prapor režiséra Víta Olmera, nakrútený podľa známeho románu Josefa Škvoreckého. Bol to prvý záber súkromného producenta natočený od znárodnenia kinematografie v roku 1945.

Keď sa v roku 1990 režisér Olmer rozhodoval medzi Obecnou školou, ktorú Zdeněk Svěrák napísal priamo pre neho, a Tankovým praporom, rozhodol sa pre Škvoreckého horkú komédiu. Film s Lukášom Vaculíkom v hlavnej úlohe Dannyho Smiřického, nezapadajúceho do ľudovodemokratickej armády, mal úspech. Do kín prilákal cez dva milióny divákov a stal sa najnavštevovanejším filmom porevolučných dôb v Čechách.

Lukáš Vaculík vo filme (Zdroj: Photo © Bonton Home Video)
Zobraziť galériu (3)
Lukáš Vaculík vo filme (Zdroj: Photo © Bonton Home Video)  (Zdroj: Photo © Bonton Home Video)

S Tankovým praporom sa spája ešte ďalšie rarita. Ako prvý celovečerný film v súkromnej produkcii vlastne vznikol nelegálne. Akciová spoločnosť Bonton vtedy totiž obišla síce zastaraný, ale stále platiaci zákon o znárodnení a monopolu československej kinematografie. Posledným štátne financovaným filmom boli Černí baroni v roku 1992. Demonopolizácie v oblasti kinematografie zavŕšil až zákon číslo 273/1993 Zbierky zákonov z 15. októbra 1993.

Miroslav Donutil, Roman Skamene, Vítězslav Jandák, Jiří Kodeš a Simona Chytrová v snímke Tankový prapor
Zobraziť galériu (3)
Miroslav Donutil, Roman Skamene, Vítězslav Jandák, Jiří Kodeš a Simona Chytrová v snímke Tankový prapor  (Zdroj: Photo © Bonton Home Video)

Podľa informácií na Československej filmovej databáze režisér Olmer napriek veľkej diváckej úspešnosti na filme prakticky nič nezarobil, pretože podpísal nevýhodnú zmluvu a nakoniec inkasoval asi iba 7 500 korún. Na druhej strane si počas natáčania našiel svoju druhú polovičku - zoznámil sa dnes už so svojou manželkou Simonou Chytrovou.

O rozruch pri natáčaní sa postarala erotická scéna Lukáša Vaculíka a Simony Chytrovej. Nakrúcala sa totiž v byte na sídlisku a po jej úspešnom ukončení sa údajne ozval obrovský potlesk a burácanie. Ako sa okrem toho píše na ČSFD, štáb si neuvedomil, že na sídlisku je všetko vidieť a zvedaví susedia sa cez okno na všetko pozerajú.

Viac o téme: Tankový praporVít Olmer
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu