Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Hviezda filmu Ako vytrhnúť veľrybe stoličku otvorene: Prečo ju už často nevídame na obrazovkách?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © Česká televize)

Česká herečka Jana Preissová nám ostane navždy spätá so snímkami Jak vytrhnout velrybě stoličku či Jak dostat tatínka do polepšovny, kde si zahrala "maminku" neposedného Vaška v nezabudnuteľnom podaní Tomáša Holého († 21). Dnes už 73-ročnú herečku vo filmoch či hlavne na českých obrazovkách tak často nevídať. V rozhovore pre český web prezradila, prečo je tomu tak.

Neprišiel žiaden film, ktorý by ju zlákal. To je podľa slov českej herečky Jany Preissovej jeden z dôvodov, prečo ju diváci často nevidia v nových snímkach. "Scenár musí byť aspoň trošku zrozumiteľný, trošku o niečom," uviedla niekoľko kritérií, ktoré musí film spĺňať, aby ju zaujal.

Okrem toho je pre ňu dôležité obsadenie, teda kto by s ňou hral. "Na partneroch mi veľmi záleží," vysvetlila v jednom rozhovore pre český web Blesk.cz. Na druhej strane je však veľmi kritická aj sama na seba. "Moja tvár už nie je na pozeranie," zverila sa podľa českého portálu herečka, ktorá v mladosti patrila medzi najkrajšie české herečky a jednoznačne zo svojho šarmu nestratila ani po rokoch. 

Jana Preissová v snímke z roku 2019 Ženská na vrcholu (Zdroj: Photo © Bioscop)
Zobraziť galériu (4)
Jana Preissová v snímke z roku 2019 Ženská na vrcholu (Zdroj: Photo © Bioscop)  (Zdroj: Photo © Bioscop)

Ako však dodala, pre ňu "film nie je žiadna priorita". Na rozdiel od kamier ale miluje divadlo. "Na javisku je to úžasné, za tri hodiny zo seba vytesníme všetko, čo vás trápi. Zabudnete aj na boľavý žlčník," uviedla herečka spokojne.

Herecká kariéra a osobný život

Jana Preissová sa narodila roku 1948 v Plzni, o 22 rokov neskôr vyštudovala herectvo na pražskej DAMU. Následne pôsobila 20 rokov (do 1990) v Divadle Na zábradlí v Prahe. V roku 1990 sa stala členkou činohry Národního divadla v Prahe, vyučovala tiež niekoľko rokov na Pražskom konzervatóriu. Venuje sa dabingu, v rokoch 1995 a 1998 jej boli udelené Ceny Františka Filipovského.

Jana Preissová v roku 1968 v TV filme Záhořánsky zhon (Zdroj: Photo © Česká televízia)
Zobraziť galériu (4)
Jana Preissová v roku 1968 v TV filme Záhořánsky zhon (Zdroj: Photo © Česká televízia)  (Zdroj: Photo © Česká televízia)

Do diváckeho podvedomia sa dostala hlavnou rolou v snímke Jiřího Menzela Rozmarné léto (1967), po nej si zahrala v krimi komédii Zločin v šantánu (1968). O rok neskôr si zahrala v rozprávke Princezná Lada. Nasledovali desiatky rozprávok a snímok, ako napríklad Miliónová láska (1988) či Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) a Jak dostat tatínka do polepšovny (1978), ktorými si získala srdcia malých a veľkých divákov. Posledný film, v ktorom sa objavila, bol v roku 2019 Ženská na vrcholu. 

Od roku 1969 je manželkou herca Viktora Preissa, s ktorým sa stretli práve na štúdiách DAMU. Už pred absolvovaním školy boli manželmi. Majú synov Jána a Martina Preissa, ktorý sa tiež venuje herectvu.

Viktor Preiss a Jana Preissová v snímke Podozrivé okolnosti (Zdroj: Photo © Česká televízia)
Zobraziť galériu (4)
Viktor Preiss a Jana Preissová v snímke Podozrivé okolnosti (Zdroj: Photo © Česká televízia)  (Zdroj: Photo © Česká televízia)

Viac o téme: Jana Preissová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu