Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hviezdny Iron Man v slzách: Zomrel jeho milovaný otec... Bol známym hercom a režisérom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Americký herec Robert Downey Jr., známy vďaka filmovej role Ironman, smúti. V utorok 6. júla zomrel vo veku 85 rokov jeho otec Robert Downey Sr. Smutnú správu oznámil prostredníctvom sociálnej siete.

Americký herec a režisér Robert Downey Sr., otec hollywoodskej hviezdy Roberta Downeyho Jr., zomrel vo veku 85 rokov. Downey Sr. skonal v utorok večer v spánku vo svojom dome v New Yorku, potvrdil v stredu na sociálnej sieti jeho syn Downey Jr. Herec a filmár 24. júna dovŕšil 85 rokov a niekoľko rokov bojoval s Parkinsonovou chorobou.

„Včera v noci otec pokojne zomrel v spánku po rokoch bojovania s Parkinsonovou chorobou,“ napísal v stredu Downey Jr. na Instagrame „Bol to skutočne nekonvenčný tvorca filmov a stále bol pozoruhodne optimistický," napísal v poste a spomenul v ňom aj jeho nevlastnú matku Rosemary, poslednú manželku Downeya Sr. "Naše myšlienky a modlitby sú s tebou," dodal.

Downey Sr. bol rodený Newyorčan, narodil sa na Manhattane v roku 1936 ako Robert Elias Jr. Priezvisko si zmenil na svojho nevlastného otca Jamesa Downeyho, keď chcel nastúpiť na vojenskú službu USA. Vidieť sme ho mohli v snímkach ako Žiť a zomriet v L.A. (1985), Pohyblivý terč (1988), Hriešne noci (1997), Otec rodiny (2000), či Nech žije Cézar (1994), kde si zahral aj so synom Robertom Jr.

Bol trikrát ženatý, svoju rodinu často zahrnul do svojich filmov

Downey Sr. bol trikrát ženatý. Jeho prvé manželstvo bolo s herečkou Elsie Ann Downey, s ktorou mal dve deti: herečku a spisovateľku Allyson Downey a herca Roberta Downeyho Jr. Manželstvo sa skončilo rozvodom v roku 1975. Jeho druhá manželka, herečka a spisovateľka Laura Ernstová, zomrela v roku 1994 na Lou Gehrigovu chorobu. V roku 1998 sa oženil so svojou treťou manželkou Rosemary Rogersovou, s ktorou žil v New Yorku.

Robert Downey starší (Zdroj: Repro foto YouTube/criterioncollection)
Zobraziť galériu (2)
Robert Downey starší (Zdroj: Repro foto YouTube/criterioncollection)  (Zdroj: Repro foto YouTube/criterioncollection)

Okrem hereckej kariéry sa tiež venoval aj režírovaniu, pričom do svojich filmov často zahrnul aj svoju rodinu. Prvá manželka Elsie hrala v jeho štyroch filmoch a to Chafed Elbows, Pound, Greaser's Place a Moment to Moment. Dcéra Allyson a syn Robert Jr. tiež debutovali v jeho komédii Pound vo veku 7 a 5 rokov.

Viac o téme: Robert Downey
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu