Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Česká herečka zo seriálu Čierne vdovy oslávila 40-ku: Jej prvá úloha vo filme? O takej sníva každý!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Show Jana Krause)

Herečka Jana Plodková, ktorá 5. augusta oslávila štyridsiatku, je známa z množstva filmov, z divadla i televízie. K jej najznámejším filmovým rolám patrí Hana Vrbatová zo snímky Protektor, za ktorú získala Českého leva. Nominácia na túto prestížnu cenu mala aj za úlohy vo filmoch Polski film, Rozkoš, Stratení v Mníchove a Bábovky.

Plodková, rodáčka z Jičína, vyštudovala brnenskú Janáčkovu akadémiu múzických umení. Začínala v divadle Polárka, hrala aj v pražskom divadle Na Fidlovačce. Neskôr pôsobila v brnenskom HaDivadle, kde získala niekoľko titulných rolí, napríklad v Pitínského inscenácii Renata Kalenská, Lidové noviny, či v hre Franka Wedekinda Lulu. V súčasnosti je členkou súboru pražského Divadla Na zábradlí, kde sa objavuje v niekoľkých inscenáciách, okrem iného Posedlost, Hamleti, Persony, Mýcení či Freudovo pozdní odpoledne.

Jana Plodková, Jitka Čvančarová a Lucia Siposová v seriáli Čierne vdovy (Zdroj: Repro foto YouTube/Televízia JOJ)
Zobraziť galériu (2)
Jana Plodková, Jitka Čvančarová a Lucia Siposová v seriáli Čierne vdovy (Zdroj: Repro foto YouTube/Televízia JOJ)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Televízia JOJ)

Vo filme si Plodková prvýkrát zahrala v roku 2006 v dánskej snímke Stretnutie v Prahe, a to hneď po boku hviezdneho Mads Mikkelsena. Známa je aj menšou rolou Čárkovanej zo Svěrákovej snímky Vratné lahve. V televízii sa prvýkrát objavila v jednej z epizód seriálu Comeback, väčší priestor dostala napríklad v seriáloch Ja, Mattoni, Čierne vdovy, Kosmo či v internetovej Single lady.

Viac o téme: Jana Plodková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu