Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pohreb filmového velikána: Prišli tisícky ľudí! S Belmondom sa lúčila rodina i blízki, nechýbal ani Delon

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

V kostole Saint-Germain-des-Prés v centre Paríža sa uskutočnil dvojhodinový pohreb francúzskeho herca Jeana-Paula Belmonda, ktorý zomrel v pondelok vo veku 88 rokov. Na rozdiel od štvrtkového pietneho aktu pre verejnosť bol samotný pohreb vyhradený len pre najbližšiu rodinu a priateľov.

V kostole zaznela hudba z filmu Profesionál, ako si želal samotný Belmondo a po poludní zazneli kostolné zvony oznamujúce blížiaci sa koniec obradu. Po ňom bude nasledovať kremácia, informovala francúzska televízna stanica BMF TV. Vo štvrtok sa v Invalidovni s Belmondon na pietnej akcii rozlúčil prezident Emmanuel Macron a ďalší politici, osobnosti francúzskej kultúry, i bežní občania. 

Belmondova dcéra Stella
Zobraziť galériu (7)
Belmondova dcéra Stella  (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)


Mohlo by vás zaujímať: Svet filmu prišiel o legendu: Belmondo bol ako tajfún! Odišiel idol, komik i lámač ženských sŕdc


Belmonda pochovali najbližší

Podľa BFM TV na piatkovom pohrebe, ktorý sa konal za zatvorenými dverami, prehovorila Belmondova sestra Muriel. Slovo si vzal aj herec Pierre Vernier, ktorý stál Belmondovi po boku v mnohých filmoch. Na svojho dedka rovnako ako vo štvrtok v Invalidovni aj dnes spomínal Belmondov vnuk Victor.

Alain Delon so synom
Zobraziť galériu (7)
Alain Delon so synom  (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

Belmondove pozostatky ku kostolu priviezol tmavý voz a rakvu do kostola na ramenách vniesli štyria muži v čiernych oblekoch, na ktorých pri vchode čakal kňaz vo fialovom rúchu. Pred zatvorením masívnych drevených dverí chrámu do neho medzi poslednými vošli Belmondove deti Paul a Stella.

Pohreb filmového velikána: Prišli
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

Rozlúčiť sa prišla rodina i jeho blízki priatelia

Po skončení obradu pred rakvou opúšťajúcou kostol niesli veľkú fotografiu elegantného Belmonda s úsmevom na tvári. Odchádzajúci pohrebný voz vyprevadila najbližšia rodina, ktorej členovia sa v slzách objímali. Priestranstvo pred kostolom zaplnili už ráno fanúšikovia francúzskeho filmu, ktorí priniesli množstvo kvetín.

Ľudia potleskom vítali Alaina Delona, ​​ktorého na pohreb dlhoročného hereckého kolegu odprevadil syn Anthony Delon. Alain Delon si na žiadosť fotografov na niekoľko okamihov zložil rúško a pozdravil novinárov i verejnosť. "Som veľmi smutný z toho, čo sa stalo. Ale mám veľkú radosť z toho, ako sa zachoval svet a Francúzi. Vidíte, sú tu všetci. Je to úžasné," povedal stanici BFM TV pred kostolom ďalší z francúzskych hercov Pierre Richard.

Jean Dujardin
Zobraziť galériu (7)
Jean Dujardin  (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

Deň predtým sa lúčili tisícky ľudí, politici i prezident

Rodina, politici a množstvo ďalších ľudí sa s obľúbenou hviezdou strieborného plátna lúčili vo štvrtok v parížskej Invalidovni počas slávnostného pietneho aktu. Po skončení tohto ceremoniáli mohli záujemcovia prísť k vystavenej rakve, aby dali herci svojej poslednej zbohom.

Pohreb filmového velikána: Prišli
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

O túto možnosť stáli tisíce ľudí, ktorí neváhali čakať až tri hodiny. Stovky metrov dlhá front sa pred Invalidovne vinula ešte o polnoci. O Belmondově popularite podľa BMF TV svedčí aj veková rôznorodosť ľudí, ktorí sa s ním prišli rozlúčiť.

"Bol priateľom, ktorého každý túžil mať," povedal vo svojom emotívnom príhovore prezident Emmanuel Macron. "Belmonda sme milovali, pretože sa nám podobal. Belmondo je tak trochu my, len lepší," dodal. Herca podľa stanice France24 označil za "hviezdu francúzskeho filmu, ktorému sa nemôžu rovnať".

Viac o téme: Jean-Paul BelmondoPohrebProfesionál
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu