Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Máme "nového" najstaršieho astronauta: Kapitán zo Star Treku bol na hranici vesmíru! Bolo to neuveriteľné

(Zľava) Chris Boshuizen, William Shatner, Audrey Powers a Glen de Vries Zobraziť galériu (11)
(Zľava) Chris Boshuizen, William Shatner, Audrey Powers a Glen de Vries (Zdroj: SITA/AP/Blue Origin)

Kapitán Jim Kirk zo sci-fi seriálu Star Trek, respektíve herec, ktorý ho stvárnil, William Shatner sa dnes konečne pozrel do skutočného vesmíru, hoci len na jeho okraj. S ďalšími tromi turistami astronautami ho vyniesla raketa New Shepard spoločnosti Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa.

Raketa aj modul RSS First Step s posádkou bezpečne pristáli a Shatner, ktorý má 90 rokov, sa stal najstarším človekom vo vesmíre. "Tento zážitok je niečo neuveriteľné," vyhlásil Shatner potom, čo ako druhý v poradí vystúpil z modulu po pristátí.

Máme
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Blue Origin)

Nemôžem sa z toho dostať!

"Nemôžem sa z toho dostať, nechcem ten pocit stratiť," povedal herec viditeľne dojatý z letu. Raketa s modulom opustila štartovaciu rampu spoločnosti Blue Origin pri meste Van Horn na západe Texasu o 9:50 miestneho času (16:50 SELČ). Let trval niečo vyše desať minút a všetky jeho fázy prebehli podľa plánu.

Modul sa tri minúty po štarte oddelil od rakety a vystúpal do výšky 106 kilometrov. Medzitým New Shepard pristál kolmo na stanovenom mieste a onedlho potom sa na zem asi tri kilometre od miesta štartu bezpečne vrátil aj modul s ľuďmi.

Štart odsunuli

Vypustenie bolo pôvodne plánované na utorok, ale kvôli počasiu sa odložilo na stredu. Aj v stredu sa štart niekoľkokrát posunul, dôvod však spoločnosť nespresnila. Išlo o druhú výpravu spoločnosti Blue Origin na hranici vesmíru s turistami.

Máme
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/LM Otero)

V posádke nebol ani tentoraz žiadny profesionálny astronaut. Modul First Step je totiž úplne automatizovaný a pre let nahor, zostup a ani pre pristátie nie je na palube potrebný žiadny odborný personál.

Okrem Shatnera tvorili posádku modulu ďalší traja ľudia. Rovnako ako Shatner, hosť v nej bola aj viceprezidentka spoločnosti Blue Origin Audrey Powersová a dvaja platiaci zákazníci - pracovník francúzskej softvérovej spoločnosti Dassault Systemes Glen de Vries a bývalý inžinier americkej vesmírnej agentúry NASA Austrálčan Chris Boshuizen.

Máme
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Blue Origin)

"Nový" najstarší kozmonaut

Prvý let Blue Origin s vesmírnymi turistami sa uskutočnil 20. júla a zúčastnil sa ho aj Jeff Bezos s bratom Markom. Zaujímavý bol okrem iného aj tým, že zrazu prekonal rekordy najstaršieho aj najmladšieho človeka vo vesmíre. Výpravy sa totiž zúčastnila 82-ročná priekopníčka letectvo Wally Funková a 18-ročný Oliver Daemen.

Máme
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/LM Otero)

Do tej doby bol najstarším astronautom John Glenn, ktorý v roku 1962 ako prvý Američan obletel zemeguľu a do vesmíru sa opäť pozrel v roku 1998, keď mal 77 rokov. Najmladším bol pred Daemenom ruský kozmonaut German Titov, ktorý v roku 1961 letel v 25 rokoch.

Shatner ako Kapitán Kirk (Foto: SITA/AP/Bob Galbraith)
Zobraziť galériu (11)
Shatner ako Kapitán Kirk (Foto: SITA/AP/Bob Galbraith)  (Zdroj: SITA/AP/Bob Galbraith)

Prvým letom s turistami predstihla Blue Origin o deväť dní firma Virgin Galactic iného miliardára Richarda Bransona. Prvej, ešte testovacej, cesty s kompletnou šesťčlennú posádkou sa medzi štyrmi turistami zúčastnil sám Branson.

Máme
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/LM Otero)

Jeho loď VSS Unity vystúpila k hranici vesmíru, ale rovnako ako u oboch misií Blue Origin išlo len o suborbitálny let, teda bez dosiahnutia obežnej dráhy. Medzi súkromnými spoločnosťami schopnými dopravovať do vesmíru astronautov je zatiaľ najúspešnejšia firma SpaceX podnikateľa Elona Muska. Jej lode Dragon a Crew Dragon dopravujú na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) náklad i posádky.

Máme
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/LM Otero)

Máme
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/LM Otero)

Máme
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/LM Otero)

Viac o téme: Star TrekWilliam Shatner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu